Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Uzol

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Každý musí nějak začít a ani Richardu Krauzovi se nevyhnulo období, kdy se musel učit policejnímu řemeslu. Audiokniha Uzol zavádí posluchače do období před revolucí, kdy Richard musí prokázat, že se pro práci detektiva hodí.

 

uzolPo první knize Popol všetkých zarovná, v níž se věnoval negativním jevům současné společnosti, především propojení politiky a organizovaného zločinu, odhaluje praktiky minulého režimu, zejména Státní bezpečnosti. Paralela mezi první a druhou knihou je více než zjevná. Stále jde o existenci skupiny lidí, stojících mimo zákon, jejich beztrestnost, na které nezmění nic ani snaha policistů, bezmoc a narážení na vyšší zájmy.

 

Richard Krauz nastoupil jako detektiv a starší kolega Burger ho dostal na starost. Vražda v ropné rafinérii se stává prvním případem, na němž může spolupracovat. Dominik Dán paralelně rozjíždí další dějové linky – příběh pilota Viktora Žemly a Dany. Oba spojuje zájem Státní bezpečnosti. Pilot se „provinil“ tím, že se zamiloval do ženy, jejíž matka byla Francouzka, Danini rodiče zase po roce 1968 zůstali v zahraničí. 

 

Autor se snaží o objektivní pohled na tehdejší společnost. Richard, dokud nemá možnost nahlédnout pod pokličku operací proti různým „živlům“, se domnívá, že činnost STB chrání obyvatele Československa proti imperialistům a její práce je potřebná. Propaganda se ostatně snažila vytvořit kladný obraz státní mašinerie a i když se hodně zpráv mezi lidmi rozneslo, většina se nechala ukolébat rutinou každodenního života.

 

Viktorův a Danin případ velmi názorně demonstruje všemocnost StB. V dalších knihách se autor k tomuto tématu vrací, protože nikdo nebyl potrestán, bývalí agenti se pouze přeskupili a jejich zkušeností začali využívat současní politici. Dominik Dán líčí pronásledování bez zvláštních emocí, avšak posluchač se dokáže do jejich zoufalé situace vžít. Těžko si však představit, jak by se sám zachoval. Autor se nesnaží líčit detektivy jako morální ikony. Burger se kontroverzní akce zúčastní, musí. Nesnaží se však obhajovat, zaštiťovat se nějakou falešnou pseudoetikou. Podobný postoj musí zaujmout i Richard Krauz, který je do celé věci zatažen. Čtenář si sice může klást otázku, proč Burger svého chráněnce zavleče do akce se Státní bezpečností, ale taková otázka je velmi naivní. To, že Dán nepřikrašluje, dává jeho knihám punc reality, kontrastující s většinou detektivek, v nichž se hrdinové dokážou zachovat podle svých pevných morálních zásad, avšak je cítit, že nežijí ve skutečném světě. V tom jsou Dánovy detektivky opravdu výjimečné. Samozřejmě, určité pasáže kompenzují takové vedení příběhu, jež by mohlo čtenáře odradit. Krauzovi se vždy nějakým způsobem podaří prosadit alespoň někde svou vůli a využít k tomu zbraně svého protivníka. To umožní autorovi rozhýbat děj, dát mu punc akčnosti, často i humoru.

 

Druhá kniha Dánovy detektivní série, se odehrává v době, kdy Česko a Slovensko tvořilo jeden státní celek, proto se v ní ještě objevují odkazy na češtinu. Ty se však daly nalézt i v první autorově knize Popol všetkých zarovná, ovšem tam neplní tak důležitou úlohu, jde spíš o dozvuky vzájemného vlivu obou států, projevující se i po rozdělení Československa. Ty v pozdějších detektivkách slábnou a autor je vkládá pouze v případě, že jejich užití vyplývá z děje. 

 

Audioknihu, stejně jako drtivou většinu Dánových knih, načetl Marián Geišberg, jehož interpretace je s Deníky dobrého detektiva úzce spjatá. Je obdivuhodné, v jak krátkém časovém úseku vznikl tak velký počet nahrávek, z nichž každá trvá okolo deseti hodin. Avšak „dohnat“ tak plodného autora, jakým Dominik Dán je, není jednoduché.

Audiokniha vznikla podle předlohy vydané nakladatelstvím Slovart ve vydavatelství Publixing a distribuuje ji Audiolibrix


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení