Audioknihy

Audioknihy: Andy Weir – Artemis

1 1 1 1 1 (1 hlas)

První kniha Andyho Weira vyvolala mezi čtenáři nadšení, Marťan byl dokonce úspěšně zfilmovaný. Artemis, jeho druhý román, který vyšel šest let po internetové verzi Marťana, právem vzbuzoval zvědavost. Laťka byla příliš vysoko.


knihaV případě díla Andyho Weira se velmi obtížně jeho knihy hodnotí odděleně. Když se mluví o Artemis, neustále se vnucuje srovnání s předchozím románem. Oba dva se odehrávají v budoucnosti a mimo naši planetu. Oba používají velmi pečlivě konstruované technické detaily a v obou hraje velkou roli důvtip hlavních hrdinů. Zde však končí podobnost a začínají rozdíly.

Jazz Bašárová je obyvatelkou měsíčního města Artemis a s dodržováním zákonů si příliš těžkou hlavu nedělá. Zaplete se ovšem do akce, která pro ni může mít nedozírné následky. Zejména proto, že nechápe skutečné pozadí plánu, jenž osnuje bohatý podnikatel, obývající část Artemis.

Nový Weirův román má spíše rysy young adult literatury, které překrývají primární sci-fi žánr. Je pravda, že autor se snaží vytvořit svět budoucnosti s precizností jemu vlastní. Některé podrobnosti se však zdají nedotažené, zejména ty, které se týkají života v prostředí s nízkou gravitací. Mnohdy musí přijmout kompromis v zájmu příběhu. Připouští sice, že lidem na Měsíci atrofuje svalstvo, nechává však Jazz zvednout náklad o značné hmotnosti. Nezmiňuje ale důležitou skutečnost – síla ke zvednutí břemena na Měsíci je skutečně šest krát menší, ale síla pro uvedení tělesa do pohybu či jeho brzdění zůstává stejná jako na Zemi, tedy F = m*a. Ještě výrazněji by se tento problém projevil při změnách směru, tam, kde se uplatňuje síla dostředivá. Manipulování s těžkými předměty by zřejmě bylo trochu jiné.

Dalším problémem, přes který se autor nedokázal přenést, jsou pozemské reálie. Weir a jeho hrdinka zůstávají se znalostmi historie nebo třeba filmu na úrovni současného člověka, lépe řečeno na úrovni Andyho Weira. Jako kdyby se za ta léta, dělící nás od doby děje Artemis, nic nenatočilo, ba dokonce se nic nestalo. Je vidět, že technické myšlení programátora, jako je Weir, dokáže modelovat budoucnost v tomto směru, nikoliv však ve společensko-kulturní oblasti.

Kniha je dobře čtivá, respektive audiokniha dobře poslouchatelná. Srozumitelná, s rychlým spádem. Kdo četl Marťana, čekal pak na těch správných místech knihy Artemis komplikace i způsoby jejich řešení. I když přistoupíme na premisu, že intelekt Jazz hraničí s genialitou, mají její akce charakter neuvěřitelných kombinačních schopností MacGyvera. Zkrátka – Andy Weir přesunul do popředí napětí a formu klasické sci-fi poněkud potlačil.

Je však třeba přiznat, že jinak má život v měsíčním světě hlavu i patu. Autor vychází z vědeckých faktů a vystačí si s existujícími fyzikálními zákony a sociálně-společenskými vztahy. Jednoho dne by město na Měsíci mohlo vypadat podobně, nicméně v závislosti na rozvoji technologií může být úplně jiné.

Audioknihu načetla Tereza Dočkalová, která dala hlavní hrdince – v souladu s Weirovou předlohou – poněkud pubertální charakter, i když je Jazz dvacet šest. Na některých místech ji doplňuje Marek Lambora, který čte part Jazzina kamaráda ze Země. Jejich dialogy spojují minulost se současností a vysvětlují některé detaily Jazzina života. Velkým kladem nahrávky jsou decentní zvukové přechody mezi kapitolami, které v Marťanovi byly tak ostré, že pokud člověk audioknihu poslouchal při řízení, občas vyděšeně kontroloval, ze které strany ho nabralo nějaké auto.

Artemis je poutavá kniha a i když se autor od klasiky sci-fi trochu vzdálil, stále zůstává v kontextu fikčních textů bez ambicí respektu k fyzikálním zákonům, pozoruhodná.


Artemis
Autor Andy Weir
Interpret -
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Délka 9 hodin 23 minut
ISBN/EAN 8594051531115
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení