Audioknihy

Audioknihy: Pavel Kolář, Renata Červenková – Labyrint pohybu

1 1 1 1 1 (1 hlas)

Prof. PaeDr. Pavel Kolář, Ph.D. je zřejmě nejproslulejším představitelem české fyzioterapie. Mnozí jej znají jako „šedou eminenci“ stojící za řadou úspěchů českých sportovců, jiní vědí o jeho péči o další české osobnosti v čele s prezidenty. Roku 2018 vydalo nakladatelství Vyšehrad knihu Labyrint pohybu, v níž Pavla Koláře zpovídala PhDr. Renata Červenková. Čtenáři si knihu oblíbili natolik, že se stejné nakladatelství rozhodlo vydat ji v audio podobě.


knihaLabyrint pohybu se dle názvu i anotace prezentuje především jako kniha o lidském hýbání se a tělesných funkcích a potížích. Ačkoli přímo „neklame tělem“, není takový příslib úplně přesný. Jako jeden dlouhý rozhovor, jenž nechává dotazovaného volně odpovídat, se zabývá mnohem více tématy. Posluchač se tak dozví i něco málo o dětství a životě Pavla Koláře, jeho pohledu na mnohé oblasti i mimo medicínu či o jehovíře. Někoho může Kolářův „světonázor“ popudit, jiní s ním budou souhlasit, každopádně nemá smysl nechat se odradit, pokud profesor Kolář vidí svět jinak, protože i tak nás může poslech jeho knihy v mnohém obohatit.

Desítky otázek jsou uspořádány do kapitol, které se, i díky volnému vedení rozhovoru, nedají jednoduše ohraničit specifickými tématy. Symbolicky se na začátku mluví více o dětství a na konci o smrti, ale mezi nimi je všehochuť postřehů, rad, kazuistik, vyprávění či odborných poznatků. Na začátku Renata Červenková čtenářům napovídá, jak si s knihou co nejlépe poradit a co nejvíce si z ní odnést. Každou kapitolu uvozují otázky, jejichž odpovědi by měl čtenář nalézt. Ne vždy jsou však na první pohled patrné a někdy je potřeba se zamyslet a spojit si zaslechnuté informace, abychom se dobrali rozuzlení.

Renata Červenková zpovídá Pavla Koláře s velkou úctou, projevující se nejen oslovením „pane profesore“, a nechává mu prostor vyjádřit se k jakékoliv otázce po svém. Jednou tedy zazní odborný výklad, jindy příhoda ilustrující určité tvrzení, někdy je odpověď jasná a stručná, jindy postihne naráz řadu oblastí. Tazatelka nejednou vystoupí z role pouhé „pokladačky otázek“ a sama přispěje svým názorem či postřehem. Někdy tento přístup rozhovor obohacuje, jindy působí násilně, jakoby chtěla Pavla Koláře přitlačit k určité odpovědi či se předvést, že také něco ví.

Ačkoliv profesor Kolář obvykle vystupuje jako autorita přesvědčená o své pravdě, není zdaleka arogantním všeználkem typu Brouka Pytlíka. Nebojí se přiznat, že v některých oblastech jsou jeho znalosti nedostatečné, že si není vždy jistý, zda se správně rozhodl, a že také chybuje.

Kniha je naditá informacemi, které mohou čtenáře obohatit v mnoha oblastech, především při nakládání s vlastním tělem. Zároveň je i poutavá díky příhodám, které Pavel Kolář popisuje. Tyto kazuistiky se nejednou týkají známých osobností jako Kateřiny Neumannové, Jaromíra Jágra či Václava Havla, na nějž se v knize vzpomíná nejvíce. Milovníci bulváru si však musí nechat zajít chuť, takových vsuvek o zdraví či soukromí slavných zde není mnoho. Stejně tak se však čtenáři nemusejí obávat odborného výkladu nesrozumitelného pro laiky. V knize se sice používá řada latinských výrazů, ale bývají vysvětleny a pokud tomu tak není, lze z textu snadno pochopit, co popisují.

Audioknihu načetli Vasil Fridrich a Romana Růžičková. Odlišnost jejich přístupů zpočátku až trhá uši, ale posluchač si brzy zvykne. Hlas Romany Růžičkové, která zastupuje Renatu Červenkovou, pokládá dotazy bez energie, někdy až mdle. Vzruch do audioknihy pumpuje Vasil Fridrich, který slova profesora Koláře oživuje tak, aby posluchač ani na okamžik neztratil zájem. Je trochu úsměvné, když autorka knihy na začátku popisuje, jak Pavel Kolář „tiše ševelí“, aby se poté jeho jménem do přednesu opřel Vasil Fridrich.

Jednotlivé kapitoly oddělují melodie hrané na piano. Dávají posluchači čas sesumírovat si myšlenky a nadechnout se před další záplavou informací. Jsou příjemné, ale výrazný a zapamatovatelný motiv mezi nimi nenajdete.

Labyrint pohybu v audio podobě neztratil nic ze svého kouzla. Pokud jste knihu nečetli, zajímáte se o pohyb a lidské tělo nebo rádi posloucháte rozhovory se zajímavými lidmi, dejte této knize šanci. Především kombinace poutavých až fascinujících vědomostí a zkušeností Pavla Koláře s energickým podáním Vasila Fridricha dělají z knihy velmi příjemné a poučné čtení ušima.


Labyrint pohybu
Autor Pavel Kolář, Renata Červenková
Nakladatelství Vyšehrad
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Počet stran 8 hodin 35 minut
ISBN/EAN 8594050427204
Ediční řada Rozhovory

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení