Knižní novinky

Muž, který chtěl zastavit HOLOCAUST…

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
detail

Mohl vůbec někdo zastavit holocaust?
Poutavě a neotřele zbeletrizovaný životopis muže,  který se o to pokusil a jehož život se nesl ve znamení mimořádné morální odvahy a hrdinství.



knihaAnalýza, shrnutí, ale i fikce. Spisovatel Yannick Haenel se po více než šedesáti letech od ukončení druhé světové války pouští do nesnadného úkolu – pochopit nepochopitelné. Proč Spojenci nezabránili genocidě Židů?

Román Tajný posel Jan Karski, jehož hlavním hrdinou je skutečný kurýr polského odboje Jan Karski (1914–2000), sestává ze tří částí.

První část je inspirovaná dokumentárním filmem Šoa režiséra Clauda Lanzmana, v němž Karski vystupuje se svým svědectvím o varšavském ghettu.
V druhé části je shrnut obsah Karského autobiografické knihy Story of a Secret State z roku 1944.
Třetí část je jedním dlouhým odstavcem, v němž se Karski vrací k tomu, co zažil za války, uvažuje o zločinech proti lidskosti, o Polsku, o Katyni… Tato část je autorova fikce, jež se opírá o četbu Woodovy a Jankowského knihy o Karském.

Karski měl podat svědectví o tom, co viděl, a zároveň varovat celý svět, zejména Spojence. Byl svědkem počínajícího vyhlazování Židů. Kurýr prochází válečnou Evropou, varuje  exilovou vládu, britskou vládu a setkává se i s americkým prezidentem Franklinem D. Rooseveltem. Proč ale Spojenci na varování Jana Karského nereagovali? Proč nechali dopustit, aby nacisté zahájili genocidu? Kniha vyvolala ve Francii bouřlivou polemiku.

pevná vazba s přebalem / 130 x 200 mm / 168 stran / 248 Kč

Za román Jan Karski (Gallimard, 2009) získal Yannick Haenel dvě další literární ocenění: Prix Interallié a Prix du Roman Fnac.

yhYannick Haenel (*1967) je francouzský spisovatel a novinář. Absolvoval vojenskou střední školu (Le Prytanée militaire v departmentu La Flèche) a poté vyučoval francouzštinu. Založil literární revue Ligne de risque (Riskantní linie), kterou vydává společně s Françoisem Meyronnisem.

V předchozích románech – mezi jinými například Introduction à la mort française (Úvod k francouzskému úmrtí, Gallimard 2001) do nebo Évoluer parmi les avalanches (Otáčet se mezi přívaly, Gallimard 2003) – se zabývá tématem nihilismu, úlohou dějin a možnostmi osvobození prostřednictvím extáze.

Literární renomé si získal románem Cercle (Okruh, Gallimard 2007), za který obdržel svá první literární ocenění: Décembre 2007 a Prix Roger Nimier v roce 2008.

Rozhovor s autorem o románu Tajný posel Jan Karski naleznete zde: www.dailymotion.com

Knihu Tajný posel Jan Karski vydalo nakladatelství Jota

 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení