Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Popol všetkých zarovná

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

V roce 2005 se na trhu objevila první kniha Dominika Dána s názvem Popol všetkých zarovná. V té chvíli čtenáři netušili, že jde o začátek velmi rozsáhlé série, avšak autor měl svou koncepci již zřejmě dobře rozmyšlenou.


knihaAudioverze této detektivky byla vydavatelstvím Publixing nahraná v roce 2015 a lze ji najít na stránkách Audiolibrix. Knihy Dominika Dána ze série Deník dobrého detektiva na sebe navazují velmi volně, většinou má každá svůj příběh a jen zřídka případ pokračuje v dalším dílu. Popol všetkých zarovná v sérii zaujímá určité výsadní postavení, vysvětluje literární ambice Richarda Krauze i to, jak vznikl první díl série.

Primární dějovou linkou se stal případ únosu syna prezidenta Kováče, který nikdy nebyl pořádně vyšetřen. I když se pozadí kauzy stalo známým téměř dopodrobna, v podstatě nebyl nikdo potrestán, zejména kvůli zásahům z vyšších míst a amnestiím. Prorůstání zločinu do řízení státu, kterému nelze zabránit, vyvolává v lidech pocity marnosti a bezmoci, stejně silné tehdy i v současné době, kdy sledujeme případ vraždy Jána Kuciaka a jeho přítelkyně.

Na knize, porovnáme-li ji s pozdějšími detektivkami Dominika Dána, jsou zřetelně vidět některé nedokonalosti, jež později eliminoval. Jde například o nezřetelné vedení jednotlivých dějových linek a jejich protínání. Už ze začátku není zcela jasné, jaký časový vztah má Richardova nevěra s ostatním dějem. Hlavní linka nemá takový spád, na jaký jsme zvyklí. Však také jde o nejdelší Dánovu audioknihu, poslouchat ji můžeme téměř osmnáct hodin. Chápu, že se autor snažil do textu vložit vše tak, aby co nejlépe vyjádřil povahu zneužití tajných služeb i spojení politiky a organizovaného zločinu. Avšak určitá nezkušenost je v textu pozovatelná.

V knize chybí i černý humor, tak charakteristický pro další díly Deníků dobrého detektiva. Porovnání knihy Popol všetkých zarovná s dalšími texty prozradí, že se autor musel do současné lehkosti postupně vypsat. Nicméně ze zpětného pohledu může čtenář zhodnotit, jak dobře si připravil půdu pro celou sérii. Samozřejmě, že jednotlivé případy kontinuitu nepotřebují, ale Dominik Dán poměrně podrobně sleduje osobní život svého hrdiny, jeho přátel a spolupracovníků.

I tuto audioknihu načetl Marián Geišberg a jeho výkon se příliš neliší od pozdějších nahrávek, snad vyjma toho, že na začátku čte jméno majitele hospody, v níž se scházejí policisté, „Džumbo“, později, stejně jako v dalších detektivkách „Jumbo“. Jde ale o jedinou věc, které si posluchač může všimnout.

V knize Popol všetkých zarovná se čtenář nedozví žádné překvapivé informace, vše už bylo mnohokrát napsáno a je dohledatelné na internetu. Ale zde případ vidíme očima policisty, který by měl podobné zločiny objasňovat, naráží však na nepřekonatelné překážky. Bezmoc se tak stala ústředním tématem. Autor se však v dalších dílech, kdy se Krauz setkává s organizovaným zločinem nebo intrikami tajných služeb, snaží o to, aby z neřešitelné situace vyvázl se ctí.

Kriminální případ zavražděné důchodkyně tvoří protiváhu k hlavnímu příběhu. Richard Krauz a José dělají svou práci, v níž jsou dobří, a brzy ho také objasní. Avšak konspirační linka jednoznačně dominuje a vyšetřování vraždy je nápadně potlačeno do pozadí.

První díl Deníků dobrého detektiva je potřeba chápat v kontextu dalších románů Dominika Dána, v nichž se snaží zprostředkovat představu o skutečné práci policie, o níž má mnoho čtenářů poněkud zkreslenou představu. A pokud lze soudit z popularity jeho knih, daří se mu to přesto, že ne všechny příběhy končí zatčením pachatele. Bohužel, taková je realita, a pokud by se ji autor pokoušel upravovat, ztratil by kredit spisovatele, který realitu respektuje.

Název: Popol všetkých zarovná
Autor: Dominik Dán
Interpret: Marián Geišberg
Délka: 17:53 h
Formát: MP3 ke stažení (1008 MB)
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2015
Série: Deník dobrého detektiva #1

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení