Audioknihy

Audioknihy: Donna Tartt – Tajná historie

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Donna Tartt je americká spisovatelka, která si vydobyla věhlas na literárním kolbišti především svým třetím románem Stehlík, jenž byl oceněn Pulitzerovou cenou. Vydavatelství OneHotBook se ujalo i její prvotiny nazvané Tajná historie, a vy si ji tak můžete poslechnout v audioknižní podobě. Otázkou je, budete-li chtít.



Děj románu se odehrává v době, kterou kniha nespecifikuje. Na jednu stranu tu sice studenti jezdí v autech a létají na dovolenou do Evropy, na druhou stranu nepoužívají mobilní telefony a jedna z postav knihy se v dospělosti znala s Georgem Orwellem. Dějištěm je především menší univerzita ve Vermontu a její blízké okolí, kam na začátku přichází hlavní hrdina.

Richard Papen není zrovna vzor všech ctností. Mladík utíkající od šedivého života a nemilované rodiny na vysokou školu v jiném státu nemá problém se lhaním i horšími přečiny. Po krátkém období rozkoukávání se se dostává do exkluzivního kruhu studentů klasické literatury. Jeho život se tak osudově spojí nejen s kultivovaným profesorem Julianem, ale i s jeho pěti žáky, čtyřmi mladými muži a jednou slečnou.

Hned na začátku nám Richard prozradí, že se podílel na vážném zločinu, a stejně rychle čtenář i pochopí, že se jednalo o vraždu jednoho z jeho spolužáků. Cesta k tomuto činu je dlážděna mnoha drobnými i významnějšími příhodami a dojde k němu až někde v polovině příběhu. Problémem však je, že první polovina není nijak zvlášť záživná a ta druhá, teoreticky napínavější, je na tom obdobně.

Tajná historie je pomalý román. Většina jeho vyprávění plyne bez zásadních zvratů či napínavějšího děje. Richard se nejprve seznamuje se svými spolužáky, jež vidí prizmatem růžových brýlí, které si nechává nasazené po velmi dlouhou dobu, ale z nichž málokterý přiroste čtenářům k srdci. Ani nevadí, že je to skupina zhýčkaných dětí z bohatých rodin nebo individuí, které si na takové hrají, ale navzdory snaze Donny Tartt o jejich obsáhlé představení působí částečně jako ploché karikatury. Například Bunny, mladík odsouzený na začátku knihy k zavraždění, je po většinu vyprávění tak otravný, až se budete těšit na okamžik, kdy z příběhu odejde.

Knihu sice z velké části tvoří dialogy mezi hlavními postavami, ale přesto není její děj dynamický. Čtivost tak více než příběh zajišťuje vytříbený jazyk Donny Tartt a v první řadě přednes Daniela Bambase. Držitel Ceny Thálie tak dodává knize potřebnou „šťávu“ a zpříjemňuje její poslech snad více, než si původní materiál zaslouží. Ať už promluví zadumaný Henry, distingovaný Julien, lehkovážný Bunny nebo ukecaná Judy, posluchač ihned ví, na čem je. Některé rozvláčné pasáže navíc Bambas čte kadencí oblíbeného samopalu AK-47, takže se ani nestihnete nudit. Chvílemi možná jeho přednes sklouzává k parodii, například hlas slabošského homosexuála Richarda je až příliš zženštilý, ale nekazí to požitek z poslechu. V určitých chvílích jsem místo nad dějem přemýšlel nad tím, jak je možné, že máme v České republice takové množství vynikajících interpretů audioknih. Dokonce se nebojím tvrdit, že tak jako se mluví o zlaté generaci a práci českých dabérů, můžeme si něco podobného říci o současných vypravěčích audioknih.

Péče OneHotBook je patrná nejen ve výběru vypravěče. Booklet a potisk kompaktních disků s obrazem Petera Paula Rubense je stylový. Jako předěl mezi jednotlivými kapitolami u této audioknihy slouží pouze jediná melodie, avšak je natolik silná, že si ji možná budete během poslechu knihy nevědomky broukat.

Přestože reklamní citát vyňatý z The New York Times tvrdí, že se jedná o „naprosto fascinující, silný, výtečně odvyprávěný a mimořádně působivý román“, řekl bych, že velmi závisí na očekáváních čtenáře. Pokud vám nevadí amorální hrdinové a pozvolné tempo, vychutnáte si práci s jazykem Donny Tartt a třeba oceníte i popis studentského života a snahu zachytit jednání příležitostných vrahů. Máte-li však rádi, když děj knihy odsýpá, nepomůže vám ani vynikající podání Daniela Bambase.


Tajná historie
Autor Donna Tartt
Interpret Daniel Bambas
Nakladatelství OneHotBook
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Délka 22 hodin 3 minuty
ISBN/EAN 978-80-257-1913-8
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení