Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Krv nie je voda

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Požár domku ve vesnici blízko Brna, při němž uhořela mladá žena a její malá dcerka, zprvu ničím nenaznačoval, jak vysoko zasáhne. Ani to, jak bude spojen s vraždou dívky v parku Našeho Města. Tak začíná další audiokniha natočená podle detektivky Dominika Dána Krv nie je voda.


knihaAudioknihu vyrobilo nakladatelství Publixing a distribuuje ji Audiolibrix. V Dánových knihách vše souvisí se vším, jednotlivé díly série se prolínají, a tak není překvapením, že se znovu objevuje Krauzův kamarád z Moravy, který mu pomohl při řešení záhady smrti umučeného kostelníka v knize Červený kapitán. Vraždu ženy a její dcery, nalezené v hořícím domě, řeší Richard s Vaškem společně.

Hlavními tématy, objevujícími se v knize Krv nie je voda, se tentokrát stala prostituce, a to i ve spojení s obchodem s nezletilými děvčaty a nezákonnými postupy v oblasti asistované reprodukce. Většina lidí vnímá tuto problematiku jako pomoc lidem, kteří mají problém počít dítě, ale i tato činnost má své temné stránky, bohatí lidé si dokážou zaplatit téměř vše. Bohužel existuje určitá vrstva společnosti, vysoká tak, že do ní spravedlnost nedosáhne.

Oba případy, kterými se kniha zabývá, patří k těm, okolo nichž policisté dlouhou dobu tápou, samozřejmě ke značné nelibosti jejich nadřízených. Z vlastní praxe autor ví, jak diametrálně se liší pohled detektivů a vrchnosti. Jedni řeší případ, pro ty druhé jsou důležitá zejména čísla, procenta objasněnosti. Nejde o vytváření nějakého napětí mezi jednotlivými postavami, ale o popis reálného stavu, podmínek, v nichž musejí všichni policisté pracovat.

Zároveň autor ukazuje, jak velkou roli v policejním vyšetřování hraje náhoda. Nebýt jí, asi by vraždy zůstaly nevyřešeny, navzdory snaze a pečlivé práci policistů. Náhoda však přeje připraveným a i v tomto případě ji lze brát jako jakousi odměnu za velké úsilí.

I tuto audioknihu načetl Marián Gaišberg, který byl interpretem téměř všech Dánových knih. Díky němu mohly vyniknout specifické rysy jednotlivých postav, zejména černý humor, kterým se snaží kompenzovat hrůzy, s nimiž se musí neustále setkávat. Častá je i určitá frustrace, vyplývající z nejrůznějších tlaků shora. I v této knize musí Richard Krauz zatnout zuby a hodně se ovládat, aby se svou prací „nepraštil“. Dánovky nepatří mezi optimistické detektivky, které by vždy končily – v mezích možností – dobře. Vyšetřovatelé nejsou supermanové a jejich výsledky tomu odpovídají. Bojují nejen proti „těm venku“, ale potýkají se i úplatnými kolegy, kteří jsou za pár korun schopni vynášet informace o chystaných akcích a předávat je podsvětí. Smutné je, že Dánovy detektivky odrážejí stav slovenské společnosti, ale i té české.


Název: Krv nie je voda
Autor: Dominik Dán
Interpret: Marián Geišberg
Délka: 10:15 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2015
Série: Deník dobrého detektiva #21 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení