Audioknihy

Audioknihy: Terry Pratchett – Čarodějky na cestách

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

OneHotBook pokračuje ve vydávání audioknih z fantasy světa Terryho Pratchetta. Druhá kniha z řady Čarodějek je také namluvená Zuzanou Slavíkovou a režírovaná Jitkou Škápíkovou. Nově namluvenou knihou jsou Čarodějky na cestách. Kniha, ve které si Pratchett bere na paškál klasické pohádky, dělá si z nich místy legraci a místy je využívá k bravurní postmoderní hře.


knihaTři lancerské čarodějky se vydávají zachránit mladou Popelku před sňatkem s princem. Cestou narážejí na situace jako vystřižené z knih bratří Grimmů. Podaří se jim zachránit babičku před vlkem i probudit Růženku. Nebyl by to ale Pratchett, kdyby zlý vlk nebyl vlastně obětí a k probuzení Růženky stačilo zatřást jí ramenem. V příběhu se objevují i postavy z jiných fantasy příběhů. Jak se Bábi Zlopočasná vyrovná s Glumem nebo Stařenka Oggová s domem, který jí spadne na hlavu, jsou scény takřka legendární.

Slavíková si hlasy čarodějek natrénovala v předešlé audioknize Soudné sestry, takže její hlas suverénně zvládá rozlišování mezi ledovým hlasem Bábi Zlopočasné, pitvořením Stařenky Oggové a unylým projevem Magráty Česnekové. Obzvlášť geniální je pak projev mírně opilých čarodějek či citování staré čarodějné knihy. Ve druhé knize ze série Čarodějky se Slavíková odvážila více pracovat s hlasy, a nejen s hlasy hlavní trojice čarodějek.  Na můj vkus mluví Slavíková Magrátu až příliš pisklavě, naopak hlubokým hlasem genovské čarodějky mě paní Slavíková dostala. Stejně tak hlas zombie Soboty je úžasně mrtvolný. A hlasový projev kocoura Silvera proměněného v muže, protože o mluvě se nedá v tomto případě moc mluvit, je opravdu věrohodný. Kočičí mňoukání, vrčení i předení dokázala zakomponovat do vět velmi nápaditě. Nečte otrocky věty typu „vrr, vrau..“ ale opravdu zavrčí. Střet ciziny a dvou postarších čarodějek je také velmi vděčné téma. Zvlášť Stařenka Oggová a její „cizozemská“ mluva stojí za poslech. Zuzana Slavíková neměla snadnou práci, esperanto, kterým Stařenka mluví, by zamotalo hlavu i nejlepším lingvistům.

Hudební předěly i tentokrát výborně korespondují s tématem knihy. Optimistické tóny harfy a klavíru zní jako vypůjčené z nějaké známé pohádky. Navozují atmosféru dobrých konců a krásných princezen. Typicky pohádkové melodie se k netradiční pratchettovské pohádce hodí a jsou vhodnou kulisou k pečení vánočního cukroví. Nebo k jeho ochutnávání. Stylově se tak naladíte na adventní čas, svařák a cukroví je už jen bonus ke skvělé knize, která je i výborně namluvená.

Obal CD i samotné disky zachovávají grafiku knih s obrázkem Joshe Kirbyho. Audiokniha se skládá ze dvou MP3 disků, dohromady trvá předčítání 14 hodin 23 minut. Kromě celé knihy Čarodějky na cestách obsahuje druhé CD i ukázky z jiných audioknih nakladatelství OneHotBook. Obal kromě krátkého představení autora TerryhoPratchetta a Zuzany Slavíkové, která jeho knihu načetla, obsahuje i náhled obálek, které v sérii Zeměplocha už vyšly, a ty, které vyjdou v blízké budoucnosti. Těšit se tak můžeme na další díl Čarodějek s názvem Dámy a pánové, ale i na titul z edice o Smrťovi a o Noční hlídce. Máme se tedy opravdu na co těšit.

Název    Čarodějky na cestách
Autor             Terry Pratchett
Překlad        Jan Kantůrek
Nakladatelství        OneHotBook
Místo vydání        Praha
Rok vydání        2018
Délka nahrávky     14 hodiny 23 minuty
EAN             8594169482125

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení