Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Mucha

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Že je entomologie pro vyšetřování trestných činů občas významná, to už ví většina čtenářů detektivek či fanoušků filmů. A snad každý si pamatuje můry, které se líhly v Mlčení jehňátek. V knize Dominika Dána Mucha jde ale o mnohem obyčejnější obtížný hmyz.

 

Recenze se týká slovenské verze audioknihy, nahrané firmou Publixing, kterou distribuuje Audiolibrix. Proto používá název Mucha, nikoliv český překlad Moucha. 

 

Nález těla mladé dívky ve značném stupni rozkladu znamená další případ Richarda Krauze a jeho kolegů. Pro Krauze jde stále o něco nového, protože je stále nováčkem. Po revolučním roce 1989 jede policie stále podle předchozího vzoru, oddělení vražd ještě neexistuje, stále se hovoří o oddělení násilné kriminality. Vrchnost se třese o svá místa, a tak je tlak na vyřešení vraždy extrémní.

 

Detektivové se věnují případu s maximálním nasazením, ale jako kdyby se proti nim všechno spiklo. Dohromady se splétají dva zločiny, jeden z nich dokonce přechází do další knihy nazvané Mucholapka. Mucha má několik základních motivů. Jedním z nich je samozřejmě situace policejního sboru těsně před reorganizací, kdy nikdo nevěděl, co se bude dít. Jako vždy, lidí na nejnižších postech se to týkalo pouze nepřímo, a zatímco jejich nadřízení měli plné ruce práce s politikařením, oni museli odvádět svou každodenní práci.  Dominik Dán sice poukazuje na nesmyslnost různých pokynů a nařízení, ale spíše jen pro dokreslení situace, jíž podporuje svůj názor na věci, které se v politice děly po roce 1989.

 

Druhým motivem je už zmíněná forenzní entomologie, dosud na Slovensku oficiálně nepoužívaná. Prostřednictvím doktorky Hanky se čtenář ve dvou vstupech dozví mnoho podrobných a zajímavých informací. Na konci ale autor také napíše, jak rychle lze takovou nadějnou metodu šmahem zamítnout právě z politických důvodů.

 

V románu Mucha není autor ke svým hrdinům příliš laskavý. Násilí při výslechu podezřelého je pro policisty normální, a i když to čtenář lidsky chápe, není to příliš lichotivé. Vodka na oddělení teče stále a plným proudem, že policisté řídí pod vlivem alkoholu, také není v Dánových knihách nezvyklé. Richard Krauz není v románu Mucha žádným morálním vzorem. Zatímco je jeho manželka v nemocnici s mladší dcerou, nerozpakuje se Richard pokoušet o navázání vztahu s doktorkou Hankou.

 

Mucha zcela postrádá politickou a mafiánskou linku. V době, kdy se děj knihy odehrává, se obě struktury, které později jedna ve druhou prorůstají, teprve ve skrytu formují. Charakter detektivky tak zůstává v čistě kriminální rovině.

 

Audioknihu načetl Marián Geišberg, dvorní interpret Dánových knih. Bohužel, další nahrávka s tímto skvělým interpretem už nevznikne. Marián Geišberg předčasně zemřel zrovna v době, kdy se plánovala práce na následující detektivce série Deníků dobrého detektiva. Herec, který bude v práci pokračovat, bude mít nelehkou pozici, zejména při hledání osobitého přístupu k Dánovým textům.

 

Název: Mucha

Autor: Dominik Dán 

Interpret: Marián Geišberg 

Délka: 11:00 h

Vydavatel: Publixing

Rok vydání: 2015

Série: Deník dobrého detektiva #10

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení