Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Klbko zmijí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Dominik Dán svou sérii detektivek tvoří už dlouhou dobu, a protože jde o příběhy inspirované skutečnými případy, které se neodehrávají někde ve vzduchoprázdnu, ale v reálném prostoru a čase, procházejí vývojem i jeho hrdinové. Stárnou. Stárne Krauz i lidé okolo něj. V novém románu nazvané Klbko zmijí je tato skutečnost velmi znát.


knihaPocit, že už nevydrží tolik co dřív, si Krauz snaží zdůvodnit tím, že je po nemoci a musel se s plným nasazením vrhnout do nového případu. Ale uvědomuje si, že věk člověk neošidí, ostatně vidí to i na svých kolezích. Klbko zmijí časově navazuje na předchozí román Pochovaní zaživa, takže i v něm se řeší nemoc detektiva Burgera, Petřino zranění a to, jak se s tím vyrovnává Chosé. Kniha však ani zdaleka nemá tak velký emocionální náboj, autor se vrací ke svému obvyklému způsobu vyprávění, kdy hlavní roli hraje děj.

Tentokrát je hlavním tématem mafiánský způsob uplatňování vlivu ve veřejném životě. Bohatý podnikatel si dokáže pomocí úplatků, slibů, výhrůžek i otevřeného násilí zavázat celou řadu vlivných lidí, soudců, prokurátorů, policistů i politiků. Oddělení vražd dostává za úkol vyřešit případ zavražděného prokurátora a zastřeleného podnikatele, kandidujícího v blížících se volbách. I když se nejprve zdá, že oba případy spolu nesouvisí, brzy se protnou.

Autor se věnuje provázanosti jednotlivých úředníků, Krauz a jeho kolegové proto neustále narážejí na snahy řídit jejich vyšetřování a zavádět je úplně jiným směrem. Mohutností mafiánské „chobotnice“ se kniha podobá spíše seriálu o komisaři Catanim, ale bohužel má daleko k pouhé fikci. A právě na to chce autor pravděpodobně upozornit. Stačí mu k tomu pouhých několik vět, aby čtenář pochopil, že Klbko zmijí je jen jakási předzvěst vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky, že likvidace jednoho klubka zmijí pouze uvolní místo k tomu, aby vzniklo jiné.

V protikladu proti podnikateli vystupuje v knize Krauzův starý známý z kriminálního podsvětí – Kamil. Autorovi jako kdyby se stýskalo po starých dobrých „vagabundech“, kteří vystupovali ve starších knihách, proto Kamila popisuje s jistou shovívavostí, či snad dokonce se sympatií. Kamil Krauzovi pomáhá nejen ze staré známosti, ale i kvůli pomstě svého zabitého kamaráda. V každém případě se v Dánově knize jeví jako relativně rovný chlap, jako člověk, který uznává nějaké zásady, i když jsou to jeho vlastní zásady.

Reálnost Dánových detektivek je velmi znepokojivá, pokud si to čtenář uvědomí v plné síle. Jistě, knihu je možno číst jako fikci, nezabývat se tím, nakolik se může ke skutečnosti přiblížit. Jde totiž o skutečnost skrytou, o níž běžní lidé nemají vědět, a rýpaví novináři, kteří se odvažují o podobných aktivitách psát, se stávají nepohodlnými.

Současně s knižní podobou románu vyšla i audiokniha, kterou načetl Martin Mňahončák. Opět odvedl skvělý výkon. Martin Mňahončák interpretuje text s lehkostí a rozlišuje jednotlivé postavy bez toho, aby se dostával na hranici karikatury, jak jsme toho svědky u jiných interpretů audioknih. Opět musím zdůraznit, oč se ochuzují čtenáři českých překladů, protože některé repliky, převedené do češtiny, ztrácejí na dynamice a nedokážou vytvořit správnou atmosféru.

Dominik Dán si dokáže podržet i po tak velkém množství detektivek se stejnými hrdiny stále velmi vysokou úroveň. Právě to, že respektuje jejich slabosti, i prostý fakt stárnutí přispívá k dynamice celé série. Postavy nemohou ustrnout v nějakém bodě své existence, musí se měnit stejně, jako se mění svět okolo nich. Některé, jako například detektiv Burger, musí i odejít. Jiné – Petra a Chosé – se potýkají s těžkou situací, a tu nelze řešit ze dne na den, musí se vyvíjet dlouhodobě. Proto jsou „dánovky“ tak čtivé a získaly si velké množství příznivců čtenáři a díky nakladatelství Publixing i posluchači.

Název: Klbko zmijí
Autor: Dominik Dán
Interpret: Martin Mňahončák
Délka: 10:54 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2020
Série: Deník dobrého detektiva #30

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení