Audioknihy

Audioknihy: Eduard Fiker – Paní z šedivého domu

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Kořeny české detektivky sahají velmi hluboko, pokud bychom hledali autory, kteří tento žánr formovali, určitě bychom narazili na jméno Eduard Fiker. Jeho rozsáhlá bibliografie sice obsahuje i jiná díla – humoristická, dobrodružná, sci-fi, westerny i knihy pro mládež, ovšem detektivka byla jeho doménou. A Paní z šedivého domu právem patří ke knihám, které léty nezapadnou, nakladatelství Tebenas ji letos natočilo jako audioknihu.

  

nedostupny-otecEduard Fiker na literárním poli rád experimentoval. Pokud se budeme věnovat pouze detektivkám, najdeme v nich celou řadu stylů. Psal romány způsobem Edgara Wallace, jiné své detektivy nechal případy řešit pomocí dedukce a shromaždování důkazů, své příběhy umístil do Anglie, ale pak taky k nám do Československa. Některé knihy svou strohostí a logickým postupem inklinovaly k pozdějším socialistickým detektivkám z nakladatelství Magnet, jinde však dokázal vytvořit atmosféru románu noir.

 

Paní z šedivého domu patří k případům, které řeší detektiv T. B. Corn, jedna z Fikerových oblíbených postav, která účinkovala v mnoha dalších knihách. Autor se vrací k velmi často používanému modelu případů zamčeného pokoje, kdy vrah zdánlivě nemá kudy uniknout. I když je někdy tato kniha označována za inspirovanou právě Edgarem Wallacem, řešení případu i samotné vyšetřování se odvíjí velmi přímočarým způsobem, v knize už lze najít atributy toho, co dodnes tvoří takzvanou českou detektivku. Čili žádné neuvěřitelné zvraty, žádné přemrštěné násilí ani nechutné šokování čtenáře, k němuž dnes inklinují detektivky z jiných krajů.

 

Děj knihy se odehrává na anglickém venkově ve třicátých letech minulého století. V sídle filmového producenta byl zavražděn mladý muž, vrah podle výpovědí svědků nemohl nikde uniknout a nikdo ho nespatřil. Záhada se zdá být nad síly místní policie, proto byl angažován inspektor T. B. Corn ze Scotland Yardu, se kterým přijíždí i pomocník, podinspektor Jerome Hogath. 

 

Autor načrtl pouze hrubé rysy charakterů svých hrdinů. Hlavním, čeho si posluchač všimne, je stále zarostlá inspektorova brada, kterou si se šustěním mne, a podinspektorova neochota sdílet inspektorovu askezi. Nedozví se nic o názorech a myšlení těchto dvou detektivů, natož o jejich soukromém životě. Může tedy dojít k názoru, že žádný soukromý život ani nemají. Podobně jsou pojaty i další postavy, i když v důsledku vyšetřování se přece jen něco ze soukromí podezřelých musí všichni dozvědět. 

 

Detektivka je vedena se soustředěním na děj, na vyšetřování, a pokud je čtenář uveden v omyl, je to pouze v důsledku chyby v úsudku T. B. Corna. Kniha neposkytuje tolik informací, aby bylo možné dojít k samostatnému řešení záhady ještě předtím, než ji odhalí sám autor.

 

Audioknihu načetl Václav Knop, velmi zkušený herec a interpret. Podle jeho názoru je potřeba audioknihu načíst živě, s pečlivým rozlišením jednotlivých postav. Pokud je taková snaha přehnaná, působí zpravidla velmi rušivě, protože posluchač audioknihy si musí udě+lat vlastní názor na postavy a nenechat si ho diktovat interpretem. Ale Václav Knop dokáže jednotlivé charaktery rozlišit hlasem tak nevtíravě, že to v první řadě posluchači pomáhá poznat, kdo mluví. Platí to i pro ženské party, které jsou pro muže poněkud obtížné, herec si musí dát pozor, aby neupadl do parodie.

 

Při poslechu audioknihy Paní z šedivého domu si posluchač příliš vzrušení neužije, jde však o velmi dobrý text, zvládnutý s patřičnou profesionalitou. Eduard Fiker si určitě zaslouží, aby jeho dílo neupadlo do zapomnění a bezpochyby má co říct i současnému čtenáři detektivek.

 

Název: Paní z šedivého domu

Autor: Eduard Fiker

Čte: Václav Knop

Vydal: Tebenas

Rok vydání: 2018

Celkový čas: 6 hodin 50 minut

EAN: 8594177770238

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení