Dějiny literatury

Pohádka v české literatuře pro děti – část první

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
deti

Pohádka je jedním ze žánrů pocházejících z ústní lidové slovesnosti. Ačkoliv se nám to může zdát poněkud rozporuplné, byla pohádka (taktéž balada, pověst nebo bajka) určena v lidovém vyprávění především dospělým, po čase pak přešla „do podoby“ pro dětského recipienta. Zdůrazňuji však, že se stále nejedná o tištěnou podobu pohádky, ale pouze se pohybujeme v podání pohádky ústní lidovou slovesností.



knihaTeprve v době 14. století, kdy se po celé Evropě rozšiřuje knihtisk, se literatura (všeobecně myšleno) začala rozšiřovat do všech koutů. Byl to jeden z prvních impulsů interpretace pro děti. Ale jak už moc dobře víme, všem se do rukou tehdejší prvotisky nedostaly. Především se s nimi dostaly do styku děti z královských rodin. Texty pojednávaly většinou o morálních ctnostech a feudálních ponaučeních pro budoucího vladaře. Jednalo se tedy spíše o tzv. výchovnou funkci než o zábavnou. Jedním z děl takto směrovaných byl titul Rady otce synovi od Smila Flašky z Pardubic.

Dostáváme se do období humanismu (15.–17. století). V této době již zaznamenáváme jistý pokrok v literatuře pro děti. Vedle funkce výchovné (mravokární) se objevují funkce zábavné, poznávací, a to hlavně v cestopisech (Příhody Václava Vratislava z Mitrovic). Nelze opominout, že do literatury přispěla Jednota bratrská, která se snaží propojit vzdělávací působení literatury s náboženským (zejména pro studenty). V jejich stopách pokračoval J. A. Komenský, který se jako jeden z prvních přibližuje k dětskému recipientovi. Seznamuje nás s citlivým přístupem k dítěti a dalšími potřebami v oblasti vzdělávání skrze didaktické funkce. Jeho cíle jsou jasné: propojit náboženství, umění (hudbu a literaturu) se vzděláním a dosáhnout zábavné funkce („škola hrou“). V období baroka se setkáváme s náboženskou literaturou. Propojení této literatury s prvky mravokárnosti, zábavy a poučení – vždy v souladu s potřebami církve. Díky baroku oslavujeme Vánoce, zasloužil se o to Adam Michna z Otradovic. Skládal písně na oslavu tohoto svátku a oslavoval narození Ježíše Krista. Především jeho tvorba byla věnována dětem.

Je důležité upozornit, že dětská literatura neexistovala souběžně s literaturou pro dospělé. U nás je její vznik datován kolem 18. a 19. století, kdy se zejména jednalo o překlady z ostatních jazyků. Je to období národního obrození, kdy se rozvíjí český jazyk a tedy i literatura. Dítě je konečně vnímáno jako osobnost se svými potřebami. Objevují se: nábožensko-výchovné a vzdělávací spisy, dětský folklor a poesie (i ohlasová poesie) a zábavná četba. Existují předpoklady, že si recipient z četby vezme ponaučení, silnější estetický prožitek a zároveň se i pobaví. Mezi hlavní interprety (či sběratele pohádek) od druhé poloviny 18. století až do konce 19. století patří Božena Němcová a Karel Jaromír Erben.

Od 20. století se pohádka dostala do podvědomí národa a začala se velice rychle rozvíjet. Objevilo se mnoho autorů a každý vycházel z tvorby pohádek poněkud odlišným způsobem. Mezi autory, jejichž díla jsou známá i v dnešní moderní době, patří například Václav Tille (Dvanáct pohádek z onoho světa), J. Š. Kubín (Když se čerti rojili) a jeho pokračovatel Oldřich Sirovátka, Jiří Mahen, Jan Drda (České pohádky), Ota Hoffman (Pan Tau a tisíc zázraků) a spousta dalších.

I dnes pohádka zaznamenává velký rozvoj. Objevují se různé druhy pohádek s rozmanitými motivy. Je mnoho možností, jak dětem dopomoci k rozmachu jejich fantazie, jak je správně naučit číst tak, aby to nebraly jako nudnou povinnost, nebo jim můžeme začít číst sami, třeba dvacet minut před spaním. Pohádek není nikdy dost.

Zdroje:
Chaloupka, Otakar – Nezkusil, Vladimír. Vybrané kapitoly z teorie dětské literatury. 1. vyd. Praha: Albatros, 1973.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení