Audioknihy

Audioknihy: Lee Child – Jack Reacher: A přece nezemřeš

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Knižní série Jack Reacher amerického spisovatele Lee Childa si drží přízeň čtenářů od konce minulého století. Popularitu příběhů o tomto drsňákovi ztvrdily dva filmy s Tomem Cruisem v hlavní roli i nedávný povedený seriál. Kromě 28 papírových knih u nás vyšla jeho dobrodružství i ve zvukové podobě. Poslední audiokniha Lee Childa od nakladatelství OneHotBook se jmenuje A přece nezemřeš a v sérii je druhá.


Jack Reacher je bývalý major vojenské policie, válečný hrdina s přehršlí metálů a obrovitý svalovec, jehož mozkovna za vycvičeným tělem ani v nejmenším nezaostává. Vojenskou kariéru však hodil za hlavu a místo toho se toulá po USA. Sice za svou domovinu a její obyvatele roky bojoval, ale jako syn z vojenské rodiny a potom sám voják přidělovaný různě po světě ji vlastně ani nezná. V Detroitu se nachomýtne k únosu mladé ženy o holi, které chtěl pouze pomoci s šaty na ramínkách. Vyklube se z toho dobrodružství, v jehož sázce jsou nejen stovky lidských životů, ale i přetrvání USA ve známé podobě.


V porovnání s předchozím románem Jatka je A přece nezemřeš pro Reachera méně osobní a odehrává se na mnohem větším území. V zásadě se však tolik nezměnilo. Reacher stále rozplétá nekalý komplot, čelí sotva příčetným a přitom velmi schopným protivníkům a opět do jeho života vstoupí silná výjimečná žena, do níž je snadné se zakoukat.

Ačkoliv je kniha již čtvrt století stará, zaráží při jejím poslechu fakt, s jak aktuálními tématy pracuje. Její příběh se dotýká poblouznění dezinformacemi, pravicovým radikalismem i výzvami k občanské válce v USA. Najde se v ní dost prostoru pro břitké dialogy, spoustu akce se zbraněmi i bez nich, pátráním po všem možném od motivu únosců, přes místo věznění až po hledání zrádce v řadách FBI.

Atypické, oproti většině jiných knih, jsou podrobné popisy zbraní a jejich vlastností stejně jako balistické rozbory výstřelů. Vteřinový let kulky je zaznamenán tolika slovy, že od okamžiku stisku spouště po zavrtání se do cíle trvá vypravěči možná pět minut, než vše vypoví. Jakkoliv to zní jako děsná otrava, ve skutečnosti Child podává i takové pasáže poutavě a vysvětluje čtenářům, že střelecké umění není jen o pevné ruce a mačkání spouště.

Zmíněným vypravěčem je stejně jako v Jatkách Vasil Fridrich. Ten namluvil i další „reacherovinu“ Nevracej se. Celý text podává velmi živě, aniž by zásadně měnil hlas či tempo řeči. Navzdory tomu v jeho interpretaci jasně poznáte kdy a kdo promlouvá a ani na chvíli vás nebude nudit. Hudební předěly nijak nevyčnívají, vhodně ale doprovázejí pocit z poslechu.

Jestli se dá knize něco vytknout, jsou to občasné logické lapsy v ději. Lee Child svůj příběh zašmodrchal možná až příliš a v některých okamžicích se budete tlouct do čela, proč hrdinové neudělali jednoduše to či ono. Takových míst je však v takřka šestnáctihodinové audioknize poskrovnu.

Celkově nabízí A přece nezemřeš možná ne převratný, ale v rámci žánru rozhodně nadstandardně dobrý příběh se sympatickým hrdinou. Přestože Reacher svými schopnostmi občas připomíná nadčlověka, má i svou lidskou stránku, snadno si jej oblíbíte a budete mu, stejně jako tajemné unesené agentce, fandit až do posledního slova. Užijete si též, jak to Jacku Reacherovi pálí – při myšlení i střelbě – a máte-li rádi akční příběhy s (ne)ohroženým hrdinou, druhý díl Childovy série v podání Vasila Fridricha vám udělá radost.

Název knihy: Jack Reacher: A přece nezemřeš
Autor:  Lee Child
Překlad: Iva Harrisová
Interpret: Vasil Fridrich
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 15 hodin 56 minut

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení