Audioknihy

Audioknihy: Stephen King – Právo nálezce

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Stephen King proslul především jako autor hororových příběhů, ale desítkami knih a povídek dokázal, že umí napsat mnohem více. Jeho trilogie o Billu Hodgesovi je souborem tří vynikajících detektivek. První díl – Pan Mercedes – si v České republice vysloužil nejen knižní vydání, ale též audioknihu. Nedávno nakladatelství OneHotBook vydalo i její pokračování nazvané Právo nálezce, které je přinejmenším tak dobré, jako jeho předchůdce.


knihaU mnoha slavných trilogií se tvrdí, že druhý díl je tím nejlepším. Často toto tvrzení uslyšíte o Tolkienových Dvou věží, stejně jako je Impérium vrací úder obecně považován za nejzdařilejší díl původní trilogie Hvězdné války. Dovolím si tvrdit, že mezi nejlepší prostřední díly patří i Právo nálezce. Příběh Billa Hodgese pokračuje. Vracejí se i jeho pomocníci Holly Gibneyová a Jerome Robinson, ale tentokrát nedostávají tolik prostoru, což, mimochodem, vůbec nevadí.

Zápletka příběhu sahá až do sedmdesátých let, kdy hlavní antagonista Morris Bellamy zavraždí slavného spisovatele. V jeho sejfu nalezne nejen hotovost v řádu desítek tisíc dolarů, ale především nevydané rukopisy a pokračování proslavených románů, o nichž, vyjma jejich autora, nikdo nevěděl. Ačkoliv Morris velmi touží po tom si je přečíst, musí je ukrýt a zakrátko je zatčen a poslán do vězení za jiný zločin. O několik dekád později nachází lup chlapec Pete Saubers. Jeho rodina právě prochází ekonomickou i vztahovou krizí a pro dobromyslného hocha milujícího knihy jsou peníze příliš velkým lákadlem, protože umožňují záchranu manželství jeho rodičů. Zároveň se blíží den Morrisova propuštění z vězení.

Právo nálezce je více než jen řemeslně zvládnutou detektivkou. Jeho silným tématem je i láska k literatuře, která může přerůst až ve vražednou posedlost. Mimoto Stephen King rozumí svým postavám jako málokterý spisovatel, bez ohledu na to, zda píše o detektivovi na penzi, plaché ženě s psychickými problémy, dospívajícím mladíkovi suplujícím úlohu rodičů či fanatickém milovníkovi smyšlené postavy, který je pro ni ochoten i zabíjet.

Pokud jste nečetli první díl, nevadí. Ačkoli je v knize řada odkazů na předchozí vyprávění i náznaků věcí příštích, jejich neznalost nekazí čtenářský zážitek. Možná jen navnadí k přečtení celé trilogie.

Přidanou hodnotou od nakladatelství OneHotBook je vynikající práce čtyř vypravěčů, stejně jako melodie, které pomáhají oddělovat kapitoly i posílit pocity, které ve čtenářích vyprávění vyvolává. Hlavním průvodcem knihy je herecký matador Jan Kanyza, jehož chraplavý hlas vypráví, stejně jako v minulém díle, pasáže viděné pohledem Billa Hodgese. Paradoxně nemá v první třetině mnoho práce, ohlašuje pouze jednotlivé kapitoly a přenechává volné pole působnosti svým mladším kolegům Petru Jeništovi a Zdeňku Piškulovi. Ti provází příhodami Morrise a Petea. Trojici doplňuje Hanuš Bor, jehož postava bývalého Morrisova přítele a obchodníka se vzácnými knihami však nedostává zdaleka tolik prostoru, jako má předchozí trojice.

Žádný ze čtyř vypravěčů se za svoji práci nemusí stydět. Zpočátku se mi zdálo, že je přístup Jana Kanyzy bez jiskry, až znuděný, ale brzy jsem tento dojem ztratil. Naopak mě překvapilo, že se nejlépe své role zhostil dvacetiletý Zdeněk Piškula, který hlasem skvěle vystihl emoce Petea i jeho okolí od předstíraného klidu po zoufalství. Petr Jeništa nezní jako všeho schopný vrah, o to lépe vystihuje na první pohled neimponujícího Morrise, jehož nálady, včetně odevzdanosti či vzteku, jsou z hlasu velmi dobře patrné. Oceňuji, že OneHotBook našlo odvahu angažovat i čtvrtého vypravěče. Hanuš Bor toho sice nenamluvil mnoho, ale především jeho poslední výstup vystihuje nemilosrdný černý, až záhrobní humor, kterým Stephen King koření svá díla.

Podoba bookletu respektuje originální vzhled knižního přebalu, byť slibuje spíš krvavou koupel, než detektivku s postavami, které snadno přirostou k srdcím čtenářů.

Právo nálezce je vynikající dílo z pera mistra vypravěče Stephena Kinga. Užijí si je jak Kingovi příznivci, tak milovníci napínavých příběhů i ti, kteří rádi čtou o síle literatury. Nakladatelství OneHotBook knihu zpracovalo velmi kvalitně a vypravěči s celým produkčním týmem si na ní dali záležet. Nijak nevadí, že je Právo nálezce druhou knihou ze tří. Neznalost předchozích událostí vás o nic neochudí a byla by škoda přijít o tak napínavý příběh ve skvělém podání. A pokud se vám líbil Pan Mercedes, Právo nálezce vás nezklame.


Právo nálezce
Autor Stephen King
Interpret Jan Kanyza, Zdeněk Piškula, Petr Jeništa, Hanuš Bor
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Délka 15 hodin 32 minut
ISBN/EAN 8594169482453
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení