Audioknihy

Audioknihy: Terry Pratchett – Hrrr na ně

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Terry Pratchett zemřel už před sedmi lety, ale stále se můžeme těšit z vydávání jeho knih. Ať už v nové grafické úpravě. nebo v audioverzi. OneHotBook se pustilo do natáčení Zeměplochy a jde jim to hezky od ruky. Nejnovějším počinem je kniha Hrrr na ně! V tomto díle vystupuje Hlídka města Ankh-Morporku, tudíž ho namluvil Jan Zadražil.



Hrrr na ně! je o válce. Mezi Ankh-Morporkem a Klačí se zničehonic objevil nový ostrov. A ač jde jen o kus země s podivnými rozbořenými stavbami, obě země vědí, že ostrov patří jim. Patricij Ankh-Morporku přichází o moc, velitel Elánius vyšetřuje, kdo je v tomto podniku zvaném válka zločinec, a v Klači se vyzbrojují válečnou technikou koupenou v Ankh-Morporku.

Když je v Ankh-Morporku téměř zavražděn klačský princ, je Hlídka pověřena vyšetřováním. Vyšetřování je silně politické a odhaluje se během něj i nedůvěra ke klačským přistěhovalcům. Konflikty a rasistické předsudky jsou vyhnány do absurdity a příhody ze střetu kultur jsou čistá komedie. Právě parodování kulturní ignorace a oslava války spolu s prudkými změnami názorů jsou jednou z největších předností příběhu. Stereotypní rasizmus zde zastupuje seržant Tračník, který není zlý, ale předsudky jsou jeho myšlení velmi blízké. Tračníkův a Nobyho pobyt v zemi vysmívaného souseda je změní, a protože je změna rozložena do celé délky knihy, působí uvěřitelně. A seržant s Nobym jsou najednou mnohem sympatičtější postavy.

Pratchett tentokrát staví humor i na tématu suchozemců na moři a na střetu dvou kultur, z nichž jedna si myslí, že je nositelku civilizace, a ta druhá jí opravdu je. Ze členů Hlídky má v této knize prostor hlavně velitel Elánius a dvojice seržant Tračník a Noby Nóblhóch, kteří sekundují Patriciji. Nechybí ani nové postavy, jako vždy se zajímavým humorným potenciálem. Pratchett dokáže našemu světu nastavit velmi pokřivené zrcadlo. Ve své pitoresknosti a komediálnosti je Hrrr na ně! vlastně protiválečný román. Jako takový obsahuje kromě humoru i několik hlubokých komentářů k válce, zbrojení a politickému manévrování.

Jan Zadražil se drží hlasů, které pro členy Hlídky vytvořil v předešlých dílech. V Hrrr na ně! se musel popasovat s přízvuky Klačanů. A dařilo se mu to víc než dobře. Na Tračníka používá udýchaný tón hlasu, který ladí s poněkud zaoblenou postavou seržanta. Podivně modulovaný protáhlý hlas evokující vlezlého zlodějíčka zase charakterizuje Nobyho, který ač policista, má jisté povahové rysy člověka stojícího na té nesprávné straně zákona. Aristokraticky chladný, pečlivě modulovaný hlas pak samozřejmě patří Patriciovi. Přízvuky Klačanů jsou jemně odstíněné podle toho, zda se ankh-morporštinu naučili na ulici, či jsou absolventy některého z cechů, ale i podle délky pobytu v Ankh-Morporku. Je radost poslouchat takto dobře namluvenou knihu.

Hudební předěly mezi jednotlivými kapitolami jsou vojensky řízné, jak se ke knize s válečnou tématikou hodí. Trochu zbytečný je zvukový doprovod některých scén. Kodrcání vozíku po dláždění nemusí posluchač v audioknize slyšet, když autor do knihy vyloženě vepsal větu „vozík kodrcá po dláždění“. Tyto zvuky jsou rušivé a navíc nahodilé.

Obal audioknihy graficky kopíruje svoji papírovou předlohu. Fantasy román trvá přes patnáct hodin, které jsou rozloženy na dvou discích. Jan Zadražil pod režijním dohledem Hynka Pekárka opět předvedl úctyhodný výkon. Audiokniha Hrrr na ně! je součástí řady Městská hlídka v rámci série Úžasná Zeměplocha.

Autor: Terry Pratchett
Překlad: Jan Kantůrek
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Délka nahrávky: 15 hodin 14 minut
EAN: 8594169484785

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení