Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Tajomný závoj

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
5

Dominik Dán se ve svém novém románu opět vrací zpět v čase, tentokrát do devadesátých let, kdy policisté ještě nejsou zcela zvyklí na změnu poměrů ve společnosti a tím i v podsvětí, které se odehrávají po sametové revoluci. Kniha a audiokniha Tajomný závoj vyšly současně, a tak mohli být spokojeni příznivci obou médií – klasické papírové knihy i profesionální četby.



Policisté z kanceláře 141 se tentokrát setkávají se třemi případy. Dva z nich mají rysy stihomamu a zbytečného obtěžování, tím třetím je vražda prostitutky. Ale vraťme se ještě k předchozím dvěma: k detektivům se nejprve dostane dopis, oznamující vraždu ošetřovatele v zoo, který měl být sežrán divokou šelmou. Aby toto absurdní udání nezůstalo samo, objeví se slavný hudební skladatel s podezřením, že má na něj někdo spadeno a delší čas ho pronásleduje, což podle jeho názoru může vyústit ve vraždu.

Do případů se zamotá tisk a policisté mají z ostudy kabát, nálada je tedy napjatá. Když hudební skladatel spáchá sebevraždu, vše se ještě zkomplikuje. Oddělení má plné ruce práce, ale nezanedbává ani smrt prostitutky, věnuje se jí se stejnou pečlivostí jako ostatním případům.

Již delší dobu mám dojem, že Dominik Dán nepíše s takovou lehkostí, jak tomu bylo dříve, i když jsou jeho hrdinové ve stejném věku jako v jeho dřívější tvorbě, jejich černý humor už není tak brilantní, nejsou tak lehkomyslní v bezedném pití alkoholu či nevěrách. Ano, člověk věkem moudří, jenže v tomto případě nezvážněli hrdinové, ale autor.

Přesto najdeme v románu Tajomný závoj mnoho zajímavých momentů, vysoce oceňuji například velmi emotivní scénu v nemocnici, kterou autor vypráví sice prostými slovy, ale tím zvyšuje jejich účinek.

Kniha má zpočátku pomalý rozjezd, působí dojmem, že autor potřebuje napsat nějakou tu stránku navíc a pomáhá si někdy až zbytečným opakováním. Nemám na mysli to, ke kterému se dopracujeme ke konci, jímž vyvolává vtipný pocit déjà vu, ale opakování slov v dialozích. Naštěstí se pak děj rozvine do větší šířky a zrychlí se.

Knihu, ostatně jako všechny poslední texty Dominika Dána, načetl Martin Mňahončák. Tentokrát zvolil velmi pečlivý výraz, dává přízvuk téměř na každé slovo, jako kdyby přednášel ne zcela bystrému žáku ve škole. To je trochu podivné, protože v minulých audioknihách, které načetl, jsem měl dojem, že nabývá na suverenitě a odváží se víc vystihovat typy jednotlivých postav. Pro příklad můžeme uvést třeba důchodkyni maďarského původu v audioknize Mačacia stopa (recenze zde), kterou sehrál naprosto bravurně. Oceňuji, že Mňahončákovo podání není vtíravé a dovolí posluchači soustředit se na obsah, protože audioknihu chceme primárně vnímat jako literární dílo, ale občasné zpestření není na škodu.

Nakladatelství Publixing, které Dánovy detektivky vydává, už nemá příliš velkou zásobu starších textů, brzy je vyčerpá a bude závislé pouze na těch, které autor teprve napíše. Snad mu vydrží inspirace, posluchači i čtenáři jsou určitě zvědaví, jestli uzavře některá z témat, jež doposud zůstávají otevřená. Zatím jsme spíš svědky, že se jejich počet zvyšuje.

Název: Tajomný závoj
Autor: Dominik Dán
Interpret: Martin Mňahončák
Délka: 13:25 h
Jazyk: Slovensky
Vydavatel: Publixing (2022)
Série: Deník dobrého detektiva #34

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení