Audioknihy

Audioknihy: dominik Dán – Reminiscencie

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Na tom, že se Dominik Dán inspiruje případy, které se udály před nějakou dobou, není nic neobvyklého. Ostatně pro čtenáře je často zajímavější, pokud jde o reálný zločin, mnohdy i takový, o kterém četl v titulcích novin. V nové audioknize  Reminiscencie se ovšem autor ponořil do minulosti pořádně hluboko.

  

reminiscence2U Dominika Dána jsme zvyklí na detektivky poměrně vysoké kvality. Ale většinu z nich zařazujeme do pomyslné poličky, kam dáváme knihy sloužící pro ukrácení volné chvíle a nepožadujeme po nich, aby nám přinesly nějakou přidanou hodnotu v podobně nových informací. Pro úplnost připomínám, že za nové informace považuji i ty, které jsme v minulosti získali, ale už je beznadějně zapomněli. Napsal jsem „většinu z nich“, protože v některých si připomeneme politickou scénu na Slovensku i situaci v době divokých devadesátek, která byla snad ještě divočejší, než u nás.

 

Audiokniha Reminiscencie nás však vrací dál, do doby, která by z paměti slovenského i českého národa neměla nikdy vymizet. Po komunistickém převratu v únoru 1948 nastala vlna zatýkání, procesů s nepohodlnými osobami, věznění i poprav. Režim se postupně zostřoval. Reakce lidí, kteří se cítili ohroženi, byla očekávaná, snažili se dostat do bezpečí. V místě, kde se odehrává děj audioknihy, se přecházela hranice do Rakouska.

 

Někteří lidé se pokoušeli o přechod sami, jiní za pomoci převaděče, audiokniha představuje dobře organizovanou síť, využívající zkušeného pašeráka, který z nutnosti přesedlal ze zboží na lidský kontraband.

 

Pro komunistickou vládu nebylo žádoucí, aby mu utíkali lidé, z propagandistického hlediska jde o velký průšvih. Režimu však šlo i majetky a v neposlední řadě o potrestání domnělých viníků. Proto za vydatné pomoci sovětských poradců zajišťoval hranice čím dál tím víc. Na překotné budování zátarasů z ostnatého drátu doplatí skupina, která má být pro převaděče poslední před tím, než by měl natrvalo zůstat v Rakousku a plnit jiné úkoly. Rozpoutá se masakr, který je základem knihy a audioknihy Reminiscencie.

 

Děj knihy se odvíjí v různých časových rovinách, začíná již zmíněnou neúspěšnou akcí, k ní paralelně se rozvíjí „současnost“, datovaná do roku 2008. Hlavním hrdinou je opět detektiv Krauz. Jeho kancelář dostane za úkol vyšetřovat zločiny spáchané pohraniční stráží při ilegálních přechodech hranic, a on si jako první – modelový – případ vybere právě tento masakr.

 

Kniha se více podobá raným Dánovým textům, kdy do vyšetřování zpravidla zasahuje tajná služba, a také se setkáváme s bezejmennou postavou, která policistům odhaluje některá fakta, ale jen proto, aby je odradila od dalšího vyšetřování. Pokud jde o podobnost s dřívějšími knihami, i v této porušuje Krauz některá základní pravidla policejní práce a stává se osamělým detektivem. Samozřejmě, že v této pozici riskuje svůj život a má co dělat, aby se vymotal ze sítě různých lží a intrik.

 

Audioknihu načetl opět Martin Mňahončák, který se stal „dvorním“ interpretem dánovek a je třeba znovu konstatovat, že se své role zhostil naprosto dokonale a jeho hlas má už posluchač s těmito audioknihami spojený. Jeho výkonu není co vytknout, dokáže odlišit jednotlivé postavy bez toho, aby změny hlasu působily při poslechu rušivě.

 

Velkým přínosem audioknihy Reminiscencie je téma, které Dominik Dán zpracovává. Připomíná dobu, kdy byli lidé kriminalizování nebo dokonce zabíjeni jen proto, že chtěli svobodně žít, i dobu, kdy zuřila tichá válka různých špionáží a kontrašpionáží, na vybrané občany byl vyvíjen nátlak, aby spolupracovali se státní policií, ale také byli verbováni cizími tajnými službami. Stávalo se tak, že se ocitli v neřešitelném postavení. Čtenáři by si měli připomínat, v jakém režimu jsme žili a že nostalgické vzpomínky na dobu minulou jsou hodně zkreslené.

 

 

Název: Reminiscencie

Autor: Dominik Dán

Interpret: Martin Mňahončák

Délka: 10:51 h

Jazyk: Slovensky

Vydavatel: Publixing 

Rok vydání: 2023

Série: Deník dobrého detektiva #36

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení