Audioknihy

Audioknihy: Agatha Christie – Nakonec přijde smrt

1 1 1 1 1 (1 hlas)
5

Agatha Christie. Stačí napsat jméno autorky, a už máte jasno v tom, o jakém žánru bude recenze, kde se asi bude příběh knihy odehrávat a nejspíš i tipujete, kdo je hlavním protagonistou – předpokládám, že v čele peletonu louskají záhady Hercule Poirot a slečna Marplová. Ale jste trošku vedle. V audioknize Nakonec přijde smrt první dámy světové literatury sice půjde o detektivní pátrání, avšak zločiny budou páchány ve starověkém Egyptě.

 

Nakonec přijde smrt začíná návratem mladé vdovy Reniseneb do domu jejího otce – bohatého a váženého kněze. Zpočátku poznáváme členy domácnosti včetně tří bratrů, manželek dvou z nich, významných služebníků a otroků i bystré a uštěpačné babičky. Zdánlivá idyla je narušena, když si dávno ovdovělý otec přivede do domu konkubínu. Nofret je krásná, avšak také záštiplná intrikánka a její příchod bude mít na všechny členy rodiny velmi neblahé dopady.

Vykreslení povahových rysů jednotlivých osob v domácnosti zpočátku působí až schematicky, jako by se Agatha Christie snažila je co nejvíce odlišit. Zároveň však dokáží být životnými postavami, z nichž bude čtenářům jen málokterá lhostejná. Jakmile tedy dojde k prvnímu zločinu a rodina dobrosrdečné Reniseneb se ocitne v ohrožení, jen těžko se lze od vyprávění odtrhnout.

Je poznat, že Agatha Christie měla vynikající znalosti o životě ve starověkém Egyptě. Ostatně jejím druhým manželem byl profesor archeologie londýnské univerzity Max Mallowan. Reálie z doby před čtyřmi tisíci lety dodávají knize osvěžující detaily i možnosti, které detektivky ze současnosti a nedávné historie postrádají. Mimo jiné hraje důležitou roli přístup Egypťanů ke smrti a zemřelým, což se velmi hodí do příběhu o vraždách.

Knihu načetla Klára Oltová a její podání skvěle vystihuje atmosféru románu. Drobnými změnami v intonaci pomáhá posluchačům orientovat se v tom, kdo zrovna promlouvá, tempo řeči přizpůsobuje ději a má velkou zásluhu na tom, že se necelých osm a půl hodiny nebudete ani na okamžik nudit a kniha výborně graduje.

Nakonec přijde smrt je i není typickou „christiovkou“. Spletenec vztahů výrazných postav, jednota místa, na němž se děj odehrává, tajemství, jež si mnozí nechávají pro sebe, i zločiny, při nichž přebíhá mráz po zádech, jsou s tvorbou nejznámější Dámy britského impéria běžně spojovány. Co ale vyprávění odlišuje od ostatních, je nejen zasazení do egyptské říše dva tisíce let před naším letopočtem, ale i pohled, kterým na jednotlivé hrůzy nazíráme. Často až naivní Reniseneb není žádným vyšetřujícím géniem. O to více se spoléhá na ty, jimž důvěřuje, a o to hlouběji ji zasahuje skutečnost, že nemůže věřit zdaleka všem. A tak na ni i na čtenáře dopadají popisované tragédie s mnohem větší intenzitou.

Nakonec přijde smrt od nakladatelství OneHotBook je vynikající audioknihou pro každého, kdo má rád detektivky, historické příběhy, dílo Agathy Christie nebo napínavou oddechovou četbu, při níž si bude, obrazně řečeno, hryzat nehty. Osm a půl hodiny v podání Kláry Oltové uplyne jako voda v Nilu a dost možná vás navnadí na další detektivku královny tohoto žánru.

Název knihy: Nakonec přijde smrt
Autor: Agatha Christie
Překlad: Lenka Uhlířová
Interpret: Klára Oltová
Nakladatelství: OneHotBook
Místo vydání: Praha
Rok vydání: 2023
Vydání: 1.
Délka nahrávky: 8 hodin 25 minut

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení