Audioknihy

Audioknihy: Anthony Ryan – Stín krkavce II.: Pán věže

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Na konci roku 2017 zpracovalo audio nakladatelství OneHotBook knihu Anthonyho Ryana Píseň krve. Po roce se k sérii nazvané Stín krkavce vrátilo a vydalo druhý díl Pán věže. Chcete-li se dozvědět, jak pokračuje příběh Vélina Al Sorny, nemusíte na nic čekat.


knihaV první knize byl Vélin chlapec, který si prošel tvrdým výcvikem v bojovém řádu a stal se z něj nejen mistr šermu a válečného řemesla, ale též generál invazní armády, lord podřízený přímo králi a nakonec i obětní beránek, který měl alespoň trochu vykoupit selhání nevyprovokované války. Píseň krve sice v rámci žánru fantasy neoplývala originalitou, ale četla se velmi dobře a příběh svižně ubíhal. Velkou zásluhu na tom měli i oba vypravěči – Pavel Soukup a Ivan Lupták.

Pán věže navazuje přímo tam, kde skončila předchozí kniha. Vélin se vrací z Meldenejských ostrovů domů po pěti letech věznění, nečeká ho však zasloužený klid, ale především další útrapy, na které se čtenáři tak těší. Anthony Ryan sáhl po osvědčeném receptu druhých dílů a servíruje toho čtenáři více než v předchozí knize.

Tentokrát nesledujeme jen Vélinovy osudy, stěžejními se stávají tři další, dříve vedlejší postavy a jedna zcela nová. Kronikář Vernier už není pouze Vélinovým přívažkem a zpovědníkem. Dostává sice z celé pětice nejméně prostoru, ale pomáhá sledovat příběh z jiné perspektivy, především díky tomu, že se stal otrokem generála, jenž se musí s Vélinem a jeho přáteli nevyhnutelně střetnout. V čele těchto přátel stojí řádový bratr Frentis. Zotročený stejně jako Vernier, několik let bojoval v krvavých gladiátorských jámách, než si ho vybrala tajemná žena nadaná čarodějnou mocí. Frentisův příběh je možná nejtragičtější, protože se stane otrokem nejen tělesně, ale i duševně a je přinucen páchat hrůzné činy. To princezna Lyrna se z nádherné, geniální intrikánky proměňuje v nádhernou, geniální a mnohem sympatičtější a méně intrikující hrdinku. Leží před ní nebezpečná diplomatická mise k divokým Lonakům a mnohá další dobrodružství. Nováčkem je dívka Reva, vychovaná ve fanatické víře v milosrdného Otce, stejně jako v nenávisti k Vélinovi, který měl zabít jejího skutečného otce – Svatého rytíře.

Pětice hlavních postav má každá svého vypravěče. Vrátili se Pavel Soukup v úloze Verniera i Ivan Lupták jako Vélin Al Sorna. Nově se k sérii přidali Eva Josefíková, Klára Suchá a Jiří Suchý z Tábora. Každý z nich čte kapitoly viděné očima jejich hrdiny a posluchač si snadno zvykne na jejich hlas i přednes. Záleží na osobních preferencích čtenáře, ale každý z vypravěčů odvedl velmi dobrou práci.

Jednotlivé kapitoly odděluje nevtíravá hudba a tentokrát v některých momentech zazní i zvuky, které mají umocnit atmosféru vyprávění. Ani hudba, ani ruchy příliš nezaujmou, ale až na výjimku, občas směšný pokus o zachycení lomozu středověké bitvy, svoji úlohu plní dostatečně.

Stejně jako předchozí díl je i Pán věže esencí klasických fantasy příběhů, sklouzávající chvílemi až k těm nejprimitivnějším klišé žánru. Milovníci fantastiky se asi v duchu neubrání srovnávání s mnoha jinými epickými ságami. Chybí zde sice nelidské rasy, ale invazní armáda jako by z oka vypadla Sapkowského Nifgaarďanům, obléhání města připomene mnohé další knihy, například Gemmelovu Legendu, a omílané srovnávání s populární Hrou o trůny není jen recenzentská berlička. Vélin se ještě více zaplete do politických intrik, očekávaný útok divokých nájezdníků ze Severu také není zrovna originální a Anthony Ryan přitvrdil i v krutosti páchané jak jeho hrdiny, tak na nich, byť vypravěčské necitelnosti George R. R. Martina zatím nedosáhl.

K mnohokrát použitým proprietám fantastických příběhů přidává Ryan i aktuálnější témata. Hrdinové řeší postavení žen ve společnosti, migraci, náboženský fanatismus či lesbickou lásku.

Rozmáchlé vyprávění si bohužel vybralo daň v podobě přehršle vedlejších postav, mezi kterými se posluchači snadno ztratí. Některé jsou si popisem i charaktery natolik podobné, že jejich činy i případná úmrtí vás nijak nezasáhnou. Díky častým změnám prostředí a stýkáním a potýkáním se různých národů a etnik by posluchač občas ocenil tištěného průvodce, zahrnujícího mapy Ryanova světa s alespoň rámcovým popisem zemí a jejich obyvatel.

Ačkoli má nahrávka Pána věže v porovnání s předcházejícím dílem jen o hodinu a šest minut více, posluchač bude mít nejspíš pocit, že si poslechl mnohem delší příběh. Pětice linek vyprávění se prolíná a přibývá nejen hlavních postav, ale i těch okolo nich. Nevadí-li vám recyklace klišé fantastického žánru, můžete se těšit na velmi čivou a rozmáchlou knihu. Pět vypravěčů i další, kteří se na nahrávání Pána věže podíleli, pro vás připravili více než dvacet sedm napínavých hodin.


Stín krkavce II.: Pán věže
Autor Anthony Ryan
Interpret Ivan Lupták, Pavel Soukup, Eva Josefíková, Klára Suchá, Jiří Suchý z Tábora
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2018
Vydání 1.
Délka 27 hodin 20 minut
ISBN/EAN 8594169482132
Ediční řada Stín krkavce

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení