Audioknihy

Audioknihy: Juraj Červenák – Anjel v podsvetí

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Juraj Červenák se pohybuje velmi čile a zkušeně mezi žánrem fantasy i historickou detektivkou. Jeho série v knižní podobě má již sedm dílů a jejich hodnocení čtenáři je pravidelně velmi vysoké. Většina z nich byla již převedena do audioknižní podoby, nejnověji Anjel v podsvetí.

 

 


kniha

Děj nás tentokrát zavádí do Plzně. Kapitán Stein se vlastně vrací do svého rodného města, ale nejde o oživení příjemných vzpomínek. Přijíždí na žádost svého bratra, který v dopise naznačil, že by potřeboval pomoct s nějakým choulostivým pátráním. S ním cestuje i Bohdan Jaroš, chybí pouze Barbarič, jež pobývá někde ve Vídni.


Autor opět mistrně rozvíjí děj, jeho virtuozita je částečně dána zkušeností – jeho bibliografie čítá úctyhodné množství svazků. Velkým dílem však jde o neoddiskutovatelný vypravěčský talent. S formou Juraj Červenák příliš neexperimentuje, zachovává i osvědčený narativní postup, a přestože by mu bylo možno vytknout, že jsou jeho knihy „na jedno brdo“, výsledek je stále přesvědčivý a detektivky nenudí ani po sedmi dílech.

Do knihy se dostává mnoho historicky známých postav, setkáme se s knížetem Michalem Chrabrým, vyslanci Borise Godunova, Maxmiliánem Habsburským a dokonce i se samotným císařem Rudolfem II. Každá z těchto postav má v knize svou funkci, žádná z nich v románu není jen tak „na ozdobu“. Maxmilián v knize dočasně nahradí Matyáše Habsburského a drží nad nimi ochrannou ruku. Bez něj by vyšetřovatelé zřejmě brzy skončili v nějaké špinavé kobce.

V době, kdy se příběh odehrává, hostí Plzeň císařský dvůr, protože v zemi řádí mor, z něhož má císař panický strach. Právě tato skutečnost je důvodem kumulace osobností na jednom místě, což samozřejmě způsobuje napětí a třenice. Autor má znovu příležitost oživit nepřátelství mezi vyšetřovateli a vysoce postavenými dvořany.

Kapitán Stein odkrývá případ postupně, autor nechává jeho bratra zemřít, aby nemusel čtenáři prozradit najednou v pouhé jedné scéně. Místo toho musí vyšetřovatelé prozkoumávat záhadné chodby plzeňského podzemí a informace z podezřelých doslova páčit.

Okolnosti jsou tentokrát docela pikantní. Děj se točí okolo Frantova bratrstva, jehož členové holdují nestřídmému jídlu, pití a sexu. Autor tak představuje společnost rudolfínské doby, od níž nás dělí čtyři sta let, v ohledu chtíče je ale podobná té naší. Podle Juraje Červenáka by chlapi té doby s chutí sjížděli pornostránky, kdyby měli internet. Ten ovšem podle renomovaných historiků neměli, takže jim nebývalo nic jiného, než provozovat zvrhlý sex „live“, čímž se ovšem vystavovali značnému nebezpečí. Zatímco pokud se provalí nějaká pikantnost na politika v dnešní době, hrozí mu veřejná ostuda a rodinné problémy, v době rudolfínské by mu hrozilo mučení a poprava. Můžeme jen spekulovat, zda ztráta moci dnešního politika je pro něj přijatelnější než smrt. Raději se však vraťme k příběhu, do nějž se zapojí i Barbarič.



Scéna setkání bratrstva na statku trochu připomíná Schnitzlerovu Snovou novelu natočenou Kubrickem jako Eyes Wide Shut, zejména maskami a erotikou. Je však poplatnější drsné době, v níž se odehrává, zdaleka nemá tak uměleckou atmosféru. Je poznat, s jakým potěšením tuto scénu psal, a dlužno podotknout, že ji zvládl mistrně a s přehledem.

Kniha Anjel v podsvetí stejně jako předchozí díly nemá hluchá místa, děj je svižný, napínavý a až do konce není čtenář schopný předvídat všechny cesty, kam vyšetřování povede. Velmi dobře je zvládnutý konec, v němž plzeňský kat vypráví Jarošovi o událostech v době jeho bezvědomí. Působí to mnohem přirozeněji, než kdyby to vysvětloval autor čtenáři.

Audioknihu načetl opět Marek Geišberg, jeho projev je jistý a naprosto profesionální, i když ho autor často potrápil nějakým tím „ř“. Juraj Červenák má určitě ještě co nabídnout, v bohaté historii doby Rudolfa II. zajisté zůstává mnoho míst, do nichž lze zasadit nějaké dobrodružství.

Název: Anjel v podsvetí
Autor: Juraj Červenák
Interpret: Marek Geišberg
Délka: 16:11 h
Vydavatelé: Publixing, SLOVART
Rok vydání: 2021
Série: Kapitán Stein a notár Barbarič #7

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení