Audioknihy

Audioknihy: Karin Lednická – Šikmý kostel

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Existují místa a doby, kdy je neštěstí tolik, že je člověk jen stěží unese. A nejsou to jenom války. Román Šikmý kostel, kterým debutovala Karin Lednická, jedno z takových míst čtenáři přibližuje. Podle něj vznikla audiokniha, která je předmětem této recenze.



sikmy-kostelNa počátku tohoto románu, jehož děj se odehrává na Karvinsku, je důlní neštěstí. O nehody není v hornictví nouze, jeho historie je protkaná mnoha zmařenými životy, přesto se nehoda ze 14. června 1894 zapsala do historie, samozřejmě černým písmem. Život Barbory – hrdinky první části románu – se změní z hodiny na hodinu, když se mezi oběti výbuchu v dole dostanou i její manžel a syn a ona zůstane sama se třemi dcerami. Její osud nebyl ničím výjimečný, uvádí se, že zůstalo 130 vdov, které se musely nějakým způsobem postarat o sebe a o své děti.

Autorka proti sobě staví dva různé přístupy k životu, silně věřící Barbora přijímá svůj osud pokorně, avšak se skrytou trpkostí, která zatěžuje její duši a nakonec z ní udělá zahořklou tvrdou ženu. Její kamarádka Julka se naopak vzpírá, snaží se vymanit z prostředí, které neumožňuje žádný růst. Jde o prostředí hornických kolonií, které skýtalo relativně dobrý život rodinám, které měly své živitele. Autorka zpracovává beletristickou formou historii Těšínska, zejména staré, dnes již zaniklé Karwiné.

Těšínsko patří k místům, v nichž historie šla vždy trochu jiným směrem, než jinde. Důvodů, proč tomu tak je, najdeme celou řadu. Nejen že je pohraničním regionem, ale často se stávalo sporným územím. V dobách Marie Terezie bylo možná obyvatelům jedno, komu patří území, na němž žijí, ale jak si Karin Lednická správně všímá a velmi výstižně popisuje, krize nastává, pokud je v lidech vyvolaná iluze možnosti je rozhodnout. V době, kdy Praha oslavovala vznik Československa, Těšínsko se zmítalo v bojích na pokraji občanské války. Autorka připomíná historii bojů a vraždění civilních obyvatel, historii, kterou se, stejně jako odsunem sudetských Němců, příliš nechlubíme.

Ale to jsem přeskočil první světovou válku, Karin Lednická ve svém románu ne. Román podobný rodinné kronice plyne chronologicky, vrací se v čase pouze v případech, kdy je to nutné. Postavy, které v románu vystupují, jsou velmi zdařilé. I když se věnuje více ženám, ty mají nosnou roli, najdeme i několik velmi dobře propracovaných mužských postav, zejména Ludwika, jemuž je věnovaná celá jedna část knihy.

Historická fakta, která autorka sesbírala a zařadila do svého románu, mají úctyhodný rozsah a jsou popsány tak, že čtenář nemá pocit, že by byl poučován, prostě jsou součástí děje, nejen jako prostá kulisa. Dokázala spojit lokální historii se změnami, probíhajícími ve vznikajícím Československu. Fascinující je i líčení neutěšeného prostředí Ostravska a Karvinska zasaženmi hornictvím.

Samozřejmě, že se autorka nevyhnula ani problematice těžby uhlí, která s sebou nese i některé technické detaily. Podle mého názoru to autorka zvládla velmi dobře až na drobnosti, jako třeba že struska není odpad z těžby. To jsou ale drobnosti, které se v tak velkém projektu ztratí. Konec románu Karin Lednická rázně utnula, čímž čtenáři vyslala jednoznačnou zprávu o pokračování, jenž bude následovat i po roce 1921, který tvoří hranici textu.

Audioknihu, které podle románu vznikla, načetla Vilma Cibulková. Osobně si této herečky velmi vážím, mimo jiné i za celou řadu audioknih. Šikmý kostel má však poněkud specifický jazyk v přímé řeči. Na místě, kde se děj odehrává, se vždy mísily vlivy češtiny, polštiny i němčiny, později i slovenštiny. Nářečí na Ostravsku a Karvinsku bylo a dosud je velmi výrazné a ke konci knihy ho autorka i dobře charakterizuje v porovnání s řečí nového předáka. Pro herce, který z regionu nepochází, je velmi těžké toto nářečí napodobit. Nejde o to, že by měl snad být Šikmý kostel něco jako Denik Ostravaka, ale pokud autorka textu používá nářečné výrazy, měly by být tak i vyslovovány. Vilma Cibulková se o to pokouší, místy se jí to i daří, ale ve většině případů to dopadá, jako když Pražák napodobuje Ostraváka. Podobně nepříjemný pocit mám, když interpretka čte některé mužské party, někdy dopadají až jako parodie na bodrého řemeslníka.

Přes několik připomínek, které jsou víceméně osobní, je Šikmý kostel skvělý román a pokud se autorce podaří udržet dobrou úroveň i v dalších dílech, půjde o sérii, která se oprávněně bude těšit přízni čtenářů.

Název: Šikmý kostel
Autor: Karin Lednická
Interpret: Vilma Cibulková
Nakladatelství: OneHotBook
Délka: 16:24 h
Rok vydání: 2020
EAN: 8594169483252

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení