Audioknihy

Audioknihy: Carlos Ruiz Zafón – Stín větru

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Román Stín větru katalánského autora Carlose Ruiz Zafóna vyšel již roku 2001, v českém překladu o pět let později. Příběh chlapce vyrůstajícího v Barceloně v době fašistické diktatury si ve své domovině i v dalších zemích získal velkou oblibu. Teprve v tomto roce však vznikla díky vydavatelství OneHotBook jeho audio podoba. Nyní si jej tak mohou nejen přečíst, ale i poslechnout čeští milovníci dobrých knih.


knihaCarlos Ruiz Zafón byl spisovatel, žurnalista a scénárista, který se narodil a vyrůstal v Barceloně, jež navždy ovlivnila jeho tvorbu. Ačkoliv se přestěhoval za prací do Los Angeles, děj svých románů umisťoval právě do ulic hlavního města Katalánska. Napsal několik příběhů pro dospívající a hrstku povídek, nejvíce se ale proslavil tetralogií Pohřebiště zapomenutých knih. Zafón bohužel skonal před půl rokem ve věku nedožitých padesáti šesti let, ale svými knihami se zasloužil o to, že nebude v brzké době zapomenut.

První díl zmíněné tetralogie – Stín větru – vypráví o chlapci Danielovi. Jeho otec mu v deseti letech vyjeví tajemství neveřejné barcelonské knihovny, v níž jsou ukládány zapomenuté svazky všeho druhu. Právem se toto mýtické místo nazývá Pohřebištěm zapomenutých knih. Každý, kdo je navštíví poprvé, má právo odnést si z ní jednu knihu, kterou si ponechá a ta ho bude provázet životem. Nejspíš vás nepřekvapí, že ta Danielova se jmenuje Stín větru a že mladému chlapci bez matky převrátí život naruby.

Děj knihy se odehrává v letech 1945-1956 a umožňuje nám sledovat Danielovo dospívání i jeho mladistvé vzlety a pády. Ať už je nešťastně zamilován, nachází nové přátele či rebeluje proti otci, jenž si nic takového nezaslouží, stále se zajímá o osud autora Stínu větru, barcelonského rodáka Juliana Caraxe. Ví toho o něm nejprve velmi málo, ale jak vytahuje na světlo více a více z jeho života, blíží se k nehezké a až nečekaně aktuální pravdě.

Stín větru, ten Zafónův, nabízí na svých stránkách amatérské detektivní pátrání, jemuž nechybí napětí, šťastné i nešťastné romance, okamžiky děsu i radosti. Přestože autor namáčel svůj metaforický štětec více do barev temných odstínů, nejedná se o čirou tragédii. Své místo si ve vyprávění našly i komediální pasáže spojené především s Danielovým přítelem, nezmarem Fermínem.

Právě vyobrazení silných charakterů, z nichž většině jsou obvyklé literární šablony příliš úzké, je jednou z mocných prostředků Zafónova románu. Protagonisté i antagonisté mají pádné motivy a není obtížné je zbožňovat i nesnášet. Jazyk knihy je navíc neotřelý a autor mnohokrát použije nápaditý obrat, jímž vyšperkuje svůj text. Vyprávění obohacuje i skutečnost, že na hlavní příběhovou linku se, nenásilným způsobem, nabaluje spousta dalších zajímavých příhod z minulosti. Postupné rozplétání osudů Juliana Caraxe a lidí, s nimiž byl jeho úděl spojený, tak udržuje čtenáře v napětí od začátku do konce a dává mu dostatečný pocit zadostiučinění a odměny motivující k další četbě.

Zpracování textu knihy do zvukové podoby lze jen stěží něco vytknout. Knihou provází Gustav Hašek a ačkoliv před Stínem větru pro OneHotBook namlouval pouze jedinou knihu, vede si jako ostřílený protagonista desítek audioknih. Daří se mu uvěřitelným způsobem servírovat pestré nálady vyprávění a umocnit tak autorova slova. Způsob, jímž mění hlas dle jednotlivých postav, může působit zpočátku rušivě, ale posluchači si na něj brzy zvyknou. Takřka sedmnáctihodinovou nahrávku Hašek odvyprávěl bez většího zaškobrtnutí.

Zmínku si zaslouží i hudba oddělující kapitoly. Tóny španělské kytary možná nenesou rytmus, který vám zůstane v mysli i po dokončení příběhu, ale jako předěl fungují výborně a padnou do celkového rámce audioknihy jako hlava do na míru zhotoveného klobouku.

Pokud jste zavilým odpůrcem romantismu s jeho emocemi zmítanými charaktery, Stín větru nejspíš nebude knihou pro vás. Mnohé může i popudit až literární zamilovanost Carlose Ruiz Zafóna do svého tajemného protagonisty Caraxe, pro nějž planou ženská srdce a muži se nezištně obětují, aniž bychom dostali pragmatický důvod pro takovou oddanost.

Stín větru je prvním dílem tetralogie a také zbylé tři díly OneHotBook plánuje vydat. Ne snad proto, že by ten úvodní potřeboval jakkoliv doplňovat. Příběh se rozvine a vyvrcholí bez jakýchkoliv nevyřčených otázek. Autor na konci zuřivě uvazuje volné konce a čtenáři či posluchači se dostane jasného a uspokojivého konce příběhu. Můžeme se tedy těšit, že nás čekají ještě tři výborné audioknihy Carlose Ruiz Zafóna.

Název knihy: Stín větru
Autor:  Carlos Ruiz Zafón
Překlad: Athena Alchazidu
Interpret: Gustav Hašek
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2020
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 16 hodin 42 minut
ISBN:
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení