Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Bremeno minulosti

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Série audioknih natočených podle kriminálních románů Dominika Dána se opět rozrostla. Tentokrát se nevrací ke starším dílům, ale k aktuální knize nazvané Bremeno minulosti.

 

bremeno-minulostiPřestože jde o novinku, zavádí text čtenáře do počátků devadesátých let a zprostředkovaně ještě dál, do doby vlády komunistů. Po několika dílech, v nichž detektiv Krauz pociťuje příznaky stárnutí, se s ním můžeme opět setkat jako s ambiciózním mladým detektivem, který je přes svůj nízký věk již uznávaným mezi kolegy i nadřízenými. S parťákem Canisem mají za sebou úspěšně vyřešený případ, ale přesto že si plánovali několik dní odpočinku, zvědavě pokukují po případu nalezení kostry, kterému se věnují kolegové.

 

Stará událost, k níž se kostra váže, tvoří vloženou dějovou linii. Čtenář či posluchač se s ní seznámí prostřednictvím vyprávění detektiva Burgera a jeho parťáka Hanzela. Autor se vrací, jak jsem se již zmínil, do doby před devadesátým rokem, ke zločinu, v němž figurovala rodina vysoce postaveného stranického funkcionáře. Připomíná brutální způsob, jakým se takoví lidé dokázali vypořádat s těmi, kteří by mohli byť jen náznakem znamenat nebezpečí. Dominik Dán evidentně nepatří k těm, kteří na minulý režim vzpomínají se slzou v oku.

 

Ale ani nová vražda na sebe nenechá dlouho čekat a Krauze s Canisem čeká plné nasazení. V jednom z bytů Našeho Města byla nalezena mrtvola vysokoškolského profesora. V počátcích vyšetřování to vypadá, že neexistuje žádný motiv, že šlo o slušného člověka bez nepřátel. Postupem doby se detektivové seznamují s různými aktivitami profesora, který mimo nesporného matematického nadání disponoval i jinými přednostmi.

 

Případ, který se stal ústředním motivem knihy, umožnil autorovi rozvíjet další témata. Tím nosným je zneužívání postavení a podivné praktiky některých pedagogů na vysoké škole. Dominik Dán se vyjadřuje jednoznačně a prostřednictvím svého hrdiny říká, že pro některé způsoby chování není omluvou ani postavení či sekundárně dobrá pověst instituce.

 

Dalším negativním rysem současné společnosti, kterým se autor zabývá, je snaha vlivných rodičů vysekat své děti z jakéhokoliv průšvihu bez ohledu na to, jak se provinily. I to je projev toho, jak vliv a peníze mohou zdeformovat vztahy i smysl pro spravedlnost.

 

Pokud by se čtenář orientoval podle názvy románu Bremeno minulosti, mohl by se domnívat, že knize bude dominovat případ, v němž figurovala rodina vlivného straníka, který byl před lety odložen a dnes (tím myslím aktuální čas děje, počátek devadesátých let minulého století) opět vyplouvá na povrch. V tomto směru autor překvapí. Nenechává minulosti příliš prostoru, v podstatě čtenáře jen napíná a zřejmě se mu bude věnovat v jiné knize.

 

Audioknihu načetl opět Martin Mňahončák, k jeho výkonu a přístupu k textu se nedá nic dodat, je prostě profesionální natolik, že vypadá jako samozřejmý, a to je známka opravdové kvality. Audiokniha Bremeno minulosti tak drží dobrou kvalitu celé série, i když jde již o číslo třicet dva. Je velmi pravděpodobné, že pokud by byl autor odkázán pouze na svou fantazii, opakoval by se. Inspirace skutečnými případy pomáhá udržovat různorodost, i když některé dialogy detektivů jsou si v jednotlivých románek hodně podobné.

 

 

 

Název: Bremeno minulosti

Autor: Dominik Dán

Interpret: Martin Mňahončák

Délka: 12:04 h

Jazyk: Slovensky

Vydavatel: Publixing 

Rok vydání: 2021

Vydání: 1.

Série: Denník dobrého detektíva #32

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení