Audioknihy

Audioknihy: Terry Pratchett – Stráže! Stráže!

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Terry Pratchett a OneHotBook je kombinace, která nezklame. Namluvení první knihy z řady Městská hlídka se ujal herec Jan Zadražil, režii si vzal na starost Hynek Pekárek. Pratchett v knize Stráže! Stráže! představuje členy Noční hlídky, kterým velí kapitán Elánius, životem poněkud opotřebovaný policista s dvojicí, resp. trojicí strážníků. Seržant Tračník s nezbytnou cigaretou a blahobytným břichem, desátník Nóblhóch, který má doklad na to, že je člověk, a nováček dvoumetrový trpaslík Karotka se pouští do boje proti drakovi. Že to bude velká legrace, je nabíledni.



Elánius má sice velkou slabost pro alkohol, ale zároveň je to čestný a drsný polda. Takový ten typ, který si dělá problémy, kam jen přijde, protože slovo „diplomacie“ je pro něj sprosté slovo, ale přesně těmto lidem u obrazovek nebo na stránkách knih drží fanoušci palce. Když se potká s lady Sibylou, potomkem starobylé šlechty, přeskočí památná jiskra. Bohužel je to jiskra z jednoho ze Sibyliných mazlíčků – draků. Na scénu se v této knize dostává i cechovní společnost města Ankh-Morporku a interakce mezi nováčkem Karotkou a cechem zlodějů je takřka památná.

Pokud jsem si u poslechu Čarodějek na cestách říkala, že Zuzana Slavíková měla těžkou práci s četbou deníku staré čarodějky, tak u trpasličtiny z úst Jana Zadražila jsem smekla pomyslný klobouk. Jazyk, který nemá téměř žádné souhlásky, vystřihl Zadražil jako rodilý zeměplošský trpaslík. Hlasový fond Jana Zadražila je opravdu úžasný. Nejen každý člen Noční hlídky, ale úplně každá postava má svůj vlastní hlas. Zvlášť vydařená jsou různá ankh-morporská individua, jako je knihovník orangutan, troll Navážka nebo obézní seržant Tračník. Navíc má pan Zadražil zatraceně příjemný hlas a ženské postavy se nesnaží mluvit fistulí, což bývá velký nešvar pánských dabérů audioknih. Bohužel pak dost často ženské postavy zní jako transvestité. Toho se Zadražil zdržel a dobře to dopadlo.

Hudební předěly, jak už se stává pravidlem, jsou velmi vhodně vybrané. Tlumené a vážné tóny se hodí k vážnému tématu draka ve městě. Ale protože jde o dílo Terryho Pratchetta, jde o podvratný nápad. Což nic nemění na tom, že hudba se ke knize hodí. V audioknize se decentně používají i zvukové efekty, závan větru, skřípění dveří a podobné drobné zvukové kudrlinky.

Pratchettovy knihy patří k tomu nejlepšímu, co v rámci postmoderny vzniklo. Odkazy na populární knihy, filmy i mýty se mísí v koktejlu plném popkulturních narážek a autorových mrknutí na čtenáře. Knihu si užijete, bez ohledu na to, zda poznáte odkaz na artušovskou legendu nebo na slavný film Casablanca.


Stráže! Stráže!
Autor Terry Pratchett
Interpret Jan Zadražil
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Délka 13 hodin 49 minut
ISBN/EAN 8594169481869
Ediční řada Úžasná Zeměplocha

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení