Audioknihy

Audioknihy: Stephen King – Povznesení

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Za pár měsíců oslaví Stephen King sedmdesáté páté narozeniny. Za svůj život nadělil čtenářům desítky literárních děl, z nichž nejproslulejší jsou horory a obsáhlá díla jako To, Svědectví či sága Temná věž. Příznivci mainského grafomana však vědí, že ani jeho kratší prózy nejsou k zahození, o čemž svědčí i přízeň režisérů, kteří je převedli na plátna kin. Děti kukuřice, Běžící muž či Nadaný žák vám možná tolik neřeknou, ale takové Vykoupení z věznice Shawshank je už jiná liga. Jedno novější Kingovo dílko vydalo nakladatelství OneHotBook a ačkoliv je audiokniha Povznesení pouze necelé tři a půl hodiny dlouhá, její poslech stojí za to.



Scott Carey je rozvedený ajťák žijící v americkém městečku se svým kocourem a díky povaze vlastní práce moc nevystrčí paty z domu. Zdálo by se, že největší vzrušení přinášejí do jeho života dohady s majitelkami psů, kteří mu kálí na trávník. Jenže Scottovi se děje něco velmi neobvyklého. Ačkoliv jeho tělo vypadá stále stejně, postava vysokého chlapa s nemálo kily navíc, den ode dne mu váha ukazuje nižší čísla a on se stává lehčím.

Jak je v Kingových knihách takřka pravidlem, děj obsahuje nadpřirozené prvky, ale přitom se jedná o docela současný příběh. Jevištěm je zde slavný Castle Rock, do nějž mistr hororu zasadil mnohá další vyprávění. Většina zdejších konzervativních občanů, převážně jsou voliči Donalda Trumpa, vědomě či bezděčně odmítá lesbické manželky, které se přistěhovaly a otevřely zde vegetariánskou restauraci. Scott, jenž tuto latentně nenávistnou fasádu prohlédne, se pokusí pomoci, ještě než ztratí tolik váhy, že na něj přestane působit gravitace.

Děj plyne celkem pomalu bez zásadních zvratů. Nejvíce vzrušujícím je v něm běžecký závod, který v některých chvílích připomene Kingův brilantní Dlouhý pochod. Jinak se jedná spíš o hřejivou novelu s humanistickým poselstvím, než drsný horor, jimiž autor proslul. Přestože se King netají antipatiemi k úzkoprsým lidem a sebestřednému bývalému prezidentovi obzvlášť, nejsou protagonisté jeho příběhu šablonovité jednorozměrné postavičky. Ani dvojici strádajících manželek nevykresluje pouze jako sympatické oběti iracionální xenofobie. Postavy v Povznesení prostě působí jako skuteční lidé se svými dobrými i špatnými stránkami, ostatně v knize chybí jasný antagonista, s nímž by Scott soupeřil. Jestli tento neprůbojný dobrák s něčím bojuje, jsou to předsudky – cizí, ale i vlastní.

Děj možná nepádí kupředu jako splašený plnokrevník, to však neznamená, že je unylý. Kingovo spisovatelské mistrovství se v audioknize potkalo s vypravěčským umem Jiřího Lábuse a jedná se o kombinaci více než podařenou. Jiří Lábus přistoupil k textu s respektem a porozuměním, které je patrné i v zajímavém rozhovoru s ním (odkaz zde). Vypráví klidným hlasem odpovídajícím duchu a tempu příběhu, kdykoliv změní hlas, je vám hned jasné, která z ústředních postav promlouvá. Jen párkrát můžete mít dojem, že namísto manželky lékaře na penzi a Scottova přítele k vám promlouvá Marge Simpsonová. Celkově však Jiří Lábus odvedl vynikající práci a vdechl textu poklidnou energii zpříjemňující poslech.

Navzdory svým kvalitám se Povznesení nezařadí po bok nejproslulejších knih svého tvůrce. Na to je příliš krátké a přestože dává dostatečný prostor svým hrdinům i zápletce knihy, uplyne její poslech velmi rychle. Díky hřejivému příběhu, interpretaci Jiřího Lábuse i výbornému zakončení však nebudete litovat, že jste mu věnovali něco přes dvě stě minut svého času.

Název knihy: Povznesení
Autor:  Stephen King
Překlad: Linda Bartošková
Interpret: Jiří Lábus
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2022
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 3 hodiny 21 minut

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení