Knižní novinky

Astrid Lindgrenová: Jižní louka

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
il

Poprvé vychází česky! U nás neznámé vyprávění Astrid Lindgrenové má mnoho společného s jejím příběhem Bratři Lví srdce. Autorka před dětskými čtenáři neskrývá, že existuje smrt, která může potkat jejich blízké i je samotné. Přesto je její vyprávění hlavně o přátelství, statečnosti a cti. Švédsky knížka vyšla poprvé v roce 1959, do češtiny ji nyní přeložila Jarka Vrbová.



knihaVydává Albatros, 96 stran, doporučená cena 229 Kč

Astrid Lindgrenová dětem rozuměla a jejich svět popsala jako jedno krásné bezstarostné dobrodružství – stejné jako zažila ona sama v jihošvédském kraji Smäland. Každá obyčejná všednodenní událost se pod jejím perem proměnila v dobrodružství. Vlastně se nikdy nestarala o to, jestli její knížky budou číst dospělí a co jim řeknou. Proto jejím příběhům děti rozuměly a věřily jí každé slovo.

Děti znala tak dobře, že dokonce věděla i to, že občas myslí na smrt a že se jí bojí jako každý. Jenže dospělí s dětmi o smrti nemluví a dělají před nimi, že neexistuje. Věděla, že ne všechny děti zažívají tak krásné a slunné dětství, jaké popsala ve svých čtenáři nejmilovanějších knihách. Proto existuje druhá linie její tvorby, možná ne tak masově oblíbená, ale důležitá – linie fantasy, v níž autorka vede své hrdiny do pohádkových světů, kde musejí čelit různým nebezpečím a o své štěstí tvrdě a statečně bojovat.  Vyvrcholila v roce 1973, kdy Astrid Lindgrenová vydala knížku Bratři Lví srdce, která je o lásce, přátelství a statečnosti a také o tom, jak se mají sourozenci vyrovnat s tím, když vědí, že jeden z nich brzy zemře.

Ta knížka vyvolala skandál dokonce i v liberálním Švédsku. Diskuze o ní se prý dostala až do švédského parlamentu, kde se debatovalo, může-li být ještě považována za dětskou knihu, či nikoliv. Lindgrenové se vyčítalo, že svým vyprávěním zanechává v dětských duších trauma. Když se autorky zeptali, zda si opravdu myslí, že takové čtení je pro děti vhodné, odpověděla prý, že dítě, které má umřít, o tom ví. A pokouší-li se jeho rodiče před ním tuto pravdu zapírat, pak mu tím berou možnost o svém smutku a strachu s nimi mluvit, čímž své dítě v podstatě opouštějí a nechávají ho, aby čelilo agonii smrti samo.

Albatros nyní vydává třetí knížku, která patří do linie fantasy v tvorbě Astrid Lindgrenové. Hrdiny Jižní louky jsou sourozenci Anna a Matyáš, kteří se sami museli postarat o živobytí  u nevlídného sedláka, malá Malin z chudobince, toužící po něčem krásném a milém, či Stina Marie, již zajmou podzemní šedivé bytosti. Všechny tyto děti se nakonec po všech útrapách společně sejdou na Jižní louce.


 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení