Knižní novinky

Dvanáct rozhněvaných mužů

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

V proslulém justičním dramatu amerického scenáristy a spisovatele Reginalda Rose má porota jasný úkol: jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obžalován z vraždy svého otce.





V režii Jitky Škápíkové dvanáct porotců ztvárnili:

audioknihaViktor Preiss
Josef Somr
Jiří Langmajer
Oldřich Vízner
David Novotný
Petr Kostka
Petr Oliva
Michal Pavlata
Jiří Dvořák
Pavel Rímský
Vladimír Javorský
Alexandr Minajev

„Dvanáct rozhněvaných mužů je drama, které je napsáno jako napínavá soudní pitva. Využívá přirozeného dramatizmu sportovního utkání a rafinovaně operuje s rytmem vzrušení a klidu,“ napsali Václav Havel a Jan Grossman v poznámce k českému vydání textu hry v roce 1962.

nahravaniTelevizní film Dvanáct rozhněvaných mužů (12 Angry Men) natočil v roce 1957 režisér Sidney Lumet. Dramatický příběh se odehrává v průběhu devadesáti minut v uzavřené soudní síni. Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladíka obviněného z vraždy vlastního otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním.
V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti. Vyslovuje vážné výhrady k průběhu soudního jednání a kritizuje i způsob šetření celého případu. Film se stal světovým evergreenem. Porotce v něm ztvárnili Martin Balsam, John Fiedler, Lee J. Coby, E. G. Marshall, Jack Klugman, Ed Binns, Jack Warden, Henry Fonda, Joseph Sweeney, Ed Begley, Jiří Voskovec a Robert Weber. Příběh je úvahou o možnostech hájit své názory a o zodpovědnosti za vlastní výroky. Film byl v roce 1957 nominován na Oscara.

O rok později vznikla podle filmového scénáře divadelní hra, jejímž autorem je Reginald Rose. Předloha se dočkala několika dalších zpracování, v roce 1997 vznikl  americký film režiséra Williama Friedkina a v roce 2007 natočil  režisér Nikita Michalkov verzi, která se odehrává ve válkou zničené Čečně. Dvanáct porotců bojuje s rozhodnutím o osudu čečenského teenagera, který údajně zabil svého ruského otčíma. Rasistický taxikář, nedůvěřivý lékař, nerozhodný televizní producent, člověk, který přežil holocaust, vášnivý muzikant, ředitel hřbitova a další porotci reprezentují rozpolcenou společnost současného Ruska. Snímek byl nominován na Oscara za nejlepší zahraniční film, na Zlatého lva na Mezinárodním filmovém festivalu v Benátkách a byl součástí Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení