Knižní novinky

Obrázkové příběhy

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

Nakladatelství Paseka vydává novinku určenou pro dětské čtenáře - obrázkové knihy. Dnes vám představíme knihu Jaro a Léto od autorky Rotraus Susanne Bernerové.

Rotraut Susanne Bernerová
Jaro
Obrázkové příběhy

knihaJednoduchou řečí obrázků vypráví renomovaná autorka a ilustrátorka dětských knih Rotraut Susanne Bernerová příběhy všedního dne, obratně a vtipně splétá dohromady drobné epizody. Malý čtenář může v knížce hledat postavičky a zvířátka a sledovat, co dělají od první do poslední stránky. Kudy chodí teta Květa, kde si kluk Ondra bude hrát s kamarády, co dělá ve městě liška. Stává se „malým detektivem“, který zjišťuje například, proč Pepa upadl a jak se dostal klobouk na strom, a luští mnoho dalších hádanek. Knížka podporuje pozorovací schopnosti a podněcuje fantazii, rozvíjí jazyk a rozšiřuje slovní zásobu.
260x340 mm, váz., 14 stran

Rotraut Susanne Bernerová (1948) vystudovala v Mnichově grafiku a design. Byla třikrát oceněna Německou cenou za literaturu pro mládež i mnoha dalšími prestižními cenami. Patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné ilustrátory a autory knih pro děti v Evropě i v zámoří.

•    V Německu prodáno téměř 1 000 000 výtisků
•    Knihy jsou vynikající pomůckou sloužící k rozvíjení dětské fantazie a schopnosti vyprávět

Rotraut Susanne Bernerová
Léto
Obrázkové příběhy


knihaPo knížce o jaru přichází Léto. Rotraut Suzanne Bernerová na obrázcích znovu vypráví své malé, vtipné příběhy všedního dne, které poutají a bystří pozornost, podněcují fantazii a řečové schopnosti, ale hlavně baví malé i větší děti. V atmosféře slunného léta se opět setkáte s některými starými známými a kamarády z předchozí knížky Jaro. Přibudou další postavy, věci a zvířátka. Jen místo zůstává stejné: město s ulicemi, domy, s tržištěm, obchody, k tomu park a nedaleký statek. Podívejte se, co všechno se v Létě děje!
260x340 mm, váz., 14 stran

Obrázkové příběhy

Co v knížce je?

•    Na každém obrázku je toho mnoho k vidění: figurky, zvířátka a věci, nakreslené vždy s jedinečným charakterem, aby je děti mohly dobře poznat a skamarádit se s nimi.
•    Scéna města a jeho okolí zůstává stejná a vytváří tak důvěrně známé prostředí; mění se roční období (jaro, léto, podzim, zima) a situace, v nichž se postavy a zvířátka pohybují

K čemu knížka je?
•    Dynamické kresby vedou děti k aktivnímu hledání, spojování souvislostí, samostatnému verbálnímu formulování (nejen prostý popis osob a věcí (kdo je to, co je to a jaké je to?), ale i dějů (co kdo dělá a proč to dělá?).
•    Situace z každodenního života napomáhají k lepší orientaci ve světě, který dítě už zná (to jsem viděl, tam jsme byli, pamatuješ se…) nebo seznamují se situacemi, které na dítě teprve čekají (to taky uvidíš, tam půjdeme).
•    Dává bohaté podněty ke komunikaci mezi rodiči a dětmi, mezi dětmi, aktivně zabaví i jedno dítě.

Jak obrázkové příběhy „číst“?
•    Například začít s prohlížením jednoho obrázku, projít si tam všechny originální detaily. (Podívej se na toho ptáčka, co to je? A je tam jen jeden? Je tam nějaké miminko? Kde je? Co dělá?).
•    Vytipovat si postavu a sledovat ji na všech stránkách, zjišťovat co dělá, s kým se setkává (Co dělá Pepa, co se mu stalo? Proč? Kdo mu pomohl? Co bylo dál?).
•    Sledovat postavy a děje ve více knížkách v širším kontextu několika ročních období.

Proč jsou obrázková knížky R.Susanne Bernerové jedinečné?
•    Svižně nakreslené figurky a zvířátka nepůsobí anonymně, mají vždy osobitý charakter a mnohdy i jméno. (Podívejte se na zadní stánku, jsou tam představené).
•     Přes velké množství postav a příběhů jsou obrázky velmi přehledné.
•     Příběhy beze slov má dítě objevit a formulovat, má hledat a nacházet detaily a souvislosti a samostatně je interpretovat.
•     Čím starší je dítě, tím více souvislostem rozumí. Stává se „malým detektivem“, který hledá a nachází příčiny a následky dějů a situací.
•     Dítě příběh nečte či neposlouchá, ale kreativně ho samo tvoří.
•    Knížka výrazně podporuje pozorovací schopnosti a chápání souvislostí, orientaci ve světě, podněcuje fantazii, rozvíjí jazyk a rozšiřuje slovní zásobu. Je navíc vtipná a baví děti i dospělé.

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení