Audioknihy

Audioknihy: Dominik Dán – Kráska a netvor

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
5

Při poslechu audioknih, natočených podle předlohy Dominika Dána, musíme s tím, že se setkáme s nějakou vraždou, počítat. Nebo s více vraždami. Jinak tomu není ani v novince nazvané Kráska a netvor.

 

kraska-a-netvor2Opět jde o audioknihu, která čerpá ze starších textů oblíbeného slovenského autora detektivních románů. Konkrétně tato vznikla již před deseti lety v roce 2013. Protože Dánovy knihy jsou inspirovány skutečnými případy, jsou zasazeny i do zcela určitého času, v tomto případě jde o rok 2008.

 

Případ, který Dán popisuje, je opravdu brutální. Tělo zohavené mladé dívky bylo nalezeno v Maďarsku, ale velmi brzy se přijde na to, že zločin byl spáchán na slovenském území, a na starost ho dostane právě (jak jinak) kancelář číslo 141.

 

Kriminální román, to není jen přímočarý popis pátrání po pachateli, musí vždy nabídnout něco navíc. V tomto případě se posluchač dozví něco o nočním životě v Bratislavě i o způsobu, jakým se studenti a studentky snaží finančně přežít v hlavním městě Slovenska, což není, pokud se chtějí ještě pobavit, jednoduché. Výsledek však zanechává poněkud hořkou příchuť.

 

Pro většinu knih Dominika Dána je charakteristické, že se paralelně řeší více případů. Tentokrát se druhá dvojice detektivů věnuje kojenci, nalezenému v krabici od televize jen tak na ulici. Kámen v krabici vede k domněnce, že jde o pokus o vraždu, proto i tento případ padl na zmíněnou kancelář.

 

Záhadou – pro mne i pro jiné posluchače – je krátká scéna, která zdánlivě spojuje oba případy, ale později se nerozvíjí, zůstává slepá. Proč v textu je? To zřejmě zůstane neobjasněnou záhadou. Naštěstí ostatní záhady objasněny jsou, o to se autor postaral.

 

Další dějovou linkou, táhnoucími se románem, je soukromý život policistů. Autor svedl dohromady dvojici Richard Krauz a Chosé, což mu mimo jiné umožňuje komentovat Richardův rodinný život s problémy, které s sebou nese policejní práce, a Chosého staromládenecký styl, který si zpestřuje četnými milostnými avantýrami.

 

Jak posluchač pozná na první pohled, název audioknihy je inspirován klasickou pohádkou, Panna a netvor, natočený jako film Jurajem Herzem, což v textu knihy také zazní. Samozřejmě v případě vraždy mladé studentky autor i policisté raději nahradí slovo panna slovem kráska.

 

Předloha audioknihy patří ještě do Dánova období, kdy i texty o hrůzných vraždách zněly přijatelně. Jsou totiž velmi dobře vyváženy lehkostí pojetí policejní práce, ale autor tím nesnižuje závažnost případů a nikdy se nesnaží, aby čtenář se zločinci sympatizoval.

 

Audioknihu Kráska a netvor načetl Martin Mňahončák jako vždy velmi profesionálním způsobem, kterému lze jen málo vytknout. V poslední době si však nelze nevšimnout, že interpret občas upadá do tónu, jako kdyby vysvětloval obtížnou látku natvrdlému žákovi. Zdůrazňuje krátké věty, dává ostrý přízvuk na počáteční slova.

 

Kráska a netvor je velmi dobrá audiokniha pro ukrácení volného času, pokud posluchač potřebuje „vypnout“ a relaxovat, a to i přesto, že poslouchá o zločinech. Dominik Dán píše s přehledem, v jeho textech nenajdeme hluchá místa a děj běží hladce bez zádrhelů. Poslouchat audioknihu ve slovenském originále je určitě nejlepší volba, protože se posluchač vyhne drobným změnám, které nutně i v sebelepším v překladu jsou.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení