Audioknihy

Audioknihy: Juraj Červenák – Vlk a dýka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Další pokračování série Kapitán Stein a notár Barbarič nazvané Vlk a dýka se z dosavadních dílů trochu vymyká, ale pouze do té míry, aby měl čtenář pocit, že knihy Juraje Červenáka nejsou psané podle jednotného vzorce. Další pokračování, vydané v roce 2017, se nyní objevilo také jako audiokniha, kterou vydalo nakladatelství Publixing.


knihaPřestože je kniha Vlk a dýka zařazená do série, v níž se pravidelně objevují všichni tři vyšetřovatelé, řeší záhadný zločin v tomto případě pouze notář Barbarič. Navíc tak nekoná na rozkaz císařova bratra Matyáše, ale na prosbu kastelána hradu Sitno. Zmizela jedna z jeho dcer.

Kniha tajuplným příběhem připomínajícím klasickou záhadu zamčeného pokoje má ještě jednu odlišnost – je vyprávěna v ich-formě. Autor to zdůvodňuje tím, že notář Barbarič dělá zápisky, zachycující postup pátrání. Aby tento záměr podpořil a zdůraznil, vložil do textu scénu, v níž možnost sepsat případy, na nichž spolupracoval, komentuje manželka velmože Illésházyho. Tato mocná a bohatá šlechtična je na hradě v době zmizení kastelánovy dcery přítomna.

Ich-forma knihy Vlk a dýka působí pro pravidelné čtenáře a posluchače série trochu nezvykle, avšak v tomto případě není potřeba přenášet pozornost od Barbariče ke Steinovi a Jarošovi, takže posléze si na tuto koncepci zvykneme.

Detektivní zápletka je v konečném důsledku celkem jednoduchá a vše do sebe velmi pěkně zapadá, i když na počátku Barbarič beznadějně tápe. Ale jak bývá u Červenáka zvykem, jde sice o nosnou část knihy, bohatě ji však doplňují vedlejší dějové linie. Důležitá je zejména celková situace, komplikovaná nájezdy Turků. Jeden takový hluboce ovlivní i pokus o zatčení pachatele zločinu a opět Barbariče ohrozí na životě.

Autor notářovu postavu stvořil jako muže, který není prvoplánově statečný, jde o intelektuála, který se nerad dostává do nebezpečných situací. Nakonec se jim ale nevyhýbá, což v knize Vlk a dýka dokonale osvědčí. Odměnou mu není pouze slíbená částka za vyřešení případu, ale i náklonnost druhé kastelánovy dcery. Způsob, jakým autor popisuje její inteligenci a charakter, naznačuje, že by s ní autor mohl mít i další záměry.

Historické detektivky jsou zajímavé i proto, že nás autoři zavádějí do zcela jiného prostředí, i když správnost informací nebývá prioritní. Předpokládám, že si fakta ověřuje jen málo čtenářů a ještě méně je nosí v hlavě. Doba, do níž nás detektivka zavádí, byla na události bohatá a není zase tak vzdálená, aby se o ní nedochovaly písemné záznamy. Samozřejmě ani těm nelze bezvýhradně věřit, protože, jak známo, historii píšou vítězové.

V posledních kapitolách se přece jen na okamžik objeví Jaroš, neboť je potřeba pachateli rozvázat jazyk. V jeho krátkém výstupu není prostor pro nějaký vývoj postavy. Za zmínku stojí ještě karetní hra strašák, jakási stará varianta pokru. Celý příběh je zarámovaný dvěma koly této hry, sloužícími spíše pro dokreslení celkové situace.

Interpretem knihy Vlk a dýka je opět Marek Geišberg, v jeho výkonu lze jen těžce hledat nějaké nedostatky. Vytvořil si určitou škálu výrazů, které používá pro jednotlivé postavy, žádný z nich není nepřirozený či násilný, posluchač má tak možnost se zcela ponořit do děje a do jisté míry si postavy dotvořit i sám, což u některých audioknih může být problém.

Název: Vlk a dýka
Autor: Juraj Červenák
Interpret: Marek Geišberg
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing, SLOVART
Rok vydání: 2021
Série: Kapitán Stein a notár Barbarič #5

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení