Audioknihy

Audioknihy: Bernard Cornwell – Poslední království

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Dějiny Velké Británie 9. století jsou plné příběhů o odvaze, drancování i bojích za svobodu. Je to doba, v níž žil jediný panovník anglických dějin, jenž si vysloužil přízvisko Veliký. Nedávno tuto epochu zpopularizovaly dva seriály – Vikingové z produkce History Channel a Poslední království od BBC. Předlohou druhého zmíněného je kniha britského autora Bernarda Cornwella nazvaná též Poslední království. Jako audioknihu si ji můžete poslechnout díky nakladatelství OneHotBook.



Hrdinu knihy – Uthreda z Bebbanburgu – poznáváme jako malého chlapce v době, kdy ještě Uthredem ani není. Toto jméno, nápadně připomínající otce krále Artuše, totiž v jeho rodu nese nejstarší syn a hlavní hrdina je až druhorozený. Osud v podobě skandinávských nájezdníků tomu však chce jinak a hochův život se od základů změní. Jak jste asi poznali, Poslední království je klasickým historickým románem o dospívání chlapce v muže, dokonce válečníka. Uthreda sledujeme od jeho osmi do dvaceti let. Za tu dobu žije mezi Dány i Anglosasy a je svědkem událostí, jež se zapsaly do dějin Velké Británie krvavě rudým i zlatým písmem.

Uthred je možná hrdinou bez bázně, rozhodně ne však hany. Svojí mentalitou se blíží tomu, jak nejspíše lidé v 9. století přemýšleli, takže nám jeho počínání nemusí být vždy po chuti. I mezi křesťany si udržuje svoji víru v bohy seveřanů, lže, když je to pro něj výhodné, nectí většinu autorit, především ty církevní, zabíjí Dány i Angličany a spí se svou dle dnešních měřítek zdaleka ne zletilou kamarádkou. Také přebíhá, či je unášen, z jednoho tábora do druhého, než si ujasní, kým hodlá být.

Román v audio podobě trvá patnáct hodin a za tu dobu Uthred potká desítky postav. Bernardu Cornwellovi se podařilo všechny charaktery vykreslit v pestrých barvách a nikdo nepůsobí jako plochá výplň děje. Navzdory jejich množství je snadné zapamatovat si, kdo je kým, a to i ve chvílích, kdy se na scéně objeví muži podobného jména.

Příběh plný dobrodružství, bojů i intrik dokládá, proč toto období, kromě jiných, inspirovalo George R. R. Martina při psaní jeho proslavené ságy Píseň ledu a ohně, známější pod názvem prvního dílu Hra o trůny. Poslední království není ke svým postavám zdaleka tak kruté, avšak Anglie v době, kdy se u nás rozprostírala Velká Morava, nebyla zrovna přívětivým místem a o bitvy, nájezdy a plenění v ní nebylo nouze. Bernard Cornwell toho využívá a v jeho příběhu nenajdete nudné pasáže ani ve chvílích, kdy si zrovna chlapci hrají nebo Dáni rokují s anglickými králi o dalším příměří, které, jak už to tak bývalo, dlouho nevydrží.

Kniha není přesnou rekonstrukcí dějin, jak sám autor sympaticky přiznává na jejím konci. Podle jeho vlastních slov se však věrně držel velké většiny známých faktů, ačkoliv někteří z jeho hrdinů, v čele s Uthredem, jsou výtvorem jeho představivosti. Život v této epoše i mentalitu tehdejších lidí, co mohu soudit, zaznamenává věrně a vyhýbá se často omílaným, byť nejednou vyvráceným klišé. Dánové se tak nenazývají Vikingové, dokonce Cornwell Uthredovými ústy vysvětluje, co pojem „Viking“ vlastně znamenal. A kdo se bojí rohatých přileb, toho mohu uklidnit, že se s nimi nepotká.

Vypravěčem knihy je Vasil Fridrich, který se osvědčil ve více než desítce jiných titulů od OneHotBook. Při četbě nevyužívá příliš výrazný hlasový projev a nechává působit samotný příběh, než aby se jej snažil trumfnout svým přednesem. V žádném případě však nehovoří unyle a ději dává potřebný náboj. Obdobně je na tom i hudba doprovázející dějovou linku. Pečlivost, s jakou ke knize nakladatelství OneHotBook přistoupilo, dokládají i potisky CD, nápaditě v podobě tehdejších okrouhlých štítů. A o štítové hradbě se v Posledním království nemálo dozvíte.

Milovníci drsných příběhů na pozadí historických událostí nebudou poslechu Posledního království litovat. Dostanou podmanivé vyprávění, kupu dějinných zajímavostí i sympatické nečernobílé hrdiny. Navzdory svému názvu je Poslední království jen prvním dílem historické ságy, z níž nakladatelství BB/art vydalo už dvanáct dílů. Druhý – Bledý jezdec – v OneHotBook již připravují. Uthred z Bebbanburgu tak v češtině zdaleka neřekl poslední slovo.

Název knihy: Poslední království
Autor:  Bernard Cornwell
Překlad: Jana Svobodová
Interpret: Vasil Fridrich
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 15 hodin 4 minuty

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení