Čtenářský deník

Agatha Christie – Záhada na zámku Styles

1 1 1 1 1 (6 hlasů)
kniha

Arthur Hastings, zraněný ve válce a poslaný domů do civilu, tráví dny své rekonvalescence v sídle svého přítele – Johna Cavendishe, respektive v sídle vlastněném Johnovou matkou Emily. Emily se nedávno provdala za muže o dvacet let mladšího, Alfréda Inglethorpa, který je zbytku rodiny, především pak asistentce paní domu, Evelyn Howardové, trnem v oku.



knihaVšichni, až na samotnou paní domu, věří, že si Inglethorp vzal Emily pouze pro peníze. Vedle těchto postav se v příběhu objevuje ještě Johnova žena, velmi krásná, ale citově velice chladná Mary Cavendishová. Ta udržuje přátelský vztah s doktorem Bauersteinem, odborníkem v oblasti jedů. Žije zde i Johnův bratr Lawrence, původně vystudovaný lékař a právník, který se však tou dobou živí jako nepříliš úspěšný spisovatel. Vedle rodinných příslušníků se zde objevuje také mladičká Cynthia Murdochová, která pracuje v lékárně v Tadminsteru. Cynthia není členkou rodiny, nicméně je svěřenkyní madam Emily.

Brzy po příjezdu zaznamenává Hastings v domě velice napjatou atmosféru. Evelyn Howardová obviní Emilyina manžela z nevěry s jistou paní Raiksovou, a tak upozorní svoji zaměstnankyni na fakt, že o tolik mladší muž ji nemůže milovat pro ni samou, že mu jde hlavně o její peníze. Po vzájemné hádce podává výpověď a ze Styles odchází. Brzy na to je několik členů rodiny svědkem hádky mezi Emily a jejím manželem, jak všichni předpokládají. Z dohadů vyplývá, že se jedná o „rozkol mezi mužem a ženou“. V jakém smyslu, to však zůstává záhadou.

V nočních hodinách Emily Inglethorpová umírá v křečích. Její poslední slova jsou „Alfréd, Alfréd“. Jedná se o volání milovaného muže ke smrtelné posteli, nebo o označení chladnokrevného vraha?

Vyšetřování se ujímá Hercule Poirot, detektiv, který před nešťastnými válečnými událostmi uprchl z Belgie a který na panství paní Inglethorpové našel útočiště. Vyšetřování je složité, otázek je příliš mnoho. Poirot se domnívá, že smrt madam Emily způsobila otrava strychninem, ale jak je možné, že účinky jedu se projevily až po mnoha hodinách brzy ráno, když evidentně musel být podán časně večer a za normálních okolností se účinky otravy touto substancí dostaví velmi záhy? Kdo byl tajemný muž, který zakoupil strychnin a vydával se přitom za pana Inglethorpa a tvrdil, že jed bude použit na otravu psa? Proč byla zničena čerstvě napsaná závěť, jejíž útržek byl nalezen v krbu, a v čí prospěch byla tato závěť sepsána? Proč se doktor Bauerstein objevil na zámku v tu noc, kdy Emily zemřela? Kdo ve skutečnosti donesl Emily kávu, ve které měl být údajně strychnin?
Záhy po smrti Emily se na zámek vrací také slečna Howardová, která je smrtí své bývalé zaměstnankyně a dlouholeté přítelkyně zdrcena a z její smrti obviňuje Alfréda. Ten toto popírá, stejně jako popírá, že by se byl den před smrtí své manželky s ní pohádal. Když ne on, kdo tedy?

Vyšetřování berou do rukou inspektor James Japp a jeho kolega Summerhay, pánové ze Scotland Yardu. Nejprve obviňují Alfréda Inglethorpa, nicméně Poirot toto obvinění popírá.

Další otázkou zůstává, jaký je vztah mezi Mary Cavendishovou a Bauersteinem. Je ryze přátelský, nebo je v tom něco více? Hastings nechtěně vyslechne hádku, kdy John své manželce vyčítá, že tráví svůj čas s tímto podivným mužem. Bauerstein je však záhy zatčen. Důvodem nicméně není úkladná vražda, ale špionáž. Bauerstein je totiž původem Němec.

Scotland Yard zatkne také Johna, což citově zasáhne především jeho ženu Mary, jinak citově k němu velmi odtažitou. Důvodem pro zatčení je fakt, že je v jeho pokoji nalezena lahvička od strychninu. Během probíhajícího procesu, kdy je však prokázána Johnova nevina a vyvrácena  obvinění proti němu, se jeho jinak chladný vztah se ženou znovu oživí a proces je pro ně do jisté míry určitým pozitivním přínosem.

Kdo tedy Emily Inglethorpovou zavraždil? Při vyšetřování totiž bylo shledáno, že byla otrávena. Lawrence? Johnův bratr, který sám studoval na doktora a jistě by dobře věděl, jaké jsou účinky strychninu? Cynthia, která mohla jed z lékárny kdykoli odnést? Mary, která vyslechla hádku mezi Emily a mužem, kterým nebyl, jak se všichni domnívali, Alfréd, ale John, a kterého Emily obviňovala z toho, že drží v rukou důkaz nevěry jejího muže a nechce jí jej předložit? Slečna Howardová, která - ač oddaná - se s Emily rozešla ve zlém a která dávala najevo až nepřirozenou nenávist vůči jejímu novému manželovi, Alfrédovi. Nebo Alfréd, obviňovaný z románku s paní Raiksovou, se kterou ve skutečnosti ale měl pletky John? Muž obviňovaný z touhy po penězích své manželky?

Pokud vládnete anglickým jazykem, rádi čtete knihy v originále nebo chcete spojit příjemnou četbu s užitečným studiem jazyka, doporučuji knihu The Mysterious Affair at Styles vydanou ve zkrácené verzi nakladatelstvím Computer Press, a.s.  Text je zde doplněn překladem vybraných slovíček a naleznete zde i zajímavé „gramatické pilulky“. Součástí knihy je CD, které je namluveno rodilými mluvčími.

Ukázka z knihy:

He took out a small pack of cards and sitting on a chair at the table building a card house while I stared at him wonderingly.
“I steady my nerves, that is all. This employment requires precision of the fingers. With precision of the fingers goes precision of the brain. And I need that now!”
“What is the matter?”
Poirot banged his fist on the table and demolished the card house.
“This, mon ami! That I can build a card house seven stories high, but I cannot” – bang – “find” – bang – “the last link in the chain!”
I did not know what to say so I watched Poirot rebuild the house. He never hesitated. It was almost like a conjuring trick.
“What a steady hand you´ve got,” I remarked. “I´ve only seen your hand shake once before.”
“When I was angry no doubt,” replied Poirot quietly.
“Yes, you were! Do you remember? It was whey you discovered that the lock of the writing case in Mrs. Inglethorp´s bedroom had been forced. You were by the mantelpiece, moving the vases on it in your typical fashion, and your hand was shaking like a leaf! I thought –“
I stopped as Poirot suddenly cried out and again knocked down the card house and putting his hand on his eyes rocked backwards and forwards, in apparent agony.
“Good heavens, Poirot!” I cried. “Are you ill?”
“No, no,” he gasped. “It is – it is – I have an idea!”

CHRISTIE, Agatha. The Mysterious Affair at Styles. 1. vyd. Brno : Computer Press, a.s., 2010. s. 126, ISBN 978-80-251-3211-1.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení