Čtenářský deník

Obraz Doriana Graye

1 1 1 1 1 (2 hlasů)
il

Hlavním hrdinou prozaického díla Oscara Wilda je mladý, krásný a velice oblíbený Dorian Gray. Svou krásou očaruje Dorian malíře Basila Hallwarda, který se ji rozhodne zachytit na obraze. Při jednom z posledních sezení u malíře se Dorian setkává s lordem Henrym, který je proslulý svým osobitým pohledem na život a vztahy. Ten se rozhodne se Doriana přetvořit k obrazu svému a k Basilově smutku se Dorian nechává. Společně mladí muži začnou vyrážet do společnosti a do pánských klubů mají dveře vždy otevřené.


knihaVe chvíli, kdy je portrét hotov, uvědomí si Dorian, že smrt je nevyhnutelnou součástí života a že už nikdy nebude tak krásný jako na tomto velkolepém díle. Vysloví tedy přání, aby navždy zůstal mladý a aby za něj stárnul obraz. Jeho přání se opravdu vyplní, Dorian vypadá stále svěže a jen jeho obraz ukrytý v jednom z nepoužívaných pokojů v jeho domě ukazuje, jak starý Dorian ve skutečnosti je.

Pokaždé, když se Dorian dopouští nějakého hříchu, mění se i jeho podobizna. Poprvé si všimne změny na obraze ve chvíli, kdy opouští mladou dívku jen kvůli tomu, že se do něj zamilovala tak, že přestala být umělkyní. Jelikož pro něj přestala být zajímavá, on už přestal toužit po ni. Dívka ale z nešťastné lásky spáchá sebevraždu a na obraze se krásný úsměv mění v úšklebek plný krutosti. Podruhé se obraz zásadně změní, když Dorian zabije autora svého portrétu. Nelíbí se mu totiž, jak ho malíř kritizuje kvůli jeho životnímu stylu, a jelikož autor odhalil pravdu o jeho nevadnoucím půvabu. Pokání, které po něm chce, je pro Doriana nemyslitelné, a tak se raději svého přítele zbaví. V tom okamžiku se na rukách na obraze objevuje krev.

Jak plyne čas, uvědomuje si hlavní hrdina, že s jeho životem není vše v pořádku. Jak moc dřív miloval fakt, že je středem pozornosti, tak o to víc tuto skutečnost začíná nenávidět. Londýnskou společností se totiž začínají šířit drby o jeho kráse. Ve chvíli, kdy si Dorian uvědomí, že jeho život nestál za nic, začne se bát, že na obraz někdo přijde, a tak se rozhodne ho zničit. Když Dorian probodne plátno, padá sám mrtev k zemi a služebnictvo pak nachází starého a sešlého muže, nad nímž visí obraz jejich krásného pána.

V románu se často nachází hororové prvky, podstatný je také prvek dvojnictví, který byl v době, kdy dílo vzniklo, velice oblíbený. Zásadní je ve vyprávění kapitola, kde je shrnuto prožitých 18 let. V tomto období se Dorian Gray zajímal o umění, sbíral umělecké předměty a byl nadšencem, který se vždy o dané oblasti toužil dozvědět vše. Jeho touha po vědění, kráse a estetičnu se mění a umění střídají pitky s pochybnými kamarády, opiové brlohy a čas strávený s lehkými ženami.

Tragickým koncem hrdiny chtěl autor poukázat na stále fungující a rozvíjející se moc, kterou nad společností vládne kult krásy. Pokud by mladý Dorian Gray začal stárnout jako všichni ostatní, byl by tak oblíbený? Dokázal by být šťastný? A uvědomil by si včas, že za své skutky musí vždy nést odpovědnost jen on sám? Je tedy důležité uvědomit si, že půvab není všechno, a že člověk by měl být odpovědný a nést důsledky svých činů.

Na motivy románu vznikla dvě filmová zpracování a v naší zemi i muzikál.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení