Knižní novinky

Velké obrazové album 12 hodin s Oskarem

1 1 1 1 1 (0 hlasů)
dite

Mňau! Oskar je můj největší kamarád. Příští rok půjdeme do školy. Už toho hodně umíme, ale ještě se spolu musíme dost věcí naučit. Každý den nás čeká něco nového... Víte, že dneska si půjdeme koupit fungl novou aktovku? Půjdete s námi?



knihaEva Maceková je objev. Konečně nová osobnost nejmladší generace výtvarníků-ilustrátorů, která se nezalekla soustředěné práce adresované nejmenším dětem: obrazového alba, žánru v Čechách neprávem opomíjeného.

Den s Oskarem je velké album, které pomocí obrazu vypráví dětem, jak tráví všední den malý kluk Oskar. Všímá si detailů z "obyčejného" života, popisuje nejmenším čtenářům jejich vlastní důvěrně známé věci. Zároveň děti iniciuje k jednoduchým hrám a učí je vtipným způsobem základním dovednostem (zavázání tkaniček, hodiny, orientace v prostoru).

Po výtvarné stránce se pohybuje někde mezi přímočarou sdělností Petra Šmalce a rastrovanou grafikou významného francouzského autora Blexbolexe. Texty, které se k albu vážou, jsou spíše funkční, ale občas do obrazu pronikají drobné textové hříčky a komiksové dialogy jednotlivých postav. Kniha je uvozena hravým textem o Oskarově životě.

Kniha Den s Oskarem vznikla jako diplomová práce a roční soustředěná práce je na ní vidět. Je propracovaná do drobných detailů a logicky vystavěná, pracuje s jednotlivými prostory po vzoru starých tabulí. Den s Oskarem se obrací na podobně staré čtenáře jako legendární Šmalcova abeceda (2. vydání, Baobab 2010) a má s ní společný i jemný humor a kontextuální hříčku.

Dnešní děti vnímají obraz už zcela odlišně než my. Jak říká nakladatel Thierry Magnier, tato generace vyrostla mezi obrazy a obrázky, obrázky na monitorech, v mobilech, na tričkách, pyžamech a povlečení, na látkách, na zdech, v reklamách všeho druhu, ve výlohách, na dopravních prostředcích, na domech, zkrátka svět je zaplaven a dá se říci i roztříštěn. Ve svých volných pracech reaguje Eva Maceková na tuto skutečnost přímočaře: živelnými a divokými modely tašek, kalhot a šál, nejrůznějším nahlížením naší civilizační zkušenosti, ať už skrze malbu animaci či drobné mediumní kresby. (Juraj Horváth)

Volná tvorba Evy Macekové je nespoutaná, živelná a zábavná. Jako každý dobrý autor dokázala rozeznat hranice dětského vnímání a v dětské knížce, kterou vytvořila pro svou diplomovou práci svou energii pro dobro věci pokorně spoutala, aby mohla sloužit svému účelu.


 

Aktuality

  • Březen 2024 odstartoval svůj běh Knižním festivalem v Ostravě

    V prvních dvou březnových dnech proběhl v Ostravě 5. ročník Knižního festivalu. Jako vždy nadšení čtenáři nakupovali knížky, navštěvovali  nejrůznější besedy, trpělivě stáli v dlouhých frontách na podpis svého oblíbeného spisovatele nebo jiné známé osobnosti. Mohli se také účastnit  dvou živých rozhlasových vysílání.

    Číst dál...  
  • Česká vlna nakladatelství Host

    Není sporu o tom, že se nakladatelství Host v průběhu let podařilo pod svou značku shromáždit celou řadu vynikajících českých autorů. Svědčí o tom zájem čtenářů i odezvy v médiích. Host věnuje pozornost propagaci pravidelnou účastí na knižních veletrzích, ale také pořádá samostatné akce. Ta, která je nazvána Česká vlna, představuje čtenářům autory a jejich knihy.

    Číst dál...  

Z čtenářského deníku

  • Jarmila Glazarová: Vlčí jáma

    Jana, která osiřela po první světové válce, se dostává k adoptivním rodičům, kteří žijí ve Slezsku a jsou bezdětní. Jana se stává ošetřovatelkou své adoptivní matky, stará se o domácnost a snaží se své nové rodině být užitečná. Postupem času ale odhaluje tajemství tohoto nesourodého páru. Na první pohled totiž vypadají Klára a Robert šťastně, na ten druhý je ale vidět, že tento pár rozhodně šťastný není.

    Číst dál...  
  • Drašar

    Nacházíme se v době, kdy je český jazyk považován za mluvu vesničanů. Čeština je vytlačena z nejvyšších společenských funkcí, kultury i státní správy. Na školách se vyučuje německý jazyk, jazyk vzdělanců. Dochází k velké germanizaci (poněmčování) společnosti… A do této doby se narodí Josef Václav Michl. Dlouho očekávaný syn, kterému jsou předurčeny velké skutky a který se má stát chloubou rodiny.

    Číst dál...  

Přihlášení