Audioknihy

Audioknihy: Šúsaku Endó – Samuraj

1 1 1 1 1 (3 hlasů)
5

Japonsko si díky své izolaci dané polohou ostrovů udrželo po dlouhou dobu status neprobádaného a neznámého území, kam noha Evropana nevkročila. Román japonského autora Šúsaku Endó Samuraj, podle něhož byla natočena audiokniha, zavádí čtenáře a posluchače na počátek sedmnáctého století, kdy se Evropané snažili v Japonsku rozšířit křesťanskou víru.



Doba, v níž se děj románu odehrává, je jen několik let vzdálena té, do níž je situován velmi známý román Šógun Jamese Clavela. Tokugawa Iejasu se stal šógunem, a prakticky tak ovládl celé Japonsko. Ale objevilo se jiné nebezpečí, a to křesťanství, prostřednictvím kterého si kněží upevňovali politický i hospodářský vliv. Reakce na sebe nenechala dlouho čekat a křesťané začali být pronásledováni. Ne však ve všech knížectvích.

samuraj

Některá knížata se v té době snažila navázat obchodní vztahy s Novým Mexikem, od čehož si slibovali značné zisky. Proto zorganizovali diplomatickou misi, jíž se zúčastnil katolický kněz Velasco a nepříliš vysoce postavený samuraj Rokuemon Hasekura. Pozadí této mise je poměrně složité a každý sleduje své vlastní cíle.

Autor střídavě sleduje úvahy španělského kněze a japonského samuraje. Těžko si lze představit rozdílnější světy než tyto. Oba sice spojuje smysl pro povinnost, ale zatímco Velasco se snaží sloužit Bohu, samuraj slouží svému pánu. Pod smyslem pro povinnost se však skrývají i jiné pohnutky, Hasekura se snaží vylepšit své postavení a Velascovým snem je stát se japonským biskupem.

Čtenáři se tak otevírá svět starého Japonska viděný očima japonského spisovatele, což mu umožní porozumět mentalitě tohoto národa jiným způsobem než z pohledu člověka, jemuž je bližší naše západní kultura. Samozřejmě že tento pohled může mít svá omezení, některé aspekty může autor ignorovat, protože jsou pro něj přirozené. Šúsaku Endó je však velmi zkušený autor, který dokáže svými knihami cílit na Evropany. Uměl se i dostatečně věrohodně vcítit do postavení španělského duchovního, v němž se sváří pocit služebníka s nesmírnou ctižádostí, kterou si nechce přiznat, protože ji považuje zcela logicky za hřích.

Endó se nenechá omezovat pocitem, že by měl příběh dopadnout alespoň v některém aspektu dobře, nestává se otrokem čtenářů a tlaku jejich vkusu. Jde za svým cílem, ať se to někomu líbí, nebo ne. Ostatně tak činí i v jiných svých knihách.

Celek, pojatý drsně a bez východiska, působí silným dojmem. Přes veškerou beznaděj se ale křesťanství v Japonsku rozšířilo. To je však už jiný příběh, který se už audioknihy Samuraj netýká. Audiokniha je velmi kvalitně a profesionálně načtena zkušeným interpretem, který má v této oblasti již hodně práce za sebou. To umocňuje nadprůměrnou kvalitu celého díla.


Samuraj
Autor Šúsaku Endó
Interpret Martin Zahálka
Nakladatelství Vyšehrad
Místo vydání Praha
Rok vydání 2019
Vydání 1.
Délka 15 hodin 50 minut
ISBN/EAN 8594050428065
Ediční řada -

Do nakladatelstvíPorovnat ceny

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení