Audioknihy

Audioknihy: Dmitry Glukhovsky – Metro 2035

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Knižní série Metro ruského autora Dmitry Glukhovskyho se stala popkulturním fenoménem. Z vyprávění na pokračování, které Glukhovsky uveřejňoval na svém blogu, je dnes, především u mladší generace, proslavená značka čítající nejen knižní, ale i videoherní trilogii ověnčenou řadou ocenění. Nakladatelství OneHotBook již vydalo dvě audioknihy z této ságy a po Metru 2033 a Metru 2034 nás nyní pohltí Metro 2035.

  

metro-2035Pokud svět Metra neznáte, vězte, že se jeho příběhy odehrávají v blízké budoucnosti po třetí světové válce. Většina lidstva vyhynula kvůli raketám s jadernými hlavicemi a moskevské metro se stalo útočištěm posledním asi čtyřiceti tisícům přeživším. V první knize (recenze zde) se mladík Arťom vydává na pouť po metru, protože jeho domovskou stanici VDNCh napadají radioaktivitou zmutovaní démoni. Arťomovi nezbývá mnoho času, než jeho blízcí podlehnou, jenže mezi ním a pomocí leží řada stanic a chodeb plných nejen nestvůr, ale i nesnášenlivých fašistů, komunistů, kapitalistů a fanatiků. Metro 2033 byl vynikající temný příběh se zádumčivými pasážemi a jeho audio zpracování patřilo k těm nejlepším v daném roce. Pokračování (recenze zde) si sice udrželo vysokou kvalitu namluvení a zvuku, bohužel příběh staříka Homéra a mladičké Saši, kteří se snaží zachránit obyvatele jedné stanice před smrtící nákazou, zaostával za svým předchůdcem snad ve všech aspektech.

 

Metro 2035 vrací na scénu Arťoma. Nejde již ale o mladého snílka, který teprve poznává odvrácenou tvář moskevské podzemky a jejích obyvatel. Současný Arťom má za sebou nejen hrdinskou výpravu, ale i vojenskou službu mezi nejlepšími bojovníky metra a jednu svatbu. Soužití s manželkou však hatí Arťomova posedlost hledáním přeživších mimo bezpečí podzemí, ať už v jiných ruských městech, či kdekoliv na Zemi. Bývalý hrdina každý den vychází na povrch, kde ho ani maska s ochranným oblekem nespasí před radioaktivním zářením, a snaží se navázat kontakt s kýmkoliv na příjmu. Když ho na VDNCh vyhledá Homér a poví mu o muži, který zachytil radiové vysílání z jiného města, Arťom navzdory nesouhlasu manželky i otčíma opět vyráží vstříc nenasytnému chřtánu metra.

 

Metro 2035 trochu staví na hlavu první díl. Zatímco tam byl povrch smrtonosným územím plným nejen radiace, ale i nestvůr, za dva roky se zmutované příšery vytratily z metra i z města. Občas se o nich někdo zmíní, ale strašáci z prvního dílu jsou prostě a jednoduše pryč a s nimi i velká část původní hororové atmosféry. To ovšem neznamená, že by Metro 2035 bylo veselé čtení pro děti 1. stupně základní školy. Místo děsu a nenažranosti monster nastupují zvěrstva lidí a to v takové míře, že mnohé výjevy otřesou i silnými žaludky. Arťom je svědkem řady zločinů proti lidskosti, sám je někdy jejich obětí, a pokud o něčem takovém nechcete číst, Metro 2035 ani nezkoušejte.

 

Děj knihy je velmi košatý a za necelých dvacet hodin se toho stane tolik, že si to stěží zapamatujete. Přestože čtenář sleduje pouze Arťoma, kniha má tolik více i méně důležitých vedlejších postav, že je těžké se ve všech vyznat. Vrací se mnozí z předchozích dílů a seznámíte se s desítkami nových charakterů. Na druhou stranu jen pár z nich přežije až do konce, což orientaci usnadňuje.

 

Kniha je doslova prodchnuta politikou. Dmitry Glukhovsky je nesmiřitelným kritikem poměrů v současném Rusku, některými svými odpůrci je dokonce označován za rusofoba. Nemusíte se bát sáhodlouhých zamyšlení nad režimem Vladimíra Putina, ale nevyhnete se řadě výjevů klamání prostých lidí, neúčinných pokusů o jejich burcování a především strachu ze změny, které jsou známy z mnoha států světa, minulých i současných.

 

Stejně jako v předchozích dílech, i tentokrát odvedla redakce OneHotBook vynikající práci. Vypravěčem zvolila Michala Zelenku a přiznám se, že jsem měl obavy, jak se s knihou popasuje. V prvním díle exceloval Filip Čapka, druhým provázel Alexej Pyško s Evou Josífkovou. Michal Zelenka nemá tak výrazný hlas jako jeho zmínění mužští kolegové, ale pracuje s ním tak, že by si, dle mého názoru, zasloužil ocenění interpreta roku. Zelenka má široký rejstřík hlasů, který využívá u různých postav a, ať už namlouvá zádumčivého válečníka, hádavou babku, nebo mladíka s vyraženými zuby, přesně přizpůsobí tón i dikci, aby vystihl jejich charakter. Především u emotivního Arťoma je patrné, jak umí hlas nabít city a vyjádřit pomocí něj, jakou má postava v danou chvíli náladu. Díky jeho práci se z poslechu knihy stává zážitek, který potěší i ty, kteří ji již četli.

 

Booklet kromě dvou CD a nezbytného představení autora a interpreta tentokrát obsahuje i schéma stanic moskevského metra a nabízí čtenáři možnost lépe se orientovat v Arťomově putování. Stanic je však tolik, že ti se slabším zrakem budou muset sáhnout po lupě a některé stanice, naštěstí ty okrajové, překrývají reklamní ikonky dalších knih od OneHotBook.

 

Metro 2035 je příběhem nedokonalého snílka bojujícího proti mocichtivosti, krutosti a především lhostejnosti, s urputností i úspěchy Dona Quijota. Připravte se na košatý příběh plný zmaru, hnusu, utrpení, nezájmu i, troufám si tvrdit, ruské paranoii. Jen výjimečně vám dá vydechnout, občas pořádně zahýbá vaším žaludkem, ale zaslouží si, abyste mu dali šanci. Obzvlášť, když ho přednes Michala Zelenky činí ještě poutavějším.


Metro 2035
Autor Dmitry Glukhovsky
Interpret Michal Zelenka
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Délka 19 hodin 49 minut
ISBN/EAN 8594169482620
Ediční řada Metro

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení