Knižní novinky

Stephen Clarke: Tak pravil hlemýžď

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
hlemyzd

Vtipná pozorování o svérázu francouzského života britského novináře Stephena Clarka, lze číst jako zábavný dodatek k veleúspěšné čtyřdílné sérii Merde. Jak bez úhony přežít v zemi, kde na vás čeká spousta nečekaných nástrah a jazyk místních obyvatel je veskrze záludný? V zemi, která se vychloubá svými vybranými způsoby, s jejichž pomocí s vámi ovšem její obyvatelé nezřídka dost nevybíravě vymetou… Překlad Ivan Vávra.



knihaVydal Plus, 180 stran, 249 Kč.

Stephen Clarke je britský novinář a spisovatel píšící pro francouzskou mediální skupinu v Paříži. První díl Merde. Rok v Paříži je téměř pravdivým záznamem událostí, které se mu přihodily nebo nepřihodily během deseti let, kdy žil ve Francii. Původně knihu vydal v nákladu 200 výtisků a chtěl ji prodávat přes svou webovou stránku, rozdávat přátelům nebo využít jako palivo při barbecue konajícím se při oslavě dobytí Bastily. Po čtení v Kanadském knihkupectví v Paříži a recenzích v tisku se příhody Angličana Paula Westa v Paříži staly takovým bestsellerem, že Clarke zanedlouho musel napsat další tři pokračování. Celá série vyšla v nakladatelství Plus (Merde. Rok v Paříži 2007, Už zase skáču přes Merde! 2008, Celkem jde o Merde 2009, Merde Impossible 2010). Autor také dvakrát navštívil na pozvání nakladatelství Prahu, naposledy v loňském roce.

autorStephen Clarke (1958) se narodil v Bournemouthu v Anglii a před odchodem na univerzitu v Oxfordu hrál na baskytaru v jedné z nejhorších rockových skupin všech dob. Po studiích francouzštiny a němčiny pracoval ve vinařském průmyslu (sběr hroznů), v terciální sféře (úklid v německém hotelu) a v mezinárodní diplomacii (učil znuděné francouzské byznysmeny anglicky). Mezitím začal psát romány, které však nikdy nebyly – zřejmě vinou spiknutí mezinárodního nakladatelského průmyslu, vydány. Zlákán vidinou pětatřicetihodinového pracovního týdne nakonec přesídlil do Francie jako novinář anglicky psaného časopisu. Série Merde z něj udělala úspěšného autora, ale stále ještě hraje na basovou kytaru ve velmi špatné rockové kapele.

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení