Audioknihy

Audioknihy: Robert Rytina – Andělé s vlčím cejchem

1 1 1 1 1 (1 hlas)
audiokniha

Vazba slavných osobností na režim je tématem, které je stále aktuální. V Evropě se zejména jedná o režim nacistický a komunistický. Robert Rytina se opět nechal inspirovat historií a představil posluchači v audioknize Andělé s vlčím cejchem problematické osudy některých významných hudebníků.

 

 

V nakladatelství Tebenas jde o druhou autorovu audioknihu, trochu podobnému tématu se věnoval v audioknize Kat, který miloval hudbu, v níž sleduje vztah Reinharda Heydricha k hudbě. Robert Rytina se nesnaží tohoto vysokého nacistického pohlavára omlouvat nebo mu nasazovat lidštější masku, jeho text je v maximální možné míře popisný a nezaujatý.

V podobném duchu se nese i audiokniha Andělé s vlčím cejchem, autorovi nejde o beletrizaci, ale o uvedení známých faktů. Zmiňuje se i o některých spekulacích, avšak označuje je tak, aby posluchače nezaváděl. Opět se soustředí na dobu, kdy v Německu vládl nacistický režim, i když i v tom komunistickém by bylo možno najít mnoho podobných případů. 

Vybírá si velmi známé osobnosti, jakými byli například Franz Lehár, Herbert von Karajan, Carl Orff či Richard Strauss. Každá kapitola se tak skládá ze dvou částí. Nejprve autor uvede nějakou charakteristickou scénku ze života příslušné postavy. Scénka je sice smyšlená, mohla se stát, ale autorovi jde spíše o ilustraci nějakého klíčového momentu, posluchač má možnost lépe pochopit pohnutky slavné kolaborující osobnosti. Následuje část vyloženě faktografická, v níž autor uvádí historické souvislosti.

Mezi hudebníky, kteří se jednoznačně zaprodali režimu, však Robert Rytina uvádí i takové, kteří se snažili v rámci svých možností pomáhat, přesto byly jejich činy interpretovány jako kontroverzní, jde například o Almu Rosé, dirigentku Osvětimského dívčího orchestru.

Předmluvu napsal a načetl český hudební publicista žijící v Anglii Alexander Goldscheider. Mimo jiné se zamýšlí nad příčinami, proč umělci spolupracují se zločinnými státními režimy. Jeho rozbor je poměrně podrobný, ale nijak objevný. Důvody jsou stále stejné a je jedno, jestli kolaborují umělci nebo vědci či technici. V mnoha případech jsou z jakýchsi důvodů omilostněni, i když denacifikace, probíhající po ukončení druhé světové války, některé citelně zasáhla. Vždy záleží na významu díla, který pro vítězné mocnosti mělo. Tady je další aspekt, avšak ten se týká spíše vědy a techniky. Typickým příkladem je Wernher von Braun, bez něhož by se americký vesmírný program zdržel o celou řadu let.

Audioknihu načetli Miroslav Táborský a Martin Zahálka, oba zkušení a vynikající interpreti, jejichž výkonům nelze nic vyčíst. Poslech je velmi příjemný a srozumitelný, což je v případě vnímání historických faktů důležité.

Audiokniha Andělé s vlčím cejchem je zajímavá zejména proto, že nabízí jiný pohled na slavné osobnosti kultury. My je známe především jako jména, jako autory či interprety slavných děl, ale o jejich životě, zejména o problematických etapách, se mluví málo. Nejde o informace, které by byly nějak embargované, už nežijeme v době, kdy se o mnoha věcech nemohlo mluvit, ale tato fakta nemají potenciál oslovit masy lidí a tím přinést příslušný zisk. Proto jsou důležitá nakladatelství, jako je Tebenas, která vydávají knihy či audioknihy podle jejich skutečného významu, nikoliv s vidinou tisícových nákladů.

Andělé s vlčím cejchem
Autor Robert Rytina
Interpret Martin Zahálka, Miroslav Táborský
Nakladatelství Tebenas
Místo vydání -
Rok vydání 2023
Vydání 1.
Délka 4 hodiny
ISBN/EAN 8594177770559
Ediční řada -

Do nakladatelství

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení