Audioknihy

Audioknihy: Doominik Dán – Nevinným sa neodpúšťa

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Vydavatelství Publixing nahrálo jako audioknihu další detektivní román úspěšného spisovatele Dominika Dána Nevinným sa neodpúšťa. Doplňuje tak mezeru ve starších dílech, tentokrát z roku 2014.

  

nevinnym-sa-neodpustaJak má autor ve zvyku a jak káže pravidlo kriminálních románů, objevuje se v knize, podle níž audiokniha vznikla, více dějových linek. Vzhledem k tomu, že se odvíjejí již od počátku, neprozradím nic podstatného, pokud se o nich zmíním. První se týká skupiny přátel, do níž zasáhne smrt, druhá nájemného vraha a třetí osobního života Richarda Krauze.

 

Všechny tři začínají poměrně dlouhou a podrobnou expozicí, dříve než autor přikročí k vlastnímu vyšetřování, seznamuje posluchače s postavami a jejich historií. Dominik Dán to dělá poměrně často, jeho čtenáři jsou na takový postup zvyklí a podle popularity lze soudit, že je delší úvod neruší.

 

Vydáním audioknihy staršího románu dostává posluchač příležitost sledovat postupný vývoj Dánova stylu, jehož by si za normálních okolností všimnout nemusel. Obecně lze říct, že v novějších knihách jako by autor poněkud ztrácel humor. Richard Krauz se v nich dostává do zralejšího věku, zřejmě kopíruje stárnutí jeho autora. I špičkování mezi detektivy ztrácí své ostří. Toho si lze všimnout, vrátíme-li se k starším dílům, například právě ke knize Nevinným sa neodpúšťa. 

 

Právě správná dávka černého humoru dokáže čtenáře ochránit před přílišným vnímáním hrůzy, kterou v sobě skrývají případy Richarda Krauze. V tom spočívá hlavní rozdíl mezi detektivkami Dominika Dána a například severskou literaturou. Prostředkem severských kriminálních románů je šokování čtenáře záměrně akcentovanými nechutnými podrobnostmi. Dán je zjemňuje. Avšak nelze říct, že by byly v konečném důsledku málo působivé. Zatímco vymyšlené případy – vyumělkované a vyfabulované – nutí spíše ke shovívavému úsměvu, Dánovy vycházejí ze skutečných, z takových, které se mohly stát v našem okolí, dokonce i nám. Pocit reality vede k pocitu ohrožení.

 

Přestože se autor nesnaží o výrazně psychologickou sondu do duší svých postav, dokáže velmi úspornými prostředky čtenáře či posluchače vtáhnout do jejich nálady a stavu. Opět je to dáno tím, že to, co se děje Dánovým hrdinům, může se dít i nám, mimovolně proto přemýšlíme, jak bychom se v takové situaci zachovali. Problém, který má v této detektivce Richard Krauz, je při určitém stupni empatie i posluchačovým problémem.

 

Pojem „nevinnost“ se táhne všemi třemi linkami. Někdy jde o skutečnou nevinnost, jindy je její definice přinejmenším zavádějící a má poněkud hořký podtón.  

 

Audioknihu opět načetl Martin Mňahončák, s uspokojením lze konstatovat, že s Richardem Krauzem a jeho kolegy srostl od prvního okamžiku. Jeho projev působí civilně, přesně tak, aby nerušil, aby si posluchač mohl užít příběh a nesoustředil se na hlasové kreace interpreta. Domnívám se, že to vyžaduje od herce určitou pokoru. Proto je audiokniha Nevinným sa neodpúšťa dalším velmi zdařilým dílem.

 

Název: Nevinným sa neodpúšťa

Autor: Dominik Dán

Interpret: Martin Mňahončák

Délka: 10:42 h

Jazyk: Slovensky

Vydavatel: Publixing

Rok vydání: 2021

Série: Denník dobrého detektiva #19

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení