Audioknihy

Audioknihy: Jiří Křižan – Stín

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Od roku 2004, kdy byla v Česku zrušena všeobecná branná povinnost, si už mladí muži neumí představit, že by strávili dva roky na vojně. Takový čas považují za naprosto ztracený. A to i přes tvrzení, že vojna udělá z chlapce chlapa. Některým se doba strávená obranou vlasti ještě protáhla.


knihaNovela Jiřího Křižana Stín se týká služby u Pomocného technického praporu, známého pod zkratkou PTP. Tuto jednotku proslavil Miloslav Švandrlík knihou Černí baroni, v níž zdůrazňuje absurdnost doby i režimu prostřednictvím svého specifického humoru. Přesto pro mnoho lidí zůstávají Černí baroni pouhou groteskou, za níž nerozeznávají tragédii. Film, natočený podle knihy, situaci ještě víc odlehčuje. Zůstává pouze výborný film, u kterého se diváci dokážou zasmát, ale život pétépáků zdaleka tak veselý nebyl. Jiří Křižan zdaleka nepřistupuje k historii „nespolehlivých“ vojáků s takovou nostalgickou shovívavostí.

Příběh je veden dvěma liniemi, jedna se týká dědy, který sám vychovává svého vnuka, druhý vojína Kadavého, sloužícího u PTP. Čtenář / posluchač velmi brzy pochopí, že vnuk a vojín Kadavý je stejný člověk, pouze v jiném čase.

Nejzazší doba, do níž text zasahuje, je dědova svatba. Vše vypadá krásně a poprvé se objevuje motiv soudku slivovice, kterou děda zakopává a chce jej vykopat až při pětadvacátém výročí. Hledání dobře schovaného soudku provází celou knihu a postupně se transformuje do osudového varování, že každý plán může selhat a ne všecka předsevzetí musí být naplněna.

Dějové linie jsou v audioknize rozlišeny interprety. Pavel Batěk čte tu, která se týká mladého vojína Kadavého, s historií nás seznamuje Josef Somr. I když Pavel Batěk podává naprosto profesionální výkon, hlas a charismatický přednes Josefa Somra nemá konkurenci a dodává knize osobité kouzlo. Rozhodnutí rozdělit knihu Stín mezi dva naprosto odlišné herce text kvalitativně pozvedlo, dokumentuje vysokou úroveň českých audioknih, která se odráží i na stále vzrůstající oblibě mezi posluchači.

Novela Jiřího Křižana se na život u PTP dívá zúženým pohledem jednotlivce. Autor zdůrazňuje, že mezi muži nedochází k pevnějším přátelským vazbám, jejich jedinou touhou je přežít vojenskou službu a bez větších problémů odejít do civilu. Tento pocit vychází z izolace v dětství, provázeného stigmatem syna popraveného třídního nepřítele, kterého se pro jistotu každý straní. Izolace se projevuje ve zdánlivých drobnostech, například při vyloučení z šátkování pionýrů, ale také v tak důležitých, jako je nemožnost studovat vysokou školu. Stín je autobiografická novela a autorův přímý prožitek je v textu poznat. Přesto je Jiří Křižan schopný vzpomínat na svůj život bez zbytečného patosu, který by sice byl v určitých chvílích omluvitelný, ale odváděl by pozornost od zdánlivé venkovské idyly. Slovo „idyla“ může znít poněkud nevhodně v souvislosti se životem politicky nespolehlivých rodin. Ale Jiří Křižan vidí dědu téměř jako bájného hrdinu, silného chlapa, který je schopen postavit se čemukoliv a komukoliv. V tomto pohledu se odráží zjednodušený dětský pohled, odbourávání špatných vzpomínek a jistá bezstarostnost. Josef Somr vystihl tuto náladu a mnohé věty pronáší slavnostním hlasem, zejména zápisky do černého sešitku. V jeho podání by mohl být děda i osvícenecký písmák dokumentující život ve své době. V každém případě muž, schopný vychovat vnuka – sirotka a uchránit ho před socialistickou úřední mašinérii, zasluhuje velký obdiv. A o to Jiřímu Křižanovi šlo.


Stín
Autor Jiří Křižan
Interpret Josef Somr, Pavel Batěk
Nakladatelství Tebenas
Místo vydání -
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Délka 4 hodiny 29 minut
ISBN/EAN 8594177770283
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení