Audioknihy

Audioknihy: Juraj Červenák – Krv prvorozených

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Jaké by to byly příběhy z rudolfínské doby, kdyby se alespoň někdy neodehrávaly v Praze! Juraj Červenák si to určitě uvědomil hned z počátku, protože již druhý díl série  Kapitán Stein a notár Barbarič zavede trojici vyšetřovatelů do Prahy. Případ, který mají vyřešit, je opravdu záhadný.



Úkol, který jim svěřil bratr císaře Rudolfa II., je navíc poměrně ošemetný, únosy a vraždy se odehrály ve vysoce postavených šlechtických kruzích, proto je potřeba postupovat opatrně a diplomaticky. Postava kapitána Steina je však jak stvořená k tomu, aby rozviřovala stojaté vody vyšší společnosti. Autor ji obdařil neústupností, přísným katolickým pohledem na svět, zatímco taktu jí dal do vínku pramálo.

Jak naznačuje titul knihy, obětí se stávají prvorozené děti. Spojovacím článkem je navíc jejich příslušnost ke katolické šlechtě. Autor skvělým způsobem používá tohoto detailu, aby čtenáři přiblížil vztahy v tehdejší společnosti. Šlo zejména o boj katolíků a protestantů a jejich společnou nenávist vůči Židům. Právě pověsti o židovských rituálech, při nichž byla údajně prolévána krev křesťanských dětí, vede Steina, Barbariče a Jaroše do židovské čtvrti, kde se setkají s primasem pražského Židovského města Mordechajem Maiselem, posléze se objeví i známý Jehuda Löw. Nabízelo by se, aby Juraj Červenák vyrukoval i s Golemem, protože tato tajemná postava vždy podněcuje čtenářskou fantazii, avšak autor se velmi striktně drží reality a teprve na jejím základě staví příběh, který by se při troše dobré vůle skutečně mohl stát.

Český čtenář má pocit, že je text historickými postavami přímo nabitý. Samozřejmě to není zapříčiněno výbornou znalostí vlastní historie, většina z nás však vědomosti, které snad někdy ve škole nabyla, rychle zapomněla. Ale díky filmům Císařův pekař a Pekařův císař, které se v televizi s železnou pravidelností velmi často opakují, jsme si udělali jistý obrázek o té době a zapamatovali si také celou řadu jmen. Co na tom, že tento obrázek je v mnoha ohledech zkreslený, jako jistý záchytný bod lze použít.

Děj, situovaný do Prahy, a jména hlavních hrdinů připravily interpretovi Marku Geišbergovi určitě nejednu horkou chvilku, protože se velmi často musel potýkat s nepříjemnou souhláskou „ř“, s níž, jak bylo poznat, rozhodně kamarád není. Nicméně i přes tento zádrhel se čtení zhostil se ctí a audiokniha se poslouchala velmi příjemně. Opět na sebe vzal komplikovaný úkol charakterizovat každou postavu nějakou drobnou nuancí. Určitě to je i velký nápor na paměť, kdy se třeba k jistým hlasům vrací po dlouhém čase a musí je interpretovat identicky. Nevšiml jsem si ale, že by někdy zaváhal.

V knize Krv prvorozených je pro čtenáře zajímavé postupné odhalování tajemství kaprála Jaroše. Je dobré připomenout, že Václav Jaroš, kterému autor přiřadil úlohu kaprálova otce, je skutečnou historickou postavou, byl pražským katem, u něhož se vyučil známý Jan Mydlář, jenž do historie vstoupil popravou českých pánů. I on se v příběhu mihne, zatím jako katův pacholek a učeň.

Juraj Červenák ke knize přistupoval velmi zodpovědně. Nesnaží se sice do textu „nacpat“ co nejvíc historických faktů, ale velmi obratně používá tehdejší reálie. Má dobře zmapované některé tehdejší zbraně, ty se dostávají ke slovu poměrně často, ale i práci úředníků nebo třeba funkci kata a jeho rozporuplné postavení ve společnosti. Jde samozřejmě o historickou detektivku a autor si neklade za cíl poučovat čtenáře o dějinách. Základem je komplikovaný příběh, který ovšem velmi svižně kráčí kupředu a opět, stejně jako v předchozí knize, nemá hluchá místa. Červenák je zkušený autor, jeho bibliografie mluví sama za sebe. Není tedy divu, že dokáže poutavě vyprávět, ať už se pouští na pole literatury fantasy, anebo do takovýchto historických detektivek. Je příkladem toho, že i žánr, který mnozí považují za téměř pokleslý, lze psát s určitou noblesou a takovým způsobem, že po něm sáhne i náročnější čtenář.

Název: Krv prvorozených
Autor: Juraj Červenák
Interpret: Marek Geišberg
Délka: 10:10 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatelé: Publixing, SLOVART
Rok vydání: 2019
Série: Kapitán Stein a notár Barbarič #2

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení