Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Sára

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Nová audiokniha podle staršího románu Dominika Dána Sára, kterou vydalo nakladatelství Publixing (distribuuje Audiolibrix), se věnuje osudu mladé lékařky Sáry, dcery bohatého bankéře, který po sametové revoluci získal – za vydatné pomocí svých příbuzných – zpět svůj majetek. Příběh sleduje jeho snahy o privatizaci nemocnice v Našem Městě, ve které mu má pomoci jeho dcera, primář kardiochirurgie a ředitel nemocnice. Současně druhá dějová linie sleduje nájemného vraha, který se pokouší zabít svou první oběť.

 

Pro příznivce detektiva Richarda Krauze bude možná v první chvíli zklamáním, že se tolik prostoru věnuje někomu jinému. Pro dokreslení atmosféry je však potřeba, aby Sáru a její rodinu dokonale poznali. Jako každá Dánova detektivka je i tato kniha uvedená latinským citátem, láska k tomuto mrtvému jazyku je společná autorovi i jeho hrdinovi Richardu Krauzovi. Zejména starému bankéři věnuje autor velký prostor a lze říct, že jde o dokonale prokreslenou postavu, jeho zážitky za války z koncentračního tábora i pozdější perzekuce po roce 1968 mohou vysvětlit jeho nepřístupné a tvrdé chování.

První část knihy se vyvíjí jako banální a velmi průhledný příběh, mnohokrát zpracovaný v různých detektivkách. Příznivce Dominika Dána tak překvapí, že autor, známý realistickým pojetím slovenské zločinecké scény, najednou použije takové klišé. Poté, co je vlivný bankéř nalezen mrtev, začne se vše komplikovat a ubírat nečekaným směrem. Do hry vstoupí detektivové, na něž se čtenář / posluchač už dlouho těší, a věci už jsou takové, jaké mají být.

V románu Sára klade autor velký důraz na psychologii postav, zejména bankéře a jeho dcery. Relativizuje tím vinu. Pro člověka, zajímajícího o příčiny zločinu, to samozřejmě hraje důležitou roli. Pro vyšetřovatele a soudce však představuje pouze jednou z indicií, k níž se při vyšetřování či rozhodování o výši trestu přihlíží.

V celé sérii Deník dobrého detektiva nejsou autobiografické rysy postavy hlavního hrdiny Richarda Krauze zdůrazňovány prvoplánově. Pouze občasnými zmínkami přiživuje Dominik Dán domněnku, že se právě s tímto hrdinou ztotožňuje. Nejde jen o oblibu latiny, občas si dovolí i malý vtípek na téma, zda náhodou Richard Krauz o případech, které řeší, nepíše knihy.

I v knize Sára hrají důležitou roli tajné služby, a tak se detektivové setkávají se záhadnými, vysoce postavenými funkcionáři. A přestože jsou nepoddajní a neradi se podřizují cizím vlivům, občas jim nezbývá nic jiného, než se vzdát a smířit se s tím, že nemůže být každé zlo potrestáno. Role podsvětí však v románu ustupuje do pozadí, místo toho nastupují mezinárodní obchodníci s komoditami za hranicí zákona, na něž nikdo nestačí. Autor nerozebírá tuto problematiku podrobně, ale velmi výstižně naznačuje, v čem spočívá podstata těchto obchodů a částečně i to, prostřednictvím jakého mechanizmu se tak děje. Pro čtenáře sice nejde o nic nového, přesto může zanechat hořký pocit, že od určité úrovně majetku a vlivu jsou takoví lidé naprosto nepostižitelní. Ale k tomu není potřeba číst Dánovu knihu, stačí se podívat do aktuálních zpráv o současném politickém dění.

Svižné dialogy a černý humor, doplňující vážná témata, text značně odlehčují a poskytují možnost interpretovi číst text dynamicky bez obav, že posluchač bude na některých místech znuděný. To je jeden z důvodů, proč mají posluchači audioknihy Dominika Dána v podání Mariána Geišberga v oblibě.

Název: Sára
Autor: Dominik Dán
Interpret: Marián Geišberg
Délka: 11:17 h
Vydavatel: Publixing, 2018
Série: Deník dobrého detektiva #4

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení