Knižní novinky

Nakladatelství Mladá fronta vydává knihu Pavla Kosatíka o nejúspěšnější české sportovkyni všech dob Věře Čáslavské

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
oblicej

Nakladatelství Mladá fronta uvádí na knižní pulty 2. května 2012 u příležitosti 70. narozenin Věry Čáslavské knihu Pavla Kosatíka s názvem Věra Čáslavská – Život na Olympu. Kniha je autorizovaným životopisem nejúspěšnější české sportovkyně všech dob Věry Čáslavské.

 

 

knihaVěra Čáslavská: nejúspěšnější česká sportovkyně všech dob, žena, která na olympijských hrách v Tokiu a Mexiku získala jako sportovní gymnastka celkem sedm zlatých medailí. Protože odmítla odvolat svůj podpis pod manifestem Dva tisíce slov, byla po roce 1969 vyloučena z veřejného života. Po listopadu 1989 byla poradkyní prezidenta Václava Havla a v letech 1990 až 1996 předsedkyní Československého, resp. Českého olympijského výboru. Po rodinné tragédii v roce 1993 se na dlouhou dobu stáhla do soukromí, na veřejnosti vystupuje až v posledních třech letech. Kniha Pavla Kosatíka Věra Čáslavská – Život na Olympu je autorizovaným životopisem, zachycujícím vůbec poprvé uceleně a plasticky celou dosavadní životní dráhu jedné z nejvýznamnějších českých žen nové doby.

 

Ukázka z knihy:

„Ještě nikdy s nikým jsem o svém životě nemluvila tak otevřeně jako s Pavlem Kosatíkem a po přečtení jeho knihy toho nelituji. Přemýšlím, čím vším v té knize je: historikem, psychologem,soudcem lidských osudů a v neposlední řadě také znalcem sportu: bez rozpaků by splnil podmínky pro specializaci ,trenér I.výkonnostní třídy‘. Myslím si, že je to kniha pravdivá, lépe bych svůj život popsat nedokázala.“ (Věra Čáslavská)

 

Více o autorovi:
Publicista a spisovatel PAVEL KOSATÍK (*1962) je autorem dvou desítek knih, ve kterých sleduje životní osudy význačných osobností české kultury a politiky. Mezi jeho nejznámější tituly patří:

Člověk má dělat to, nač má sílu –Život Olgy Havlové (1997, 2008)
Jan Masaryk – Pravdivý příběh (1998, 2009; spoluautor Michal Kolář)
Fenomén Kohout (2001)
Sám proti zlu – Život Přemysla Pittra (2009)
Manželky prezidentů – Deset žen z Hradu (2009)
České snění (2010)
Čeští demokraté (2010)
České okamžiky (2011)

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení