Audioknihy

Audioknihy: Nina Špitálníková – Svědectví o životě v KLDR

1 1 1 1 1 (0 hlasů)

Korejská lidově demokratická republika je v dnešní době jen těžko pochopitelným zjevem. Izolovaný stát v mnohém připomínající komunistické Československo je učebnicovým příkladem totality, o jaké se patrně nesnilo ani Georgi Orwellovi. Napadlo vás ale někdy, jak se v zemi obehnané ostnatým drátem vlastně žije? Chcete-li o tomto tématu zjistit více, můžete si poslechnout rozhovory s „běžnými“ Severokorejci, jež vedla Nina Špitálníková a do zvukové podoby je převedlo nakladatelství OneHotBook v knize Svědectví o životě v KLDR.


knihaPočin Niny Špitálníkové je v mnoha ohledech výjimečný a nepřekvapí, že její kniha patřila v minulém roce k těm nejčtenějším u nás a získala cenu Magnesia Litera za publicistiku. Svědectví o životě v KLDR obsahuje sedm rozhovorů s Korejkami a Korejci, jimž se podařilo uprchnout z KLDR a kteří byli ochotní se o své, často velmi bolestné, zážitky podělit. Navíc všichni, jakkoliv jsou jejich zkušenosti odlišné, ukazují tvář režimu, v němž si každý musí myslet to, co diktuje strana, z jiného úhlu. Těžko říci, zda pro vás bude zajímavější příběh učitelky, která se podílela na ideologickém „zpracovávání“ dětí, těžce raněného převaděče, jenž pomáhal zoufalým lidem prchat ze své vlasti, či důchodkyně, jež zažila vznik totality a kultu osobnosti Kim Il-sõnga (u nás známějšího jako Kim Ir-sena), který jí dlouhá léta nahrazoval Boha a na nějž nedá dopustit ani poté, co prohlédla lži, v nichž žila.

Jednotlivé rozhovory vede Nina Špitálníková s citem, jakkoliv se nebojí položit i nepříjemnou – ale o to zajímavější – otázku. Dotazovaným dává co nejvíce prostoru a nejednou projeví značnou dávku empatie, zatímco v nich jitří často velmi bolestivé vzpomínky. Přestože ani jeden z respondentů nežil v severokorejských koncentračních táborech, bohatě stačí poslouchat o zacházení s dětmi z nejnižší kasty (ano, v Korei mají kastovní systém – takzvaný songbun), zkušenostech žen z vojny (vojnu pro ženy mají též) či zastrašujících popravách, aby si člověk z demokratické země pomyslel, jak je něco takového v 21. století možné.

Audioknihou provází osm interpretů. Tazatelkou je sama Nina Špitálníková a její necvičený hlas v porovnání se sedmi profesionály může na mnohé posluchače zpočátku působit rušivě. Během poslechu si na něj není obtížné zvyknout a naopak posiluje pocit autenticity, jenž z nahrávky čiší. Rolí uprchlých Korejců se ujali Milena Steinmasslová, Gustav Hašek, Vladimír Javorský, Eliška Zbranková, Kristýna Podzimková, Alexej Pyško a Johanna Tesařová. Jako si každý čtenář najde v knize příběh, jenž na něj zapůsobí více než jiné, obdobně ocení i výkony jednotlivých protagonistů. Všichni svým hlasem zachytili přesně ty emoce, jež vyžaduje text. Ať už hovoří s nostalgií, brání vlastní konání, nevzrušeně popisují, jak si v zemi, kde lidé umírají hlady, užívají příslušníci politických elit, či si během vyprávění uvědomí něco strašného, co jim do té doby nedocházelo, nepůsobí to nikdy, jako by za mikrofonem seděl středoevropan, jehož se takové počínání nijak nedotýká.

Vynikající práci vydavatelství ještě podtrhují písně, jež od sebe jednotlivá interview oddělují. Našinec sice neporozumí slovům, ale budovatelské písně či popík jako z osmdesátek pozná i bez znalosti korejštiny a zážitek z poslechu ještě umocní.

Sedm rozhovorů, které Nina Špitálníková do své knihy vybrala, vytváří plastický obraz života v dnešní „nejtotalitnější zemi“ a s ním přibližují mnohé jeho aspekty. Zajímá-li vás běžné konání lidí z chudých vrstev i elit Severní Korei, působení korejské propagandy, pronikání kultury z okolních zemí do tuhé bubliny vytvořené tmářským režimem, či jen to, co musíte udělat pro získání řidičáku v KLDR, Svědectví o životě v KLDR vám v necelých šesti hodinách poslechu toto i mnohé další nabídne. Kromě zájmu a silných emocí ve vás s velkou pravděpodobností vyvolá i pocit vděčnosti, že jste se narodili zrovna tam, kde jste se narodili. Mnozí – v Korejské lidově-demokratické republice jich je podle všeho kolem dvaceti pěti milionů (ano, i počet obyvatel tamní vláda tají) – takové štěstí neměli a o to jsou jejich příběhy pro našince poutavější a nutí k zamyšlení. Ve formě skvěle nahrané a namluvené audioknihy jsou příležitostí poznat svět z té stinnější stránky, již není radno nechat si utéct.

Název knihy: Svědectví o životě v KLDR
Autor: Nina Špitálníková
Překlad:
Interpreti: Nina Špitálníková, Milena Steinmasslová, Gustav Hašek, Vladimír Javorský, Eliška Zbranková, Kristýna Podzimková, Alexej Pyško, Johanna Tesařová
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2021
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 5 hodin 55 minut
ISBN:
Ediční řada:

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení