Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Žiješ iba dvakrát

1 1 1 1 1 (2 hlasů)

Pokud sáhnete po knize Dominika Dána, nikdy předem nevíte, zda na konci zažijete pocit satisfakce, že bylo spravedlnosti učiněno zadost, nebo na vás padne deprese z toho, že spravedlnost zůstává pouhým prázdným slovem. Audiokniha Žiješ iba dvakrát patří do té druhé skupiny. Audioknihu vydalo nakladatelství Publixing na základě knihy vydané Slovartem a distribuuje ji Audiolibrix.


knihaKniha je přímým pokračováním detektivky Cela číslo 17, začíná před branami věznice, kde se setkávají syn s otcem, který byl očištěn od podezření z vraždy své ženy. Bachař Velický však opět pro oddělení vražd něco má. Zmizela jeho kolegyně.

Základní detektivní linie má dvě hlavní témata – domácí násilí a obchod s orgány. O domácím násilí toho už bylo napsáno hodně, v současné době se jedná o velmi sledovaný problém. I když se vnímání domácího násilí v posledních letech hodně změnilo, pořád se jeho oběti často bojí útočníka udat, a to z mnoha důvodů, zejména v zájmu udržení rodiny, nebo ze strachu, co bude dál. V případě zmizelé ženy je situace o to komplikovanější, protože útočník – její manžel – je bývalý policista.

Obchod s lidskými orgány je naopak problematika, o níž se v souvislosti se Slovenskem i Českem málo mluví. Jako kdyby neexistovala. Avšak Dominik Dán své náměty pro své romány čerpá ze skutečných případů, na to musí čtenář pamatovat a nebrat případy z Dánových detektivek jako výplody fantazie.

V  textu najdeme spoustu otázek, na které se těžko hledají odpovědi. Záleží na tom, zda se na ně díváme z pohledu právního, či etického. A dokonce i ten etický úhel pohledu se liší tím, kdo ho aplikuje. Hned na začátku se musí posluchač poprat s velmi expresivním a emotivně náročným líčením umírání Kukyho matky. I když autor žádný názor nevyjadřuje, způsob, jakým do popředí posunuje utrpení nevyléčitelně nemocného i jeho blízkých, naznačuje, že i on by podpořil právo na ukončení života v takových případech.

V pozadí celé knihy je přítomna tajná služba, která sleduje z povzdálí práci detektivů, aby z ní mohla těžit. V době, kdy se příběh odehrává, je už Ivan Canis mrtvý, a tak se s Richardem Krauzem spojí Erik Bergmann. Dominik Dán právě na jeho postavě demonstruje rozdíl mezi různými pracovníky tajných služeb, aby nevznikl dojem, že je všechny hází do jednoho pytle – v kladném či záporném smyslu. Vyšší zájmy, které Bergmann reprezentuje, brání detektivům uzavřít případ podle jejich představ. Ovšem v Dánově knize ani toto není jednoznačné, čtenář sice instinktivně cítí pobouření ze zásahu, který pachateli umožní uniknout, ale rozumový argument, že je potřeba pustit malou rybu, aby bylo možno chytit větší, musí přijmout.

Kniha Žiješ iba dvakrát umožnila autorovi rýpnout si trochu do novinářů. Lze poznat, že příliš neuznává univerzální používání fráze o právu občanů na informace. Dokážu si představit, že pokud má postava bezskrupulózní žurnalistky reálnou předlohu, s jakým zadostiučiněním vymýšlel autor detaily neslavného konce její reportáže.


Audiokniha patří mezi ty, které načetl Marián Geišberg, a opět nelze neobdivovat, s jakým citem to dělal. Nedělají mu problémy ani věty, které v románu pronáší ženy. Přitom nikdy nesklouzne do rejstříku, který by působil rušivě nebo směšně. A jako vždy musím na závěr zdůraznit, o kolik čtenář či posluchač přichází, když slovenské knihy čte nebo poslouchá v českém překladu.


Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení