Knižní novinky

V Nakladatelství JOTA právě vychází novinka z řady Cestopisy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
kniha

Víte vůbec, kde leží ten stát fantastických horských scenerií a divokého mořského pobřeží?
Miroslav Náplava – Petr Horký
Ilustrace: Roman Hudziec
ALBÁNIE
Kráska se špatnou pověstí



knihaEvropská země, a přesto jako by byla z jiného kontinentu… 
První prezident Ahmet Zogu změnil ze dne na den republiku v monarchii a sám sebe prohlásil za krále Zoga I. O čtyřicet let později Albánii prohlásil stalinistický vůdce Enver Hoxha prvním ateisticko-humanistickým státem planety.
Jedinou povolenou vírou se tehdy staly komunistické ideály střežené tajnou policií Sigurimi. Malý osamocený stát se opevnil statisíci betonových bunkrů a žil v úplné izolaci po svém. I dnes je to země, kde stále existuje krevní msta a mafie není pojmem z dobrodružných románů. Ale pozor! Cizinec je zde váženým hostem.

Petr Horký a Miroslav Náplava hledali v Albánii během posledních několika let opakovaně odpovědi na řadu otázek. Jaké věno dostane albánská nevěsta? Dostává ještě dneska ženich od rodičů nevěsty během svatby kulku, aby ji mohl beztrestně zabít v případě nevěry? Proč nazýváme Albánii Zemí orlů, když je to úplná blbost? A proč do Albánie vůbec jezdit…? Připravovaný dokumentární film a kniha a připravovaný dokumentární film je opět společným projektem Nakladatelství JOTA, sdružení Camera Incognita a společnosti Piranhafilm.

Kniha v dárkovém balení doplněná DVD s cestopisným filmem, který Vás zavede přímo do srdce podivuhodné Albánie, vychází již 8. února!
Křest knihy proběhne v sobotu 11. února 2012 ve 14 hodin v Goja Music Hall na Výstavišti Praha-Holešovice v rámci cestovatelského festivalu WorldFilm.

Od Petra Horkého a Miroslava Náplavy v Nakladatelství JOTA již vyšlo:


Kdo nezažil, nepochopí, kdo neviděl, neuvěří.
knihaCuba Libre není román - přesto v sobě má řadu silných příběhů. Cuba Libre není dokument - ale o životě současné Kuby se v knize dozvíte mnohem víc než ze stohu novin. Cuba Libre není ani klasický cestopis, protože při jeho čtení nebudete zdolávat vrcholy, trmácet se terénem ani zápolit s živly. Zato vám Cuba Libre řekne mnoho o tom, jak, kam a proč stojí za to cestovat.
Cuba Libre je knížka plná svobody, radosti a žízně... po životě. A někdy pochopitelně i žízně po kubánském rumu a velké životní lásce.

Petr Horký a Miroslav Náplava se na Kubu vrátili už několikrát. Nyní se s vámi o svou cestovatelskou lásku podělí způsobem jim vlastním - s plným nasazením, s řadou příběhů tak neuvěřitelných, že je přináší jenom život, s postřehy, kterých si všimne jen zkušený cestovatel nebo zvědavý kluk. A těmi autoři jsou. Jejich zážitky jsou plné smyslných žen, Ernesta Hemingwaye, hospodských příhod, komunistických absurdit, animistického náboženství, hudby a hlavně desítek kubánských osudů pestrých tak jako celý „ostrov svobody“. A to, že se téměř stejně jako o Kubě dozvíte v této knize i o vztazích mezi muži a ženami, vás v tomto barevném, rozpustilém a nevázaném koktejlu „Cuba Libre“ už ani nepřekvapí...

Knize byla udělena prestižní mezinárodní Cena E. E. Kische za významné dílo literatury faktu, vydané v roce 2006.

 

1. místo * kniha CUBA LIBRE * vítěz jubilejního 10. ročníku festivalu GO KAMERA v kategorii Cestovatelské publikace.

Kniha CUBA LIBRE se umístila mezi třiceti nejlepšími česky psanými cestopisy ve čtenářské anketě vyhlašované cestovatelským portál HedvabnaStezka.cz  a časopisem GEO.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení