Audioknihy

Audioknihy: Ilja Kučera ml. – Přehodit řeku

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Životní příběh Rudolfa Formise byl již mnohokrát popsán v různých médiích a na internetu je možno dohledat dost odkazů, které zájemci osvětlí okolnosti, za nichž zahynul i typ, které ho zavedly do Československa třicátých let. Nejnovější kniha, zaobírající se touto problematikou, se jmenuje Přehodit řeku. Nakladatelství Tebenas ji představilo v klasickém „papírovém“ vydání i jako audioknihu.

  

prehodit-rekuZvolit si pro knihu námět, který byl už zpracován jinde, klade na autora poměrně velké nároky. Nejprve se naskytne otázka – jak se odlišit? Co nového najít ve známém příběhu? Ilja Kučera nakonec došel k řešení. Nehledá v životě inženýra Formise nová fakta, zřejmě by to byl úkol těžký i pro zkušeného historika a vše se zdá docela jasné. Rozvíjí hlavní linku novináře Jakuba, který se rozhodne napsat knihu, zapátrat v historii a oživit postavu Rudolfa Formise jako románového hrdiny.

 

Jakub se dostává do věku, kdy cítí, že potřebuje po sobě cosi zanechat. Neuspokojují ho kašírované rozhovory s pseudocelebritami, ani články na zakázky. Rozhodne se napsat knihu, k níž ho inspiroval jeho bývalý spolužák, v současné době historik.

 

Kniha se tak rozbíhá do několika dějových linek, tou hlavní zůstává Jakubova práce na románu, k ní se přidává jeho vztah k Patricii Holanové a samozřejmě události v Německu a Československu na počátku třicátých let minulého století.

 

Jak jsem se už na počátku zmínil, žádná překvapivá fakta o Formisově životě se nedozvíme. V podstatě poze to, to najdeme na Wikipedii nebo v knihách Romana Cílka Případ Formis, Případ Lessing, Výstřely v hotelu Záhoří a podobných. Přesto nepovažuji za zbytečné znovu otevřít téma mnohokrát opakované. Hitlerův nástup k moci je dodnes cennou historickou zkušeností, z níž bychom se měli poučit zejména v dnešní době, která opět skýtá živnou půdu nacionalistům. A také bychom neměli zapomínat na německé odpůrce nacizmu a nedělat stále mezi nacisty a Němci rovnítko. Autor se snaží přiblížit atmosféru pozvolné aktivizace německých fašistů na příkladu obyčejné rodiny, v níž sice otec – veterán první světové války – chápe, do jakého neštěstí se národ řítí, ale syn je pohlcen Hitlerovou rétorikou a snem o tisícileté říši, v níž budou Němci vládnout celému světu.

 

Jakub chce ve svém románu vdechnout svým hrdinům život. Vytrhnout je ze strohých historických stránek, přidat jim rozměr do dnešní módní formy 3D. V závěru vysvětluje, jaký by vlastně Formis podle jeho názoru měl být – nehrdinský hrdina, lehkomyslný idealista. Tím možná dal Formisovi duši Jakub, ale ne Ilja Kučera. Snad to ani nebylo jeho záměrem, na tak malé ploše, která v knize zůstala Formisovi věnována, by to snad ani nešlo.

 

Nakonec zůstává vztah mezi Jakubem a Patricií. Autor sice na něm začíná pracovat jako na klasickém románku staršího muže, který propadne kouzlu mladé dívky, brzy však dojde k zvratu a Ilja Kučera vytěží z banální historky mnohem závažnější příběh.

 

Audioknihu načetl Lukáš Hlavica a jejímu zpracování nelze nic vytknout, snad jen trochu ukvapený střih na začátku kapitol. Předěly jsou decentní a dobře evokují náladu třicátých let. Celou nahrávku uzavírá Ravenova skladba inspirovaná tehdy populární německou písní o kráse života. 

 

 Název: Přehodit řeku

Autor: Ilja Kučera ml.

Čte: Lukáš Hlavica

Celkový čas 7 hodin 53 minut

Vydal: Tebenas

Rok vydání: 2018 

EAN: 8594177770269

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení