Audioknihy

Audioknihy: Jozef Karika – Trhlina

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Jozef Karika se v oblasti záhad pohybuje už poměrně dlouho, jak tomu nasvědčuje jeho bibliografie. Od záhad je velmi blízko k hororu a jeho úspěšná kniha Trhlina to dokazuje. Nedávno měl premiéru film natočený podle této předlohy a vydavatelství OneHotBook a Ikar uvedly na trh audioknihu, která je předmětem této recenze. Trhlinu distribuuje Audiolibrix.

  

trhlinaUž od začátku autor naznačuje, že půjde o dramatický příběh s koncem, který se nedá považovat za happy end. Jozef Karika děj zapouzdřil do svého vlastního vyprávění, čímž dosáhl dvou významných efektů. Posiluje dojem autenticity tím, že otevřeně přiznává, že beletristicky zpracoval vyprávění jiného člověka, přímého účastníka. Druhým zmíněným efektem je to, že se elegantně vyhnul konkrétnímu postoji, který by podvědomě odradil skeptiky i konspirátory, a stává se nestranným, důvěryhodným člověkem, stojícím nad věcí.

 

Příběh autorovi vypravuje nezaměstnaný vysokoškolák Igor, který náhodou narazil na dokumenty, které ho přivedly k zájmu o takzvanou tribečskou záhadu. I když nepatří mezi lidi, které fascinují podobné tajemné příběhy, a vše dělá jen pro popularitu svého blogu, dostane se do situace, kdy se na Tribeč vydá.

 

Expozice je poměrně zdlouhavá. Jozef Karika pečlivě buduje základnu svého románu a snaží se zejména ve čtenáři vyvolat pocit skutečné autenticity. Pomáhá si přitom poměrně velkým množstvím internetových článků, ale také tím, že že je podrobuje zkoumání ze všech stran. Nezakrývá, že většina podkladů vznikla opisováním z jednoho zdroje, ani netlačí čtenáře k nějakému názoru.

 

Pokud čtenář překoná počáteční rozjezd, skládající se z uvádění suchých faktů a Igorových úvah, které se nesou v duchu sebeobviňování, protože na sebe bere vinu za neštěstí, které má teprve přijít. Jeho nářky napínají čtenářovu trpělivost až po samou mez, avšak děj se nakonec rozběhne a vše dostane náležitý spád.

 

Teprve v Tribeči se naplno rozvine autorova schopnost vytvářet hororovou atmosféru poctivým způsobem, k němuž nepotřebuje krev, sliz ani bafání. Poté, co naznačil podstatu toho, co se na Tribeči děje, stačí pouze malá úchylka od reality, aby čtenář pochopil, že právě teď se něco děje a jde pouze o nenápadný projev skutečné hrůzy, které někde číhá a je připravena člověka kdykoliv pohltit.

 

Autor velmi zdařile využil nevysvětlené události vázané na lokalitu tohoto nevýrazného pohoří a navázal na ně příběh tak dobře, že je jen těžko posoudit, kudy vede šev mezi realitou a fikcí. Tím spíš, že není jasné, kolik pravdy je v samé „tribečské záhadě“. Jozef Karika zachovává přísnou neutralitu až do konce knihy, nechá čtenáře, aby si úsudek udělal sám, přitom ho upozorňuje na evidentní mezery, ale nabízí i několik vysvětlení, zakládajících se na fyzikálních teoriích. 

 

Audioknihu načetl slovenský herec s krásným českým jménem Přemysl Boublík. Snažil se do interpretace vnést pocity vypravěče, proto – zejména ke konci knihy – je jeho přednes naléhavý, ale ne hysterický. Jednotlivé postavy rozlišuje výškou hlasu, což je už v případě Mii nebo Davida trochu přepjaté. I když český překlad není špatný – vznikl v nakladatelství Argo – postrádá na některých místech emotivní náboj, navázaný autorem na současný slovenský jazyk. Knihy slovenských autorů jsou tak překladem často ochuzeny a je škoda, že se v Česku málo čtou originály. 

Název: Trhlina
Autor: Jozef Karika
Interpret: Přemysl Boublík
Délka: 11:57 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: IKAR, 2018

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení