Audioknihy

Audioknihy: Jozef Karika – Smršť

1 1 1 1 1 (4 hlasů)

Jozef Karika v současné době určitě patří mezi čtené a oblíbené autory. Jeho záběr je poměrně velký, pokud však nebudeme věnovat pozornost jeho knihám, v jejichž titulech se vyskytují slova „mafie“ nebo „magie“, zůstanou ty, věnující se ještě temnějším stránkám lidské duše a jevům okolo nás. Mám na mysli zejména knihy Strach, Trhlina a Tma. I když nejde o žádnou cílenou sérii, přibyl k ní nedávno nový titul – Smršť.


knihaDříve, než se budeme věnovat vlastní knize, je potřeba si všimnout, k jakému posunu za poslední dobu došlo na audioknižním trhu. Zatímco před nedávnou dobou vycházely načtené verze knih až po delší době po vydání „papírové“ verze, a to nepříliš často, dnes vycházejí současně. Svědčí to nejen o důvěře vydavatele v prodejnost knihy, ale také o vzrůstající oblibě poslechu audioknih na Slovensku. I když doufám, že prodej audionahrávek slovenských audioknih podpoří i čeští posluchači, zejména ti, kteří nechtějí ztratit kontakt se slovenštinou či se nechtějí potýkat s větami, jejichž význam se ztrácí v překladu.

Nechci novou knihu Jozefa Kariky srovnávat s předchozími, přesto se tomu zřejmě nevyhnu. Pro téma sáhl autor k dalšímu záhadnému fenoménu, který se stal podnětem různých spekulací, a to častým nehodám a určitém silničním úseku a fenoménu takzvaného halného větru. Podobně jako v Trhlině staví na těchto spekulacích svůj příběh a dává mu beletristickou podobu. Autorovi rozhodně nelze upřít schopnost nalézat a interpretovat zajímavá témata. S tématem pak Jozef Karika pracuje osvědčeným způsobem – hlavní hrdina naráží na záhadu, která mu nedá spát. Ta nejprve nevypadá nebezpečně, pouze vtahuje své budoucí oběti do svého středu, aby je později mohla pohltit. Opět podobně jako v Trhlině. Sestava postav je znovu spolehlivá – hlavní hrdina, nenápadný mladý účetní a zároveň vypravěč, startovač celého děje, dívka, bývalá spolužačka prvního hrdiny, a její manžel policista.

Podobně osvědčeným způsobem probíhá i postupné krystalizování povah v mezní situaci. Mladý účetní zprvu funguje jako pozorovatel, glosátor, zatímco mezi manžely zahoří dlouho doutnající konflikt. Autor zkušeně a mistrovsky pracuje s atmosférou liduprázdných okresních silniček, klikatících se mezi svahy v místech, kde se prohání halný vítr. Okrajově nabízí čtenáři i vysvětlení bez mystiky, tento druh větru má na psychiku člověka prokazatelně negativní vliv. Ale čtenář touží po větší záhadě, a tak mu ji Jozef Karika ochotně servíruje dál.

V souladu s nepsanými pravidly hororu se střídají chvíle zvyšujícího se napětí s relativním uvolněním, následovaným dalším, brutálnějším náporem na psychiku čtenáře. Pak následuje, stejně jako v Trhlině, hluboký teoretický ponor do struktury fenoménu, který se už zdaleka nevyhýbá mystickým možnostem, alternativním realitám, starým hlubinám lidské psychiky, prostě všem fenoménům, které se v podobné literatuře vyskytují. Karika dokáže vybalancovat snahu osvětlit záhadu a zároveň jí ponechat co největší vrstvu neznámého, nad čím by mohl čtenář dál uvažovat a spekulovat. Kompletně odhalená záhada zákonitě pozbývá půvab. Podle mého názoru je však tato filosoficky-vysvětlující pasáž neúměrně, řekl bych dokonce, neúnosně dlouhá.

Mohlo by se zdát, že Smršť je pouhým odvarem či napodobeninou úspěšné knihy Trhlina, která se v širší známost dostala hlavně díky zdařilému filmovému zpracování, kterým slovenští tvůrci dokázali, že i kinematografie mimo zónu Hollywoodu dokáže vyprodukovat kvalitní film. Skutečnost je jiná. Je pravda, že Trhlina, Smršť i ostatní knihy striktně respektují pravidla daného žánru, proto se jdou stejnými cestami. Jde však o originální příběhy, vycházející z velmi zajímavých kořenů a upozorňující na to, že i v našem prostoru existují záhadné fenomény a nemá na ně patent pouze Amerika. Jozef Karika je napsal svým charakteristickým stylem, možná se od něj mohl odchýlit, avšak určitě by se našla skupina čtenářů, která by vzdychala: „To už není ten starý dobrý Karika.“

Audioknihu Smršť načetl Peter Kočiš, který se stal i hlasem i dalších audioknih podle Jozefa Kariky – Strach a Tma. Jeho podání je suverénní, i když policista v jeho podání působí až trochu moc chlapecky, to však asi má kontrastovat s rychlostí, jakou se zhroutí. Ale jinak celek působí vyrovnaně a hlavně – což je nejdůležitější – zábavně, pokud počítám s tím, že i strach může být pro čtenáře a posluchače zábavou.

Název: Smršť
Autor: Jozef Karika
Interpret: Peter Kočiš
Délka: 7:09 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatelé: Publixing, IKAR
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení