Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Hriech náš každodenný

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

V současné době vycházejí audioknihy podle předloh Dominika Dána ve stejný den jako kniha. Nebývalo tomu tak vždy, je tedy co dohánět. Proto si můžeme zakoupit novou nahrávku starší Dánovy knihy Hriech náš každodenný.


knihaJedná se o případ smrti třináctiletého hocha, který byl před smrtí mučen. Jeho matka, jež se setkala s liknavostí policistů, se postarala o velkou pozornost médií, proto je oddělení vražd, na němž pracuje Richard Krauz, pod obrovským tlakem. Kvůli časovému posunu mezi vydáním knihy a audioknihy se posluchač vrací do doby před více než deseti lety, ale na celkovém vyznění textu je poznat, že Dominik Dán psal o čerstvém případu, který ho velmi zasáhl.

V této audioknize se ještě setkáme s plnou sestavou, dá se říct, že je oddělení v té nejlepší formě. Petra Pergnerová je sice začátečnicí, ale velmi nadějnou. Jen detektiv Hanzel tráví většinu času u nemocničního lože své manželky, která má velmi vážné problémy se srdcem a čeká na transplantaci. Dominik Dán tak zdůrazňuje, jakou loajálnost zachovávají policisté vůči sobě a v některých případech i vůči nižšímu velení. Naopak vůči tomu vyššímu má autor určité výhrady, zejména z důvodů politických ambicí či spojení s podsvětím. Víc se o těchto fenoménech dočteme v jiných knihách, ale i v této se autor neopomene alespoň zmínit.

Vyprávění se skládá ze dvou základních linií, jedné přímé a druhé retrospektivní, které se k sobě přibližují, aby posluchač měl co nejlepší představu o tom, jaký zločin byl spáchán, jak byl proveden a jakým způsobem ho detektivové vyšetřují. Samozřejmě, že v průběhu práce narážejí i na jiné prohřešky zdánlivě poctivých občanů, jako jsou kokainové orgie nudících se paniček bohatých mužů. Tentokrát se na ně autor však dívá shovívavě, s pochopením, že na vině jsou z velké části jejich manželé.

Ale i přes občasné krátké odbočky, například spory mezi Krauzem a jeho ženou Sylvií kvůli času, který manžel tráví v práci, nebo objevení Chosého dcery, se autor velmi důsledně věnuje případu mrtvého Petra Mikuše. Linii vyšetřování vede autor tak, že teprve ke konci posluchač pochopí, kdo je vinen. Jak naznačuje název audioknihy a jak autor prozradí hned ze začátku, týká se případ zneužívání mládeže kněžími a církevními hodnostáři. Jde o problém, který byl v době vydání románu velmi palčivý, eskalovaly diskuze v médiích, protože se řešilo, že zneužívání tají všechny stupně církve, dokonce i Vatikán za pontifikátu Benedikta XVI.

Audioknihu načetl Martin Mňahončák, opět velmi suverénním způsobem. Zdá se dokonce, že se ve své roli „dvorního“ interpreta detektivek Dominika Dána cítí stále jistější a dovoluje víc rozlišovat jednotlivé party, aniž by to působilo jakkoliv rušivě. Nakladatelství Publixing, které produkuje nahrávky knih oblíbeného slovenského autora, má v zásobě ještě dost materiálu, a to i v případě, že by nějakou dobu Dán nic nenapsal. Ovšem to je málo pravděpodobné, protože Dominik Dán patří mezi velmi plodné spisovatele, kteří si dlouhodobě udržují velmi vysokou úroveň. A tak milovníci slovenské detektivky budou mít o zábavu postaráno v papírové formě i v té audio.
 
Název: Hriech náš každodenný
Autor: Dominik Dán
Interpret: Martin Mňahončák
Délka: 11:28 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing
Rok vydání: 2020
Série: Deník dobrého detektiva #7

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení